13 de juliol de 2020 13/7/20

Familiars de xiquets amb autisme es concentren aquest divendres enfront de les portes de la Generalitat

Familiars de xiquets amb autisme es concentren aquest divendres enfront de les portes de la Generalitat - (foto 1)
  • Com porten fent cada últim divendres del mes des del passat octubre, eixiran al carrer per a exigir suport per part de l'administració

MÉS FOTOS
Familiars de xiquets amb autisme es concentren aquest divendres enfront de les portes de la Generalitat - (foto 2)

Els ho comptava elperiodic.com fa unes setmanes: els familiars de xiquets amb TEA (Trastorn de l'Espectre Autista) de la Comunitat Valenciana llancen un crit d'ajuda davant el “desemparament i abandonament” que asseguen des de les administracions valencianes. Porten concentrant-se des d'el mes d'octubre passat per a demanar que es pose en marxa l'estratègia nacional d'autisme que es va aprovar en 2015 en el Congrés dels Diputats.

Aquest divendres tornaran a eixir al carrer -el porten fent així cada últim divendres del mes des del passat Octubre- per a exigir que acaben les retallades i que se'ls atenga com mereixen: “Des de les eleccions no hem pogut reunir-nos amb cap conselleria i vicepresidència ha negat rebre'ns fins al moment”, lamenta Alejandro Amblar, portaveu de la Plataforma per la Defensa TEA. A més, alguna cosa en el que insisteixen és que ha d'haver-hi col·laboració entre Sanitat, Educació i Igualtat per a donar resposta a les necessitats dels afectats.

Compromís institucional

Però no solament es necessita col·laboració sinó també compromís: des de la plataforma demanen que la competència d'Atenció Primerenca per als xiquets amb TEA torne a la Conselleria de Sanitat. Demanen també que es garantisca que els xiquets TEA siguen diagnosticats al més prompte possible, que es cree un nou protocol integral d'atenció, que s'augmente la conscienciació social  sobre l'autisme i es promoga un millor coneixement.

A més, demanen la seua inclusió educativa: “Però inclusió no és posar-los en una aula ordinària sinó amb els recursos per a poder desenvolupar-se”. Un altre problema que es trobes és el desemparament quan són majors d'edat: “No hi ha programes d'ocupació o de formació específica ni programes d'atenció al pacient TEA, tampoc recursos públics diürns ni residencials”, denúncia el seu portaveu.

Tot això tornaran a reclamar-ho aquest divendres 26 de juliol a les portes de la Generalitat des de les deu del matí en la Plaça Manises: “Les famílies necessitem solucions ja!”, insisteixen els afectats.

Pujar