28 de setembre de 2020 28/9/20

Falles suspeses: mesures i incògnites sense resoldre

Falles suspeses: mesures i incògnites sense resoldre - (foto 1)
  Galeria de fotos
  València, "de dol" després de l'ajornament de les falles
  València, "de dol" després de l'ajornament de les falles
  MÉS FOTOS
  Falles suspeses: mesures i incògnites sense resoldre - (foto 2)

  El 10 de març de 2020 serà recordat pels valencians, i especialment pels fallers, com un dia històric en què es va confirmar allò al que s'estava fent oïdes sordes des de feia dies: la suspensió de les falles a causa de l'coronavirus. La decisió va ser comunicada a la nit de dimarts, poc després de les 22 hores, pel president de la Generalitat i des de llavors la informació generada sobre el tema no cessa.

  Són molts els dubtes que hi ha sobre la taula doncs, cal recordar, l'última vegada que es van cancel·lar les festes va ser durant la Guerra Civil Espanyola. La forma de procedir i el què està permès i què no, està provocant que les decisions es vagen prenent pas a pas sense un objectiu clar.

  Pèrdues econòmiques, monuments a mig plantar, mascletà suspesa, el futur dels ninots i la nova data, són només algunes de les qüestions a les que ha volgut donar resposta aquest dimecres l'alcalde Joan Ribó, que ha comparegut davant d'una gran expectació mediàtica.

  "És una roda de premsa difícil, de les que no m'agradaria haver de donar" començava Ribó la seua intervenció durant la qual ha insistit en una idea clau: totes les mesures que s'han pres i les que es prendran responen a les indicacions donades per les autoritats sanitàries.

  Acompanyat per tots els membres de Govern Municipal, Ribó ha assegurat que l'Ajuntament està treballant ja en la recerca d'alternatives a la suspensió de les Falles. Encara no hi ha calendari tancat, però una cosa està clara: no coincidiran amb la festes de Sant Joan a Alacant.

  "Hem fet un esforç per mantenir la tranquil·litat entre la població i seguir amb la programació fallera, tal com ens indicaven les autoritats sanitàries; i alhora per dibuixar possibles escenaris alternatius davant d'una crisi sanitària que és nova, no només a València, ni a Espanya, sinó globalment "apuntava el primer edil.

  "Mini-gabinet" de crisi municipal

  L'Ajuntament de València va ser coneixedor de la suspensió de les falles al voltant de dos quarts de la tarda, unes dues hores abans que es comunicarà oficialment a tota la ciutadania. Des de llavors, segons ha detallat l'alcalde, es va convocar un mini-gabinet de crisi i s'han anat produint diferents reunions amb grups municipals i representants de les Falles.

  A hores d'ara, es barregen diferents alternatives, tot i que Ribó ha assenyalat la importància de "no especular abans de tenir el vistiplau de les autoritats sanitàries". De fet, l'Ajuntament va proposar en un primer moment la suspensió o ajornament només d'alguns actes fallers, els de major assistència de públic, però les directrius científiques han aconsellat una actuació global, que afecta tot el calendari faller, l'oficial i el de totes i cadascuna de les comissions de la ciutat.

  Per la seua banda, la vicealcaldessa Sandra Gómez ha agraït a l'món faller "la seva actitud d'absoluta comprensió i de suport a les administracions, després de recalcar que" avui és un dia molt dolorós i molt difícil per a tota la ciutat, que com a representants de la ciutadania sentim especialment perquè sabem tota la il·lusió, el treball i l'obstinació que els fallers havien posat perquè un any més València tornés a vibrar ia brillar amb les Falles ".

  A més, la socialista ha anunciat que s'ha convocat la Comissió Permanent i Executiva de Visit València per començar a treballar "des de ja en aquelles mesures que ens ajudin a pal·liar les conseqüències d'aquesta suspensió". I és que, les primeres xifres econòmiques de la suspensió preveuen fortes pèrdues a tot el teixit empresarial valencià.

  Incògnites sense resposta, encara

  Com diem, els escenaris als quals fer front són molts. Hi ha moltes preguntes que encara estan buscant resposta, i sobretot que s'estan esperant per part del gremi d'artistes fallers els qui es neguen a desplantar seus monuments.

  A hores d'ara, roman oberta l'exposició de l'Ninot però encara sense saber que ocorrerà amb les figures exposades i no hi ha alternativa per a la Ofrena de Flors a la Mare de Déu. A més, també queda en l'aire la data i que paper jugaran ara les Falleres Majors de València. Tot això, tal com ha avançat el president de JCF, Carlos Galiana, tindrà què decidir-se en el pròxim ple extraordinari.

  Falles de València

  Falles de ValènciaEntrar en el especial
  Pujar