elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cas extrem de violència de gènere a València: vint anys patint maltractaments en silenci

Cas extrem de violència de gènere a València: vint anys patint maltractaments en silenci
  • La dona mai no havia denunciat per por malgrat acabar a l'hospital per les greus lesions que el seu marit li causava

Agents del grup GAMA i de la 2a Unitat de Districte Russafa de la Policia Local de València van detenir ahir a la nit un home com a presumpte autor d'un delicte de violència de gènere cap a la seua parella després d'agredir-la i intentar evitar que demanara auxili. La dona pateix maltractaments des de fa dues dècades però mai no s'havia atrevit a denunciar per les presumptes amenaces i coaccions que pateix. Una telefonada, al voltant de les 12 hores d'ahir a la nit, va ser la que va alertar la sala del 092 de la Policia Local de València. Una persona escoltava una forta discussió entre un home i una dona, no era, pel que sembla la primera vegada, però sí la primera ocasió en què escoltava la dona demanar auxili. Una patrulla de la Policia Local va accedir a l'edifici i va poder escoltar la discussió i els plors d'una dona i van telefonar immediatament a la porta d'on procedien els crits.

Un home va obrir la porta i va reconèixer haver mantingut una discussió que va qualificar de “normal” amb la seua parella i va indicar que darrerament tenen discussions per motius econòmics. L'home també va indicar que a la seua parella l'afecten especialment manifestant una actitud agressiva i fins i tot arribant a autolesionar-se pel que ha d'intervenir perquè no patixca cap mal. La patrulla es va entrevistar amb la dona a part descobrint que els maltractaments van començar l'any 2000 amb bufetades, estrebades, insults, coaccions i amenaces en presència dels seus fills menors d'edat. El 2008, va arribar fins i tot a haver de ser atesa en un hospital per una lesió cervical però no es va atrevir a informar que la seua parella era el responsable.

L'octubre de l'any passat, el dia del seu aniversari, la dona es va negar a mantenir relacions i la seua parella li va clavar presumptament bufetades a la cara i cops de puny al cos. Va arribar fins i tot a informar-se dels tràmits per denunciar-ho, però no va seguir endavant per les suposades amenaces de la seua parella. Les darreres agressions s'havien produït, pel que sembla, durant tot el cap de setmana. El dissabte quan se n'anava a treballar, el va treure de la cuina i el va empènyer fortament contra la prestatgeria picant-se el cap i l'esquena. Ahir a la nit van iniciar una discussió i va arribar a llençar-la al llit subjectant-li fortament arribant a tapar-li la boca per evitar que demanara auxili. Mai abans, va indicar, s'havia atrevit a posar una denúncia però va manifestar la seia intenció de voler fer-ho. La dona va ser traslladada a l'hospital amb hematomes als dos braços, també a l'esquena i una inflamació al canell dret.

Aarón Cano, regidor de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València ha alertat sobre la situació tan extrema que patia la dona que, segons ha indicat, “és més freqüent del que creiem” ha manifestat el responsable de Protecció Ciutadana que ha reivindicat, un cop més, la importància de la denúncia per activar la protecció de dones víctimes de maltractaments i la col·laboració ciutadana que, com en aquest cas, “ha estat crucial per descobrir la situació de necessitat extrema en què es trobava aquesta dona” ha indicat Cano per a qui “totes les situacions de maltractaments que es produeixen a l'àmbit privat són públiques i ens competeix a tota la societat denunciar-les. La violència de gènere que nega drets i llibertats fonamentals ens competeix a tots i totes, és una xacra que agredeix dones cada dia i que amenaça cada dia també els valors de la nostra democràcia. Les dones no poden viure amb por” ha manifestat el regidor de Protecció Ciutadana.

Pujar