elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Experts examinen les oportunitats que el Big Data ofereix en la investigació sobre la salut

    La Càtedra de Privadesa i Transformació Digital de la Universitat de València organitza dilluns que ve (dia 26 de juny) una jornada en la qual s'examinaran els reptes i oportunitats que la transformació digital ofereix a la investigació en salut. Les sessions es desenvoluparan en el saló d'actes de l'Institut d'Investigació Sanitària (INCLIVA). L'exministre Bernat Soria i el director de la càtedra, Ricard Martínez, obriran la jornada a les 9:30 hores.

    La recerca en salut ha experimentat canvis significatius en l'últim decenni. Així, en totes les seues dimensions ja siga bàsica o aplicada, ja es tracte de recerca clínica o d'assajos farmacològics, les eines informàtiques han transformat radicalment l'escenari.

    Els processos de recerca s'acceleren i aconsegueixen una major profunditat de la mà de l'anomenat Big Data, i la possibilitat d'aplicar processos d'Intel·ligència Artificial (AI) capaces d'aprendre de les dades realitzar inferències i oferir predictibilitat, i l'avanç de les tècniques de 'machine learning' ofereix metodologies de tractament de la informació abans impossibles. En aquest sentit, tenim al nostre abast decennis d'informació digitalitzada que podria ser utilitzada en la recerca sanitària permetent l'estalvi de la despesa farmacèutica, millores significatives en les eines diagnòstiques, i acceleració en els processos de recerca amb més dades, més persones concernides i major rapidesa.

    No obstant açò, la sensibilitat de la informació objecte de tractament exigeix oferir a la comunitat plenes garanties del respecte de la privadesa del pacient i del dret fonamental a la protecció de dades. D'altra banda, l'aplicació del marc normatiu, exigeix de la comprensió de les necessitats de la recerca. I aquest enteniment és bidireccional. Si per a la recerca resulta ineludible integrar condicions de compliment normatiu i garantir la seguretat, els reguladors no poden oferir solucions genèriques allunyades de la realitat. Trobar espais per a la construcció compartida del coneixement resulta per tant essencial.

    En la jornada que se celebrarà el dia 26, i l'aforament integrat del qual per investigadors i professionals de la salut està complet, s'abordaran aquestes qüestions des de diferents punts de vista: el de la recerca, el de la seguretat informàtica i el jurídic. Per a açò es compta amb destacats ponents amb prestigi professional reconegut en el seu respectiu sector. La Càtedra de Privadesa i Transformació Digital de la Universitat de València aposta per una visió progressiva i oberta a detectar les necessitats dels investigadors, fomentar la constitució d'equips interdisciplinaris i proporcionar seguretat i confiança en els pacients.

    A poc menys d'un any de la plena aplicació del Reglament general de protecció de dades (el 25 de maig de 2018), i en plena tramitació de la reforma de la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal, resulta fonamental abordar el futur de la recerca en salut des de la identificació de les oportunitats que oferisca el nou marc.

    Pujar