elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Europa premia una desena de projectes d'estudiants de valencians sobre cultura i economia

Europa premia una desena de projectes d'estudiants de valencians sobre cultura i economia
  • Aquestes idees es començaran a desenvolupar al país europeu que trien els alumnes a més es formaren en orientació i competències professionals

Una desena d’estudiants de la Universitat de València han sigut premiats amb les beques europees EYE, en el marc del programa col·laboratiu JUVEN-EYE per a la promoció de l’ocupació juvenil gestionada per la Fundació General UV. Es tracta de 10 idees pròpies d’emprenedoria en els sectors de la cultura (especialment castigat per la pandèmia de la covid-19) i de l’economia social, que es començaran a desenvolupar al país de la UE que trien els i les alumnes.

JUVEN-EYE consisteix a fomentar el Programa Erasmus per a Joves Emprenedors (EYE), un projecte europeu d’intercanvis transnacionals que ofereix, a emprenedors novells i persones que desitgen crear una empresa, l’oportunitat d’aprendre d’empresaris/àries experimentats en altres països participants.

Tots els autors dels projectes guanyadors, a més, seran beneficiaris d’un itinerari d’orientació professional i formació en competències professionals, impartit per UVocupació. Així mateix, rebran una sessió en línia d’assessorament i formació per a ser orientats en la constitució d’una cooperativa de treball associat.

Han resultat guanyadors d’aquestes beques set estudiants i titulats per la Universitat de València Ana María Soler (Educació Social i cicles formatius de Turisme), Óscar García (Ciències Polítiques i Sociologia), Mariele de Almeida (doctoranda en Estudis de Gènere i Polítiques d’Igualtat), Larissa de Moura i Túlio Ribeiro (Màster en Economia Social), i Carles Vera (Ciències Polítiques i de l’Administració Pública, i Màster en Gestió Cultural); dos estudiants del Màster Interuniversitari en Gestió Cultural (UV-UPV), Helena Blankenstein i Sara López; i un estudiant de Màster en Economia i Finances de la Universitat Catòlica de Milà, Itàlia, que realitzarà una estada en una empresa espanyola, Giovanni Autuori.

Tres d’ells gaudiran de l’experiència aquest mateix any a través d’INSOMNIA (gestora del programa EYE), mentre que la resta ha preferit posposar la seua estada europea per al 2022. Entre els primers, es troba Larissa de Moura, de nacionalitat brasilera, que viatjarà aquest estiu: “Estic en procés de tràmit amb una empresa d’acolliment a Grècia, una destinació molt potent per a desenvolupar la nostra presència a Europa a partir de convenis amb entitats socials, empreses i universitats locals, tot això comptant amb el suport d’una entitat d’acolliment referent en el sector de la innovació i l’emprenedoria social”, assegura.

Larissa, graduada en ADE i Màster en Economia Social per la UV, forma part de l’equip d’INMI, una startup social del sector travel-tech que treballa “per un món sense fronteres”. Ella és cofundadora i CEO de la plataforma all-in-one #somosinmi, creada, segons explica, per a facilitar experiències internacionals socials, inclusives i sostenibles mitjançant l’oferta d’un catàleg de programes educatius i un ecosistema complet de serveis associats a l’experiència perquè joves de diferents procedències puguen estudiar i posar en pràctica en diferentes destinacions europees. Són membres també d’aquest equip Mariele de Almeida (Brasil) i Giovanni Autuori (Itàlia). Els tres tindran l’oportunitat de gaudir de les beques EYE.

Un salt a la Comunitat Valenciana

Amb un perfil turisticocultural presenta el seu projecte la valenciana Ana María Soler, natural de La Pobla del Duc. Diplomada en Educació Social per la UV i amb formació com a guia, assistent i gestora turística, Ana María proposa dirigir la mirada del turista cap a la Comunitat Valenciana amb una variada oferta de rutes guiades temàtiques per a viure experiències gastronòmiques i de relació amb la naturalesa i l’artesania. La sostenibilitat i la inclusió són les claus de Volem València, una empresa de visites guiades inclusives adaptades a les necessitats de cada persona. “Són rutes realitzades per guies oficials i tenen en comú l’accessibilitat perquè totes les persones puguen viatjar i gaudir del lloc visitat independentment de les seues capacitats”, destaca Ana María.

Encara que no s’acollirà a la beca fins al 2022, Ana María ja remena diversos països de destinació com ara Grècia, Finlàndia, Malta i Portugal. “Són llocs que no conec i m’agradaria molt aprendre de la seua cultura i el seu turisme”, admet. D’altra banda, reconeix que JUVEN-EYE “és un gran projecte per a intercanviar experiències i aprendre els uns dels altres sobre la gestió cultural i l’economia social en els diferents països”. I afegeix: “A més, en el context que estem vivint, marcat per la covid-19, programes socials com aquest són encara més importants, ja que suposen una font de suport i intercanvi cultural”.

Un altre estudiant valencià, Carles Vera, graduat per la UV i Màster en Gestió Cultural (UV-UPV), és el fundador d’un més dels projectes guanyadors JUVEN-EYE, Motion Academy, una escola de parkour i moviment (o Art del Desplaçament), consistent “a superar obstacles i expressar-se a través de l’entorn utilitzant el propi cos”. “Enfrontem un repte darrere de l’altre per a créixer físicament i mentalment en un ambient no competitiu, per això hem dissenyat un programa d’ensenyament inclusiu de Parkour i ADD en exteriors. La idea és aprendre directament en els llocs d’entrenament del parkour a València, convertint la ciutat en un lloc segur de diversió i entrenament”, explica. Per a això, l’escola utilitza un mètode d’ensenyament propi per a garantir el desenvolupament físic, mental i social de l’alumnat també de manera inclusiva.

“Motion Academy ja està funcionant, la qüestió és com es desenvoluparà a partir d’ara. És un projecte educatiu en el qual es treballa des de la innovació pedagògica i que m’interessa reforçar visitant altres projectes a Europa”, comenta Carles.

Per aquest motiu, va arrancar la seua marxa en JUVEN-EYE. “Ens agradaria teixir una xarxa de difusió del coneixement i innovació, i que altres persones es puguen inspirar en nosaltres per a dur a terme les seues idees”, matisa. Així doncs, pensa en diversos països candidats per a gaudir de la beca: “Dinamarca és un d’ells perquè allà hi ha una empresa amb una branca associativa de disseny d’espais molt interessant, són potser els més innovadors; també estic estudiant la possibilitat d’anar fins a Finlàndia perquè ells van crear la primera federació nacional d’Art del Desplaçament, és una entitat que està ja molt desenvolupada; però no descarte altres països o ciutats, com Londres o Edimburg, per exemple, on existeixen projectes semblants a Motion Academy molt potents i professionals”.

El creixement de la idea de Carles és una evidència que, malgrat complir l’any de vida enmig d’una pandèmia, ha continuat endavant reinventant-se i reconstruint-se. “Vam haver de donar un gir al digital potenciant el nostre canal de Youtube que ja compta amb prop de 3.000 subscriptors, de manera que l’equip inicial format per tres persones ara l’integrem una dotzena. En aquest marc, JUVEN-EYE apareix com una oportunitat per a completar el nostre projecte”, que Carles defineix com a “social i sostenible”, la preocupació principal del qual són les persones i l’entorn.

JUVEN-EYE, un programa col·laboratiu

JUVEN-EYE és un projecte col·laboratiu en el qual participen set entitats socials membres de la Xarxa Espanyola de la Fundació Anna Lindh (ReFAL). Així, la Fundació General de la Universitat de València se suma a la gestió i promoció del programa JUVEN-EYE juntament amb la Fundació Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani (FACM), Iniciatives de Futur per a una Europa Social (IFESCOOP), Mostra Viva del Mediterrani, Europimpulse Network, Joves cap a la Solidaritat i el Desenvolupament (JOVESÓLIDES) i FEVECTA.

La posada en marxa de JUVEN-EYE ha sigut possible gràcies a la col·laboració de l’Institut Europeu del Mediterrani (IEMed) que, mitjançant la Convocatòria 2020 de ‘Projectes interculturals de la ReFAL’, impulsa diferents iniciatives conjuntes de membres de la Xarxa.

Tota la informació i activitats sobre el projecte es poden seguir en xarxes socials amb l’etiqueta #JuvenEye

Pujar