elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

EUPV aposta per agilitar els tràmits a les associacions veïnals per a fomentar la participació

EUPV aposta per agilitar els tràmits a les associacions veïnals per a fomentar la participació
  MÉS FOTOS
  EUPV aposta per agilitar els tràmits a les associacions veïnals per a fomentar la participació - (foto 2)

  La coordinadora d'EUPV de la ciutat de València, Rosa Albert, ha proposat avui a l'equip de govern municipal que es faciliten els tràmits burocràtics a les entitats socials i veïnals de la ciutat. Albert ha fet aquesta proposta després de reunir-se amb diverses associacions veïnals. "Ens han traslladat la seua preocupació perquè a voltes els tràmits els fan desistir de realitzar algun dels seus projectes, bé per la complexitat dels processos digitals per a sol·licitar-los, bé perquè de vegades les pròpies associacions han d'avançar els diners sense saber si el seu projecte serà aprovat posteriorment. Sens dubte, aquest procedir no afavoreix la implicació veïnal", ha declarat.

  Per a la coordinadora de la formació d'esquerres, la participació ciutadana és una manera de fer partícips, a veïnes i veïns, de les decisions que els afecten en el seu moment a dia i açò, al seu judici, pansa per facilitar els tràmits burocràtics, reformar el reglament de participació ciutadana i millorar els pressupostos participatius.

  En referència als tràmits municipals, Rosa Albert ha criticat que l'Ajuntament continue treballant de forma estanca, sense una visió de conjunt, la qual cosa, al seu judici, afavoreix que alguns projectes culturals, esportius o socials es queden sense realitzar per la complexitat que suposen els tràmits a realitzar i en ocasions que algunes associacions hagen d'avançar del seu propi pressupost els diners o acudir a un préstec per a poder realitzar-los. "Aquest sistema és una invitació en tota regla al fet que les associacions desistisquen dels seus projectes, en definitiva, que no s'impliquen més en la cogestió de la ciutat. Per açò, li proposem a l'equip de govern que unifique criteris entre Departaments, que se simplifiquen els tramites i sobretot que pense en l'interès de veïns i veïnes", ha manifestat.

  Reforma del Reglament de participació ciutadana

  Respecte del Reglament de participació ciutadana, la coordinadora d'Esquerra Unida a València ha recordat que era una promesa electoral dels partits que avui estan en el govern municipal. Segons Rosa Albert, les Juntes Municipals han de ser espais de participació que aproximen més l'Ajuntament a la ciutadania. "Tot i que estiguem en l'era digital hem de treballar braç a braç amb les associacions veïnals i ciutadanes facilitant informació i formació. Si no actuem així, crearem una escletxa digital insalvable per a alguns", ha incidit.

  Pressupostos participatius

  Rosa Albert ha valorat com un avanç els pressupostos participatius encara que, al seu judici, cal anar més enllà tant en la dotació pressupostària com en els criteris de presentació de projectes, en els canals de participació i especialment en el compliment, és a dir, en l'execució dels projectes aprovats. "les dades facilitades per l'Ajuntament indiquen que la participació ciutadana és molt baixa, la qual cosa hauria de fer reflexionar sobre el mètode de participació. Però ens resulta alarmant que no solament no s'hagen executat les propostes d'anys anteriors sinó que algunes d'elles, encara estiguen en la fase administrativa. El compliment d'aquestes propostes és crucial si volem que la ciutadania no solament confie en les Institucions sinó que s'implique", ha indicat.

  Per a Rosa Albert, s'hauria d'incrementar la quantitat destinada als pressupostos participatius. "Destinar 8 milions del total del pressupost municipal ens sembla insuficient per a una ciutat com la nostra" ha postil·lat.

  Des d'EUPV "sempre hem defensat una democràcia participativa real, que no defraude a veïns i veïnes, que els faça còmplices de les decisions que es prenguen a nivell de barri i de ciutat i açò passa per treballar amb els organitzacions veïnals i ciutadanes i per diversificar les vies de participació" , ha conclòs Rosa Albert.

  Pujar