elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un estudi internacional millora el diagnòstic del traumatisme cranioencefàlic amb l’ús de medicina de precisió

Un estudi internacional millora el diagnòstic del traumatisme cranioencefàlic amb l’ús de medicina de precisió

    La investigació, en la qual participa el professor del Departament de Cirurgia de la Universitat de València Rafael Badenes, revela que el traumatisme cranioencefàlic (TCE) afecta en major mesura persones majors de 65 anys amb comorbiditats. Açò contrasta amb el fet que, fins ara, es relacionava aquesta dolença amb homes joves i en bon estat de salut. L’estudi recomana millorar el pronòstic inicial d’aquesta afecció, la qual provoca un milió i mig d’ingressos hospitalaris i 57.000 morts anuals a Europa.

    La investigació, publicada en The Lancet Neurology, i en la qual han participat 32.500 pacients de 69 hospitals en 19 països, identifica les caigudes accidentals com a causa principal de traumatismes cranioencefàlics, enfront de la creença popular que relaciona el TCE amb accidents de trànsit. L’única excepció la representen els pacients que ingressen en la unitat de cures intensives (UCI), que solen presentar TCE majoritàriament com a conseqüència d’accidents de trànsit.

    L’estudi diferencia tres nivells de persones malaltes: les que acudeixen a urgències, les que són hospitalitzades i les que ingressen a l’UCI. Cadascuna d’elles mostra un grau diferent de severitat de traumatisme cranioencefàlic i les seues recuperacions són desiguals. Els experts expliquen que les persones dels dos primers grups són diagnosticades amb TCE lleu mentre que la gravetat del TCE de les de l’UCI va de moderada a greu.

    Els resultats del treball revelen que l’assignació de gravetat a cada pacient determina el tractament i l’atenció que reben, però també la seua posterior recuperació. Un 83% de les persones ingressades a l’UCI, un 53% de les hospitalitzades i un 30% de les que acudiren a urgències no havien aconseguit una recuperació completa passats 6 mesos de l’accident, el que també es reflectia en una pitjor qualitat de vida.

    Els autors vinculen aquestes deficiències en l’atenció mèdica a la classificació tradicional del TCE, que es queda desfasada. Enfront d’aquest mètode, que consideren ineficaç, la investigació suggereix una aproximació a la medicina de precisió. “La tècnica de la neuroimatge avançada i els biomarcadors de sang poden millorar la caracterització del tipus de dany i la seua gravetat. La diferenciació de pacients per procediments d’atenció ofereix una perspectiva innovadora”, assenyala el professor Badenes.

    A l’estudi “Casuística, vies d’atenció i conseqüències en pacients amb traumatisme cranioencefàlic a CENTER-TBI: un estudi europeu de cohort, prospectiu, multicèntric i longitudinal” s’adheriren centres mèdics europeus i d’Israel. La investigació segueix el tractament que reben i l’evolució a temps real de més de 4.500 pacients amb TCE. També analitza l’historial mèdic d’un segon grup de vora 28.000 persones malaltes, en especial l’atenció clínica a què estigueren sotmeses i el progrés en el seu estat de salut. Posteriorment, compara els resultats obtinguts dels dos grups.

    Projecte CENTER-TBI

    Aquest estudi s’ha dut a terme en el marc del projecte europeu CENTER-TBI, inscrit, per la seua banda, dins de la iniciativa internacional INTER-TBI, que investiga les conseqüències socials i sanitàries del traumatisme cranioencefàlic. CENTER-TBI es va fundar l’any 2011 amb l’objectiu de caracteritzar i descriure aquest dany cerebral en un context europeu. La finalitat del projecte passa per millorar l’atenció clínica i la cura dels pacients de TCE.

    Les conclusions d’aquesta investigació es troben en consonància amb un estudi previ, realitzat per CENTER-TBI i presentat a la Comissió Europea el 2017, que instava a portar la medicina de precisió al tractament del traumatisme cranioencefàlic per alleugerir els costos socials i humans d’aquesta afecció.

    Pujar