elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Esquerra Unida de València Ciutat i la AAVV Amics del Carme es reuneixen per a avaluar els problemes del barri

    Després de demostrar la seua preocupació per la reforma urbanística que s’està portant a terme actualment al barri del Carmen, membres de la gestora d'Esquerra Unida de València Ciutat s'han reunit amb l'associació de veïns “Amics del Carme”. L'objectiu de la mateixa girava al voltant de conèixer l'opinió dels propis veïns i veïnes sobre els diferents problemes del barri i analitzar quines respostes polítiques es poden donar al mateix.

    “Des d'Esquerra Unida compartim un projecte de ciutat amb majors espais verds, sostenible i pensant en el vianant que es planteja des de l'equip de govern municipal. No obstant això, des d'EU, en coincidència amb una part de la societat civil, hem detectat que els discursos institucionals no coincideixen amb la realitat dels projectes, els quals no semblen encaminar-se, precisament, en eixa direcció retòrica”, indiquen des de la coalició d'esquerres.

    El diagnòstic realitzat per Amics del Carme respecte de la situació del seu districte destaca problemes vinculats a la integració, la convivència i la sostenibilitat de Ciutat Vella com a barri en el què desenvolupar una vida plena per part dels seus residents. La mercantilització de l'espai públic suposa una reducció de les places i llocs públics davant un format de paviment asfaltat destinat a la instal·lació d'activitats econòmiques; la gentrificació està desplaçant i expulsant als veïns i veïnes enfront de grans capitals financers i lobbies econòmics o patronals turístiques i de pisos. En definitiva, la qualitat de vida es veu afectada per la saturació sonora del barri, què requereix mesures quant a la ubicació dels dispositius i la transparència sobre els resultats, i existeix, a més, un problema de seguretat la solució de la qual no pot reduir-se únicament a una major presència policial, sinó que requereix de canvis en l'organització i coordinació dels efectius, la formació en l'atenció a delictes d'odi i la promoció dels drets humans, així com un model de seguretat basat en recursos d'informació a la ciutadania.

    EU coincideix en l'anàlisi realitzada per les AAVV i considera que l'ajuntament hauria de prendre mesures sobre aquest tema: “els problemes detectats mostren una realitat cada vegada més preocupant i estructural què no pot ser abordada amb polítiques puntuals i que no recullen les necessitats expressades per la ciutadania”.

    Per això, des d'EU s'incideix en què: “s'imposa la necessitat d'evitar una política urbanística que acabe beneficiant als grans interessos econòmics i financers de caràcter internacional, els quals pretenen sotmetre a la ciutat a lògiques financeres i extractives. Cal crear una estratègia de futur en la qual és fonamental incorporar, en un lloc central, la veu dels residents i incorporar a les solucions que s'adopten la responsabilitat, l'experiència i la coherència de la ciutadania organitzada”.

    “El futur de Ciutat Vella passa, necessàriament, per afavorir la interlocució amb el teixit associatiu, que reclama solucions immediates per a atendre els problemes a curt termini, però també una estratègia per tal de garantir la viabilitat del barri i la seua habitabilitat des de principis d'integració i sostenibilitat, fomentant la participació de la societat civil organitzada” finalitzen des de EUVlc.

    Pujar