6 de desembre de 2020 6/12/20

Dues mirades d'una mateixa ciutat: Ribó trau pit mentre que l'oposició li reclama més inversió per a València

Dues mirades d'una mateixa ciutat: Ribó trau pit mentre que l'oposició li reclama més inversió per a València - (foto 1)
  • València ha canviat en l'últim any. Aquest dimecres el seu alcalde, Joan Ribó, ha donat compte de la gestió i anunciat mesures per al futur de la ciutat

Que el 2020 ha desfet qualsevol full de ruta traçat per al futur més pròxim, és una realitat indiscutible i més si parlem de l'àmbit de la gestió municipal. Aquesta realitat ha quedat constatada durant el Debat de l'Estat de la ciutat de València, celebrat aquest dimecres en el consistori.

Un ple extraordinari en el qual l'alcalde, Joan Ribó, ha tret pit la gestió duta a terme durant els últims 12 mesos al mateix temps que ha hagut d'enfrontar-se a les crítiques que els grups de l'oposició han fet sobre la mateixa la qual consideren insuficient.

Durant les llargues hores que ha durat el debat, els veïns de València també han traslladat les seues preocupacions centrant-se gran part de les mateixes a reclamar més inversió i ajuda per al Centre Històric, un dels més castigats per la pandèmia.

El Debat de l'Estat de la Ciutat 2020 – marcat com diem pel coronavirus – ha deixat constància de dues mirades totalment oposades de la realitat que travessa la capital del Túria. Dues postures – o cinc com a grups municipals compte l'Ajuntament – que s'han compromés a dialogar per a afrontar la següent etapa de la legislatura.

Fer valencianisme

L'alcalde Joan Ribó el té clar. La recepta per a aconseguir esquivar tots els obstacles que està deixant el COVID-19 a la ciutat és “fer valencianisme”. “És apostar per una inversió pública, protegir el nostre ecosistema i mirar pel nostre present i futur” ha assenyalat.

Uns pilars que han quedat reflectits en les mesures anunciades pel primer edil durant la seua intervenció, en la qual ha posat l'accent principalment en l'aposta del seu govern pels serveis socials com una eina fonamental.

D'altra banda, Ribó ha tret la calculadora i realitzat un ampli repàs pels números del consistori i la seua evolució: ha recordat que en 2015 el deute municipal se situava en 784.6 milions € - el 105.6% del pressupost municipal, que 177 milions eren pagament a proveïdors-, xifres que s'han reduït fins a arribar a 370.8 milions al desembre de 2019, la qual cosa suposa el 44’5% del pressupost municipal).

“Hem aconseguit eixir del Pla d'Ajust; en aquests moments el deute municipal és de 353 milions d'euros; i acabarem l'any amb un deute de 297 milions €, és a dir, un 35’5% dels ingressos de 2019, la qual cosa ens permet afrontar 2021 amb la possibilitat d'usar l'endeutament per a finançar inversions, si fóra necessari” ha celebrat.

Quant a l'apartat de reivindicacions, aquestes s'han centrat en quatre elements fonamentals: la Llei de Capitalitat, les polítiques d'àmbit metropolità, les infraestructures necessàries, i les necessitats de finançament i ús dels recursos de les hisendes locals.

La seua gestió no convenç, però aposten pel diàleg

Una vegada escoltat els arguments ‘oficials’ del cap del govern municipal, els portaveus de tots els grups amb representació a l'Ajuntament de València han traslladat la seua visió de les coses sent especialment crítics els representants de l'oposició.

En el cas de VOX, José Gosalbez, ha enlletgit a Ribó el discurs realitzat perquè considera que “no té res a veure amb el que els veïns veuen al carrer”. Malgrat això, li ha animat a continuar treballant perquè “una altra València, és possible”.

“Han abandonat a València i als valencians. Només treballen per a la seua agenda ideològica” ha acusat el portaveu de VOX, al mateix temps que ha lamentat la falta d'accions en matèria d'ocupació.

Per part seua, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha coincidit que a la ciutat “li falta impuls” i ha acusat el govern de “adoctrinar”, en referència a l'enquesta municipal on es va preguntar per la preferències de model d'Estat.

Malgrat les crítiques, Giner ha proposat un paquet de mesures per a “la reactivació del centre, un pla de xoc verd, un pla de barris perquè estiga tot coordinat i un pla d'oportunitats per a la creació d'ocupació amb ajudes a les empreses que contracten i aguanten l'ocupació i el xec escolar universal per a les famílies”.

Des del Partit Popular, María José Catalá, ha trobat a faltar referències a l'ocupació durant la intervenció de l'alcalde la qual ha qualificat de “pura ficció”. “Són preocupants les referències victorioses, les frases de determinats polítics on es vanen, perquè vanagloriar-se en temps de decadència i pandèmia és faltar el respecte als morts i a les seues famílies” ha afirmat.

“Van començar amb tancaments de platges per abocaments fecals, per a drama del nostre sector turístic i hostaler: Després els va caure el sostre Palau de la Música després de quatre anys retallant un 64% la inversió de manteniment I ara els roben 5.000 euros en un edifici tancat però al Sr.Ribó li sembla insignificant” ha repassat la portaveu popular, qui també s'ha mostrat preocupada per la falta d'inversió i cura dels barris.

Des dels grups que conformen el govern del Rialto, han intervingut Sandra Gómez (PSPV) i Carlos Galiana (Compromís). Tots dos han celebrat els avanços realitzats en diferents àmbits des de la seua arribada a l'Ajuntament i repassat algunes de les accions més importants.

En primer lloc, la vicealcaldessa i portaveu del Grup Municipal Socialista, Sandra Gómez, ha demanat “acords de consens perquè València supere la fràgil situació que vivim”.També ha evocat “l'especial atenció oferida als nostres majors, que en aquesta crisi de la covid-19 han estat entre els col·lectius més vulnerables”. “Vam ser un ajuntament pioner a posar en marxa un telèfon que ha garantit que tots tinguen una alimentació sana i equilibrada en les seues llars, evitant desplaçaments”.

En la mateixa línia, la vicealcaldessa ha destacat que s'han mobilitzat 15 milions € per a estimular l'economia de la ciutat. I per a facilitar la instal·lació de grans empreses, Gómez ha avançat que el govern municipal donarà “un pes molt important de l'espai terciari a la nova economia verda i digital”.

Finalment, Carlos Galiana ha defensat en la seua intervenció que, «malgrat les diferències dels dos grups polítics que conformen l'equip de govern, han aconseguit junts grans coses. Perquè, malgrat que no pensem igual, aconseguim arribar a punts d'acord importants per a València”.

Carlos Galiana ha alçat la veu per a recordar, “amb orgull” les accions de govern que s'han fet “per a millorar la vida de les persones” i aconseguir una València “inclusiva, feminista, progressista, valencianista, ecologista, demòcrata”.

Com a portaveu de Compromís també ha destacat “les conversions en zona de vianants, que han aconseguit una ciutat amable, sostenible i saludable per a les persones”, “les solucions ràpides a problemes complexos, com el de les terrasses durant la pandèmia”, i les accions “per a posicionar la ciutat de València com una ciutat de drets”.

Pujar