17 de gener de 2021 17/1/21

Dubtes i respostes sobre les Falles 2021

Dubtes i respostes sobre les Falles 2021 - (foto 1)
  • El president de la JCF, Carlos Galiana, dóna resposta als dubtes sorgits en el món faller després del seu ajornament a 2021

La suspensió de les Falles 2020 i el seu ajornament fins a l'any 2021, va ser un gran colp per al món de la festa de la ciutat de València. La decisió va ser entesa per tot el col·lectiu els qui comparteixen la decisió de defensar primer la salut dels ciutadans, però són moltes els dubtes que van quedar sense resoldre.

Aquest dimarts va tindre lloc una nova assemblea de presidents de la Junta Central Fallera (JCF) durant la qual el col·lectiu va traslladar al seu president, Carlos Galiana, moltes de les qüestions sobre les quals no tenien resposta.

Començant pel principi, abans fins i tot de la pròxima *Plantà, els fallers es pregunten Hi haurà exposició del ninot enguany? La resposta encara aquesta per definir. “Haurem de plantejar-nos-ho” assegura Galiana, qui recorda que els ninots indultats ja existeixen pel que de celebrar-se no es duria a terme la tradicional votació. A més, moltes comissions repeteixen monument.

Molt relacionat amb ella, també preocupa els premis del concurs de Falles. Enguany s'havien inclòs premis en metàl·lic per a les comissions però Es mantindran durant l'exercici 2021? “No se si serà possible” lamenta el president de la JCF, i és que el pressupost de l'entitat finalitza en 2020 i el que no es vaig gastar o podrà ser invertit en l'any vinent. Malgrat això s'està disposat a estudiar la situació.

D'altra banda, un dels grans actes del calendari faller és l'Ofrena a la Mare de Deu. Cada any suscita certa polèmica l'horari al qual cada comissió se li assigna pel que – especialment a les quals han tingut sort – els preocupa saber si aqueixa hora d'entrada es manté. La resposta és que “hora mateix no canviaria cap horari”. Al no haver tingut ofrena el lògic, apunten, és mantindre els temps previstos.

A més, alguns fallers esperen amb ganes tornar a la seua activitat quotidiana alguna cosa que des de JCF no creen que arribe fins a finals del mes de juliol. Alguna cosa semblança ocorre amb els concursos fallers, encara estan en l'aire: “Hem d'ajuntar-nos i reinventar-nos”. Entre les propostes que s'estan valorant destaquen, per exemple, la radionovel·la.

Des de l'Assemblea de Presidents també s'han traslladat dubtes sobre l'exercici de les Falleres Majors de València. Després d'anunciar que continuen en el seu càrrec fins que puguen celebrar-se les festes, alguns es pregunten sobre els seus espolins. Al principi els mantindran perquè “ja tenen el seu de falleres majors” malgrat això s'estudiaran noves propostes “imaginant i pensant”.

Són molts els fronts que, com queda demostrat, encara s'han de perfilar. De moment l'única cosa segur és que les Falles arribaran al març de 2021 amb més força i ganes que mai.

Pujar