28 de març de 2020 28/3/20

Les Drassanes acull l'exposició 'Blanca Europa', de l'artista Daniela Ortiz

Les Drassanes acull l'exposició 'Blanca Europa', de l'artista Daniela Ortiz - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Les Drassanes acull l'exposició 'Blanca Europa', de l'artista Daniela Ortiz - (foto 2)
  Les Drassanes acull l'exposició 'Blanca Europa', de l'artista Daniela Ortiz - (foto 3)

  Un dels projectes guanyadors de la convocatòria pública realitzada l'any passat per l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de València per democratitzar l'accés als espais expositius municipals de la nostra ciutat s'exhibirà des de demà dimecres a Les Drassanes. L'exposició "Blanca Europa", de Daniela Ortiz (Cusco, el Perú, 1985) i comissariada per Irene Llàcer, proposa una reflexió crítica sobre "la blanquitud, l'eurocentrisme i el racisme institucional i social en el context europeu".

  A partir de les 20.30 hores s'inaugurarà esta exposició, que articula una selecció de projectes que mostren els últims anys de treball de l'artista, qui busca generar espais de tensió en els quals les seues obres indaguen "concepcions de racialització, classe, nacionalitat i gènere". En els darrers anys, de fet, els seus projectes han girat especialment al voltant "del sistema de control migratori europeu, els mecanismes legals creats per a exercir violència sobre la població migrant i racialitzada, la seua relació amb la història i el present del colonialisme".

  Daniela Ortiz enceta a partir de la seua vida quotidiana projectes i recerques i de les seues anàlisis i postures polítiques acaben sorgint formes plurals, com ara publicacions, performances, vídeos, un fil de Facebook... Amb tot, insistix a proposar un canvi de lectura sobre la situació actual, on es deixe d'analitzar el subjecte oprimit per a estudiar críticament l'opressor. Vol detenir "l'obsessió europea d'explicar, examinar i parlar sobre les persones migrants i racialitzades" i convida a posar el focus en "la blanquitud, el racisme institucional i la cultura de violència colonial".

  La mostra inclou catorze treballs de l'artista en un arc temporal que abasta els darrers cinc anys, entre els quals hi ha tot un seguit d'obres on es posa l'accent en "les legislacions que exercixen violència cap als menors d'edat, les dones embarassades i les mares migrants".

  La regidora de l'Àrea de Cultura, Glòria Tello, ha convidat a disfrutar "d'una mostra que vol ser un espai viu, transitat i debatut" i ha destacat "la importància d'obrir les sales expositives municipals a projectes tan diversos com els que ja s'han exhibit en els darrers mesos o esta mateixa exposició, que convida a la reflexió crítica sobre el nostre entorn".

  L'horari d'exhibició és de dimarts a dissabtes de 10 a 14 hores i de 15 a 19 hores i els diumenges i festius de 10 a 15 hores.

  Pujar