elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La doctora Mar Rey oferirà una conferència a la Nau sobre les dones en la ciència

La doctora Mar Rey oferirà una conferència a la Nau sobre les dones en la ciència
    MÉS FOTOS
    La doctora Mar Rey oferirà una conferència a la Nau sobre les dones en la ciència - (foto 2)

    La doctora en Farmàcia Mar Rey Bueno visitarà, dimecres dia 18 d'abril, a les 19.30 hores, el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València per impartir la conferència 'De genealogies femenines o la ciència entre olles', amb motiu de la publicació del llibre Evas alquímicas. Aquest acte s'emmarca dins de l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives.

    Els jardins botànics, els laboratoris d'anatomia o els laboratoris alquímics van ser llocs de saber, escenaris on va nàixer la ciència moderna, la ciència com es coneix en l'actualitat, basada en l'estudi directe i l'experimentació. Aquests escenaris estaven vetats a les dones, però això no significa que les dones no experimentaren. La història de la ciència ha sigut escrita per i per a homes, però cada vegada són més dones les que reescriuen la història i miren enrere per buscar models, dones que van ser silenciades sistemàticament i que van desaparèixer dels repertoris historiogràfics, però que van existir.

    La doctora Rey parlarà de les dones en la història de la ciència o la "ciència entre olles", com deia Juana de Asbaje, obligada a tancar-se en un convent jerònim de Nova Espanya, ja que no es concebia que una dona poguera viure sola, sense contraure matrimoni, dedicada exclusivament a les lectures i als seus escrits.

    Mar Rey Bueno és doctora en Farmàcia per la Universitat Complutense de Madrid i va rebre un premi extraordinari de doctorat amb una tesi dedicada a la terapèutica a la cort dels Àustria. A més està especialitzada en aspectes màgics i supersticiosos a l'Espanya de l'edat moderna, i és autora de deu llibres. A l'agost de 2017 va ser editora de 'Leonora 1917', monogràfic especial de la revista Studia Hermetica Journal, dedicat a commemorar el centenari del naixement de la pintora surrealista britànica Leonora Carrington. També ha sigut l'organitzadora de dues conferències internacionals: Lastanosa, art i ciència en el barroc (Osca, Instituto de Estudios Altoaragoneses, 2007) i Chymia, Science and Nature in Early Modern Europe (San Lorenzo, El Real de l'Escorial, 2008).

    L'Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d'actualitat. L'Escola, a més, té la participació d'altres actors de l'administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència, Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d'Humanitats i Caixa Popular.

    Pujar