elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El desplegament de Cultura als barris comença el 25 de setembre amb totes les mesures de seguretat

El desplegament de Cultura als barris comença el 25 de setembre amb totes les mesures de seguretat
  • La programació s’estén fins el 29 de novembre en 24 barris de la ciutat amb més de 120 activitats

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha anunciat que l’Ajuntament de València donarà inici el pròxim dia 25 de setembre a les activitats de Cultura als barris. “Partint de la situació excepcional provocada per la COVID-19, el context actual en què es mou l’activitat cultural és inestable i molt fràgil i des de la regidoria volem que Cultura als barris siga la  represa d’eixa ‘nova normalitat’ al món de la cultura, visibilitzant de nou als carres i a les places de València que l’activitat cultural està viva i vol connectar de nou les persones i els espais”, ha dit l’edil. La programació s’estén fins el 29 de novembre en 24 barris de la ciutat amb més de 120 activitats.

“Enguany les nostres campanyes culturals han patit també els vaivens del confinament, de les limitacions d’actes amb públic, de la crisi patida pel sector després dels mesos d’inactivitat; som conscients de la necessitat d’impulsar amb l’acció municipal la confiança de les persones per tornar a participar d’actes culturals i estem segurs de comptar de nou amb el suport de la ciutadania a través de la seua assistència a les activitats”, ha explicat Tello.

Així, s’han contemplat totes les mesures de seguretat que s’estipulen per a la realització d’actes a l’aire lliure: distància de seguretat entre el públic assistent, mascaretes obligatòries i ús de gel desinfectant a l’accés a l’espai de l’activitat. A més, “la idiosincràsia de les campanyes afavorixen la seguretat en realitzar-se els actes a l’aire lliure.

“Les més de 120 activitats culturals que conformen la programació de Cultura als barris ajudaran moltes empreses del sector cultural que s’han vist amenaçades. La materialització de Cultura als barris ha estat un revulsiu per a la contractació i dinamització del sector”, ha apuntat la regidora.

Cultura als Barris es realitzarà des del 25 de setembre fins el 29 de novembre, en 24 barris de la ciutat de València amb més de 120 activitats culturals que conformen la programació cultural. Els barris on es denvoluparà la iniciativa són: Nou Moles, Torrefiel, Cabanyal-Canyamelar, Creu Coberta, Campanar,  Benicalap, Trinitat, Tendetes, Aiora, La Llum, Patraix, Malilla, Sant Marcel·lí, Natzaret, Orriols,  Arrancapins,   Vara de Quart-Tres Forques, Soternes,          La Creu del Grau, Malva-rosa, Montolivet, Sant Pau, La Carrasca i La Raïosa.

La programació està prevista per a desenvolupar-se en huit barris cada setmana alternativament, sempre els divendres, dissabtes i diumenges. Esta organització permetrà que cada grup de huit barris alterne programacions culturals cada tres setmanes per no saturar la programació d’activitats en tots els barris totes les setmanes i permetre una alternança que invite a la mobilitat de públic entre uns i altres barris pròxims.

Es mantenen a la programació actuacions de caràcter escènic com ara teatre i dansa, incorporant noms del panorama actual contemporani, com Lola Moltó i Vicent Marco i Circorama Teatro en teatre i la Jove Cia Gerard Collins, Enanbar Danza, Takiri Arts i D’unatacà, Cristina Cabo, Bárbara Rios i Irene Ballester en dansa, entre altres.

A més, s’estreta la col·laboració amb entitats organitzadores de festivals i circuits escènics a la ciutat de València, com ara Cabanyal Íntim, Circuit Bucles o 10 Sentidos, per tal de generar sinèrgies de col·laboració i rentabilitzar el treball de les entitats dinamitzadores de la cultura de l’àmbit associatiu i empresarial privat.

Grups de circ i teatre infantil com La Finestra Nou Circ, Bambalina Teatre, Teatre de la Caixeta, Titola Teatre o Sala Negra Teatre s’incorporen per primera vegada a les programacions de Cultura als barris, i junt amb companyies consolidades com Titelles La Estrella, Cia. Títeres de Cuento, Rebombori, Ameba Teatre i Gran Fele, Baraka Circ i Artea Espai, entre altres, omplin una oferta infantil atractiva per als més menuts.

Respecte a la programació de continguts musicals, cal destacar de nou la presència de les bandes de música amb 24 concerts, gràcies a la col·laboració amb la Coordinadora de Bandes de València, les quals aporten el seu paper com a promotors de la cultura a través de la música.

Dins de l’àmbit musical, a més de mantindre la música clàssica, s’ha incrementat la presència d’altres continguts musicals, buscant la inclusió de noves propostes i professionals (Coral Sant Yago —música coral familiar—, Steinberds —rock clàssic—, Quartet Morvedre —música clàssica— o Mathieu Saglio).

Es compta en esta edició amb músics reconeguts, com Toni Cotolí, i formacions clàssiques amb repertoris innovadors, com Sax Travels, Grup Marxant, Cinc en Swing i Les Reines Magues, i grups de música pop internacional i flamenc pop, com els representats per Natali Mc Pears i Yambú.

Hi ha altres propostes escèniques vinculades a l’humor, com ara teatre d’improvisació, els monòlegs i diàlegs còmics, que s’han incorporat de forma estable a les programacions de Cultura als barris. A més, es compta amb la participació d’Eugeni Alemany, qui s’estrena a Cultura als barris a Campanar, Óscar Tramoyeres, Piter Pardo, Álex Martínez, i Subit.

La poesia i la narració oral també tenen presència i protagonisme a Cultura als barris: des de propostes que recorden els antics trovadors i versadors d’antany, com la que presenta David Vidal, fins a aquelles més innovadores com les que ens porta Versonautas, passant per Francesc Anyó i Borja Penalba en el seu record poètic musical de l’obra d’Estellés.

Per al més menuts, narradors de contes com Almudena Francès, El Gran Jordiet, Vicent Cortés, El tio Vicent, Mario Cerro i Núria Urioz proposen diverses posades en escena.

Cal destacar la incorporació a la programació de Cultura als barris 2020 de sis representacions de l’òpera ‘El Tutor Burlat’, de Vicente Martín i Soler, dins del  projecte Les Arts Volant, una nova producció del Palau de les Arts, amb la col·laboració de l’Ajuntament de València.

Les dates i llocs de les representacions de l’òpera són les següents:

  • 25/09: BENICALAP. Plaça de l’Església (22:00 hores).
  • 26/09: SANT MARCEL·LÍ. Plaça de l’Església-Carrer de l’Arquebisbe Olaechea (22:00 hores).
  • 27/09: MALILLA. Parc Central. Plaça de Demetrio Ribes (20:00 hores).
  • 2/10: LA MALVA-ROSA. Parc de l’Ermita de Vera-Carrer de Cristòfol Llorens (22:00 hores).
  • 3/10: PATRAIX. Plaça de Patraix (22:00 hores).
  • 4/10: AIORA. Parc d’Aiora (20:00 hores).

“L’òpera, que tradicionalment ha estat considerada un art minoritari i per a les elits, s’acosta, a petició del públic, a tota la ciutadania en un clar exemple del que és la democratització cultural que s’ha perseguit com a acció de govern i que ara es contempla com un fet real”, ha dit Tello.

La regidora ha afegit que “la presència d’activitats de caràcter participatiu sempre ha estat una constant en la programació de Cultura als barris i es manté amb diferents variants i versions”, com ara tallers de terrisseria, paper reciclat, socarrats, jocs reciclats, arquitectura, gravat, serigrafia, jocs populars, que “són un exemple de com es pot fer divulgació de l’art i les costums a través de les activitats culturals”. En este sentit “cal dir que el combat d’il·lustradors és una de les activitats que permet al públic no només participar del procés creatiu, sinó també del desenvolupament de l’activitat, donant suport a unes o altres creacions dels il·lustradors participants”.

Pel que fa al cinema i música en directe; s’incorpora “una experiència innovadora” a les programacions de Cultura als barris, la projecció de curts clàssics de cinema mut en blanc i negre, que ens donaran l’oportunitat de gaudir de Buster Keaton amb música en directe del trio Swingloïde o Charlie Chaplin acompanyat de Fernando Herrera Jazz-Tango Quartet, tal i com es feia a les primeres projeccions de cine.

“Cal dir que al 2020 es seguix treballant per implicar els agents culturals locals que actuen als barris, per tal d’intentar plasmar a la programació l’identitat de cada barri, donant protagonisme i visibilitzant l’esforç pel desenvolupament comunitari de la cultura al context més pròxim a la ciutadania”, ha remarcat Tello. En este sentit, la participació de grups com La Carraspera i l’Escola de música Tradicional, així com Orriols Convive, “responen a esta vertebració de propostes sorgides des dels barris on està present la nostra campanya”.

També s’ha mantingut una coordinació amb les entitats veïnals, moltes de les quals participen activament com a interlocutores amb el servici de Recursos Culturals en la confecció de la programació, com és el cas de les entitats veïnals de Vara de Quart-Tres Forques, Sant Marcel·lí i Patraix, així com amb els programadors de les juntes municipals de districte, que “com a agents culturals de proximitat als diferents barris, treballen de forma continuada al llarg de l’any la descentralització de la cultura”.

Pujar