elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Descobreixen que hi ha neurones joves en l’escorça cerebral d’humans adults

Descobreixen que hi ha neurones joves en l’escorça cerebral d’humans adults
  • En el estudi participen la Universitat de València (UV), el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa en Salut Mental (CIBERSAM), l’Hospital La Fe i l’Institut de Recerca Sanitària INCLIVA

Per estudiar en profunditat aquestes neurones immadures en humans –ja s’havien estudiat en altres mamífers– s’ha utilitzat material post mortem i biòpsies de pacients que patien epilèpsia severa, als quals es va extirpar amb finalitats terapèutiques una petita porció d’escorça cerebral. “Amb aquest material tan valuós hem pogut corroborar la immaduresa d’aquestes cèl·lules, demostrar que es troben distribuïdes pràcticament en totes les regions de la nostra escorça cerebral i que es troben tant en xiquets com en persones d’edat avançada”, destaca Juan Nácher, catedràtic de Biologia Cel·lular de la UV, investigador de l’INCLIVA i CIBERSAM, i director de l’equip de recerca que ha participat en l’estudi.

“També hem pogut esbrinar que, si maduraren definitivament, ho farien en neurones excitadores (neurones encarregades d’activar altres neurones). A més, en algunes d’aquestes cèl·lules que presenten una morfologia més desenvolupada, hem trobat indicis, amb microscòpia òptica i electrònica, de la presència de connexions incipients entre aquestes neurones i unes altres del nostre cervell”, explica el professor de la UV en un article sobre aquesta investigació publicat en la plataforma de divulgació científica The Conversation. Aquest treball ha constituït gran part de la tesi doctoral de Simona Coviello, una brillant investigadora italiana, desenvolupada a l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED) de la UV.

Aquesta investigació es basa en treballs previs de l’equip de Juan Nácher, que van demostrar les característiques immadures d’aquestes cèl·lules en rosegadors adults i la seua integració progressiva en neurones excitadores funcionals a l’escorça olfactiva. A més, en un altre treball conjunt amb la Universitat de Torí, es va concloure que aquestes neurones immadures es poden trobar a l’escorça cerebral de diverses espècies de mamífers (ratpenats, cetacis, felins, cànids o primats). A mesura que s’ascendeix en l’escala evolutiva i la complexitat de l’escorça cerebral, aquestes neurones immadures tenen una distribució més àmplia i no restringida únicament a l’escorça olfactiva com en rosegadors.

Pujar