elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Denuncien l'electrocució d'una àguila protegida en l'Albufera de València

Denuncien l'electrocució d'una àguila protegida en l'Albufera de València
  • L'exemplar electrocutat, conegut com a «Marina», havia sigut alliberat en 2019 en el marc del projecte de reintroducció de l'espècie en la Comunitat Valenciana

MÉS FOTOS
Denuncien l'electrocució d'una àguila protegida en l'Albufera de València - (foto 2)

La Fiscalia Provincial de València ha admés a tràmit la denúncia contra els companyies elèctriques com a principals responsables de l'extinció de l'espècie i ha obert diligències d'investigació penal contra Iberdrola.

L'àguila pescadora és una espècie inclosa en els catàlegs valencià i espanyol d'espècies amenaçades en la categoria «Vulnerable» i en la Llista Roja de la Va unir Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) està declarada per a Espanya com «En Perill Crític d'Extinció» i està extingida com a espècie reproductora en la Comunitat Valenciana dones dels anys 80, sent objecte d'un programa de reintroducció del qual formava part «Marina», un exemplar alliberat al juny de 2019 al costat d'altres tres en la Marjal de Pego-Oliva.

Cada hivern només visiten la comunitat una mitjana de 9'6 àguiles pescadors procedents d'Europa del nord i en els últims 21 anys s'han descobert 9 exemplars electrocutats, que, segons els estimacions, representen el 15% dels electrocucions reals, és a dir, que s'haurien electrocutat uneixes 60 en aquest període, una mitjana de 3 àguiles pescadors per any.

Aquesta mortalitat del 31% anual explicaria, segons CGT, l'extinció d'aquesta espècie com a reproductora en el territori, que s'ha convertit en un parany mortal per a l'espècie i assenyala als companyies elèctriques com a principals responsables. A més, l'electrocució ha succeït en l’Albufera de València, espai natural amb els figures de protecció de major rang de la Comunitat: Parc Natural, aiguamoll Ramsar d'importància internacional, Lloc d'Interés Comunitari (LIC), Zona d'Especial Protecció per als Ocells (ZEPA) i zona de protecció per a l'avifauna contra l'electrocució. No obstant això, en el seu àmbit molts dels seus pals elèctrics encara no disposen dels mesures anti-electrocució obligatòries.

La línia elèctrica, suposada causant de la mort, va ser declarada d'alta perillositat per als ocells per la Generalitat en 2017, comunicant-li al seu titular l'obligació que tènia de corregir-la. Davant aquest succés, els representants de la conselleria competent en medi ambient és van reunir l'endemà amb Iberdrola per a acordar la correcció immediata de 90 pals elèctrics.

Desde CGT denuncien que Iberdrola contínua electrocutant ocells a causa del retard d'anys en la correcció, obligatòria per llei, dels seues línies elèctriques, incompliment possible gràcies a la inacció de la Generalitat Valenciana, que «consent la rentada d'imatge de la multinacional» signant convenis de col·laboració en comptes de «exigir els inversions necessàries per a evitar la mortaldat d'ocells protegits». Així mateix, consideren «inacceptable» que aquesta multinacional que realitza grans campanyes de publicitat exaltant la seua «energia verda» mantinga «línies elèctriques precàries» que causen la mort de milers d'ocells protegits, generant greus danys al medi ambient.

En la denúncia penal de CGT, que ha motivat l'inici de la investigació per part de la Fiscalia, el sindicat acusa a Iberdrola, com a propietària de la línia elèctrica que ha provocat l'electrocució d'un ocell protegit, de diversos delictes contra els recursos naturals i el medi ambient i relatius a la protecció de la fauna.

Pujar