elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Demo Day de Agro·lab posarà en valor la innovació sostenible per a recuperar productes agroalimentaris autòctons

El Demo Day de Agro·lab posarà en valor la innovació sostenible per a recuperar productes agroalimentaris autòctons
  • La primera edició del programa d'acceleració Agro·lab es tanca el 9 de desembre, amb un esdeveniment en el qual els equips exposaran els seus avanços

  • Les startups agroalimentàries d'Agro·lab treballen en la recuperació i transformació de varietats autòctones, com la poma esperiega i el cacau del collaret, i en cultius ecològics i sostenibles

  • Per a assistir presencialment o seguir-lo en línia cal inscriure's en la web de lasnaves.com

Els cinc projectes que han participat en la primera edició del programa d'acceleració de projectes innovadors i sostenibles del sector agroalimentari, Agro·lab, exposaran els seus avanços el pròxim 9 de desembre, en un esdeveniment obert al públic, professionals i inversors. Els assistents coneixeran, en Las Naves i streaming, les propostes dels equips, amb tastos dels seus productes, i es triarà la iniciativa amb millor evolució i projecció d'entre les cinc accelerades: La Fermenteria de l'Horta, Pomes Espéridas, Cacaus Climent, L'Ombria Gourmet i Bokaras.

Les propostes d'aquestes startups se centren en la recuperació i transformació de varietats autòctones, com la poma esperiega i el cacau del collaret, així com en l'elaboració de productes a partir dels cultivats amb criteris ecològics i de Km0. Per a aquest procés d'elaboració, han pogut utilitzar les instal·lacions del Mercaobrador de Mercavalència.

“Els cinc equips posen en valor productes locals obtinguts de manera agroecològica i sostenible, tenint en compte facilitar l'accés d'aliments saludables a la població (que garanteix el dret a l'alimentació), mentre obtenen preus justos pel seu treball i contribueixen al desenvolupament del territori. Enllaça, així, amb diversos dels objectius del marc estratègic d'innovació Missions València 2030”, subratlla Lidia García-García, responsable d'Agro·lab.

“Las Naves contribueix, com a membre del Consell Alimentari Municipal de la ciutat de València, a donar compliment a l'estratègia agroalimentària, especialment en la línia estratègica sobre transició agroecològica. El sector agroalimentari és un dels quals té majors impactes sobre el medi ambient, l'economia i la salut de les persones i, també, un dels quals presenta majors reptes”, apunta Marta Chillarón, directora de Las Naves.

Els equips emprenedors d'Agro·lab han rebut, durant quatre mesos, mentorización en aspectes generals del desenvolupament empresarial -com a model de negoci; gestió; màrqueting; oratòria; legal; finançament, etc.-, i en aquells específics del sector agroalimentari -innovació, aspectes higienicosanitaris, manipulació, distribució…-. Per a això, s'ha comptat amb l'equip de mentors de l'acceleradora pública de triple impacte de Las Naves, Col·lab, així com amb persones expertes en aquest sector.

A més, han participat en esdeveniments de networking i comercials, com la Fira Gastrònoma, en Fira València, i han dut a terme tastos en trobades com els celebrats a Las Naves amb motiu del Dia Mundial de l'Alimentació o Transfira.

Els cinc equips de la primera edició d'Agro·lab

La primera convocatòria d'Agro·lab s'ha dirigit a iniciatives de transformació de productes frescos i locals que necessiten d'un obrador per a poder innovar en relació al producte o als processos, escalar els projectes i/o millorar el seu tractament, processament, conservació i comercialització. En cadascuna de les pròximes edicions, es treballarà en altres temes focalitzats en la innovació sostenible en aquest sector.

•La Fermenteria de l'Horta: Des de 2011, treballa agricultura regenerativa, amb principis de permacultura i decreixement. En 2020, se li va concedir el registre sanitari per a poder elaborar productes fermentats. El seu catàleg inclou més de 20 referències diverses -des de formatges vegans, fins a vinagre, kombutxa o chucruts,...-. Compta amb un xicotet obrador.

•Pomes Espéridas: És un projecte de producció i transformació. Produeix uns 4.000 kg de pomes esperiegas, una varietat local cultivada a les muntanyes del Racó d'Ademuz (València). Les embene en temporada -entre novembre i febrer- i elabora, de manera artesanal, melmelades i cremes d'untar, amb ingredients saludables i baix o nul contingut en sucre.

•Cacaus Climent: Es planteja recuperar la producció local del cacau de collaret, varietat cultivada en terres valencianes des de l'Edat mitjana i que va ser un producte agrícola de summa importància fins als anys 60 del segle XX, amb un model d'economia local i circular que mantinga viva l’horta de València. L'obrador de Mercavalència permetrà el torrat del producte i envasament.

•L’Ombria Gourmet: Ha constituït una xarxa de col·laboració entre productors que treballen amb mètodes d'agricultura ecològica, regenerativa i permacultura, entre altres. Revaloritza els productes i gestiona excedents amb transformació. Té un obrador en marxa, l’Obrador Agroecològic Municipal, a Vallada.

•Bokaras: Pretén recuperar la varietat autòctona de cacauet cacau de collaret, fent costat a les i els agricultors que els cultiven i oferint al mercat una doble proposta que, a més, evita el desaprofitament alimentari. Elabora una beguda de cacauet i, amb la polpa restant, un snack dolç.

Missions València 2030

El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

S'acaba de llançar la primera missió, València Ciutat Neutra, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

Pujar