elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple demana que es compleixin els acords del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere

    L'Ajuntament de València va a instar al Govern d'Espanya al fet que, amb caràcter d'urgència, complisca el seu compromís de dotar pressupostàriament amb 200 milions el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere i incloga en els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2018 una partida de 20 milions d'euros destinada als ajuntaments i una altra de 100 milions d'euros destinada a les comunitats autònomes. A més d'esta moció, el Ple ha rebutjat en el seu tram final una proposta per a crear una Mesa de Seguiment de Grans Projectes, per considerar que és competència de la Junta de Govern.

    En la moció subscrita per la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, i pels portaveus dels tres grups municipals que integren el Govern de la Nau, es demana al Govern d'Espanya que modifique la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local per a incloure-hi com a competència pròpia dels ajuntaments la promoció de la igualtat entre homes i dones i l'atenció integral davant de la violència masclista.

    Abans d'iniciar la defensa, Isabel Lozano ha expressat el seu malestar per la sentència del conegut com a cas de "La Manada", que ha considerat "insuficient", per a passar seguidament a recordar que "els ajuntaments no tenim ni els recursos ni les competències contemplats en el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, per la qual cosa demanem que es complisquen eixos acords, que siga un pacte efectiu i que funcione amb recursos finalistes via transferència per als municipis".

    En la seua defensa de la moció, Isabel Lozano ha recordat que al setembre de 2017 es va aprovar el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, dotat pressupostàriament amb més de 12 milions d'euros, "les mesures del qual ja han començat a aplicar-se". No obstant açò, eixe mateix mes va ser aprovat pel Congrés dels Diputats el Pacte d'Estat en matèria de Violència de Gènere que "sis mesos després el Govern d'Espanya no ha dotat pressupostàriament ni ha iniciat cap de les 214 mesures previstes, requerisquen o no partida pressupostària".

    S'afirma, d'altra banda, que en la recent presentació dels PGE de 2018 "s'ha pogut constatar l'incompliment dels acords del Pacte d'Estat per part del Govern d'Espanya, ja que únicament s'han destinat 80 milions dels 200 milions que es van anunciar, mentre que les partides acordades per als ajuntaments i comunitats autònomes, de 20 i 100 milions d'euros, respectivament, "ara s'estableix que seran estos els qui hauran d'incloure'ls en els seus pressupostos ja que comptaran amb majors aportacions respecte a 2017".

    Isabel Lozano ha recordat que la lluita contra la violència de gènere i l'eradicació del masclisme en la nostra societat "requereixen un compromís real, una inversió per a sensibilització i prevenció, per a protegir les víctimes i treballar per la igualtat real i efectiva. "Estem davant d'una situació d'urgència que requereix mesures d'urgència".

    Abans de ser aprovada esta moció, el Ple ha rebutjat una proposta de la regidora del Grup Popular, María Jesús Puchalt, perquè els grups polítics que integren el Govern de la Nau "voten els Pressupostos Generals de l'Estat", mentre que Amparo Picó, que ha atribuït el Pacte d'Estat a "una exigència de Ciutadans al govern d'Espanya", ha demanat que es retirés la moció "perquè està fora de lloc".

    PINTADES

    Ha sigut rebutjada amb els vots del Govern de la Nau la moció presentada per María Àngels Ramón Llin perquè el "Ajuntament de València, amb caràcter d'urgència, elabora, aprove i execute un Pla Integral d'Eliminació i Prevenció de pintades i grafits en el Districte de Ciutat Vella", en la qual es demanaven també mesures per a prevenir estos actes incívics i restaurar els monuments, edificis, jardins, elements protegits i mobiliari urbà de titularitat municipal.

    La proposta contemplava una referència al "augment de vigilància, tant de forma presencial amb més efectius de la Policia Local a Ciutat Vella, com mitjançant la instal·lació gradual de càmeres de seguretat en Monuments i edificis patrimonialment protegits de titularitat pública, per a poder identificar als autors de pintades i grafits que danyen el patrimoni artístic i cultural del nostre centre històric". Igualment proposava que l'Ajuntament de València estudiés la possibilitat d'habilitar algun espai "en el qual desenvolupar l'art creatiu urbà"

    Amparo Picó, regidora del grup Ciutadans, en anunciar el suport a la moció, ha plantejat una esmena d'addicció per a ampliar estes mesures a altres barris de la ciutat, al mateix temps que ha insistit en la "necessitat d'habilitar espais per a promoure i recolzar l'art urbà".

    Per part del Govern de la Nau han intervingut les regidores Glòria Tello, de Cultura, i Anaïs Menguzzato, de Protecció Ciutadana. La primera ha recordat que ja hi ha un pla de residus sòlids "amb dues brigades i més del doble del pressupost que abans", i que "l'any passat es van netejar més de 8.000 metres quadrats de paret on havia pintades". També ha comentat que s'està treballant per a veure què monuments es van a protegir amb càmeres de seguretat i com s'ha de dur a terme esta iniciativa.

    Menguzzato ha destacat, per la seua banda, la millora de la coordinació de la Policia Local amb els servicis de Neteja i Patrimoni, la posada en marxa de la tramitació per a instal·lar les càmeres de vigilància i la formació de 70 agents de la Policia Local en matèria de salvaguarda del patrimoni públic.

    GRANS PROJECTES

    Fernando Giner, portaveu de Ciutadans, ha presentat al Ple una moció, que ha sigut rebutjada, demanant la creació d'una Mesa de Seguiment de Grans projectes en la ciutat de València "constituïda per representants de tots els grups municipals, així com de les administracions provincial, autonòmica i central, que tinga per objecte la informació i seguiment dels contactes i gestions que s'hagen efectuat des del consistori, sobre l'execució de grans projectes en la ciutat, ja siguen d'índole esportiva, promocional, urbanística o de qualsevol altra classe". La proposta afegia que a eixa Mesa de Seguiment, convocada amb una periodicitat trimestral, "es convide a les entitats públiques que, d'alguna manera, puguen estar involucrades en els projectes que es vaja a informar en cada sessió".

    La votació ha estat precedida d'un debat en el qual Fernando Giner s'ha queixat de falta d'informació i de el "tracte que s'està donant als possibles inversors". Ha puntualitzat que no parlava "d'esdeveniments sinó de grans projectes" i ha acusat al Govern de la Nau de tenir "el problema de no saber dialogar".

    En paregut sentit s'ha expressat Eusebio Monzó, del Grup Popular, que s'ha referit a assumptes com la Universitat Europea. "Em preocupa l'actitud que estan tenint. Nosaltres no hem portat la moció però ens alegrem que s'haja presentat", ha dit abans de manifestar que "l'important és generar riquesa i ocupació".

    El regidor Carlos Galiana ha criticat al Partit Popular "per atrevir-se a parlar ací de grans inversions i grans esdeveniments", abans d'afirmar que "eixa Mesa de Seguiment ja existeix i és la junta de Govern Local". Els ha preguntat als grups de l'Oposició quins esdeveniments del passat estaven enyorant, referint-se en concret a alguns com la visita del Papa Benedicto XVI o a la Fórmula 1. "Els inversors no ixen fugint de la ciutat, no diguen mentides. No poden tenir diàleg amb este equip de govern quan es dediquen a mentir", ha assegurat abans d'esmentar casos de grans projectes com a Bombes Gens, el centre de La Caixa o la negociació per a construir el pavelló del València Bàsquet.

    INSTAL·LACIONS ESPORTIVES

    No ha prosperat, per contra, la moció presentada pel regidor del grup ciutadans, Manuel Camarasa, en la qual després de criticar la "falta d'un pla definit respecte a les instal·lacions esportives en la ciutat de València" i l'estat de manteniment en què es troben, proposava la redacció d'un informe "sobre l'estat de manteniment o conservació de les instal·lacions municipals que incloga, entre altres aspectes, la valoració del cost econòmic que suposaria la substitució dels elements esportius i de les infraestructures".

    En un segon apartat de la moció es proposava la programació "d'un calendari d'actuacions que prioritze aquelles necessitats més immediates i que, al mateix temps, contemple un programa de sol·licitud d'ajudes a les administracions espanyoles i europees per a fer front a la despesa".

    Abans del debat ha intervingut José Vicente Morales, del Club de Futbol Benicalap.

    El Govern de la Nau ha rebutjat amb els seus vots esta moció després que la regidora d'Esports, Maite Girau, haja qualificat les argumentacions de Ciutadans i Partit Popular de "demagògiques" i explicat i enumerat les actuacions realitzades en instal·lacions esportives de pràcticament tots els barris de València en aspectes com a eficiència energètica, eliminació de barreres, millora i modernització d'instal·lacions o instal·lació de graderies.

    Els grups de l'oposició han insistit en l'existència de "un problema econòmic i de falta de pressupost per a conservació i manteniment".

    SOLDAT VALENCIÀ

    L'Ajuntament de València iniciarà, prèvia consulta als organismes corresponents, els tràmits perquè Aarón Vidal López, el soldat valencià mort a l'Iraq quan formava part d'una missió internacional de pau, tinga un reconeixement públic a València, concretament al barri de Malilla, on va créixer i va viure. Eixe reconeixement, encara per determinar, podria ser un carrer o un espai públic que duguera el seu nom.

    Eixa ha sigut la proposta alternativa presentada per la regidora de Cultura, Glòria Tallo, i aprovada pel Ple del mes d'abril després de decaure la moció inicialment presentada per la regidora del Grup Municipal Ciutadans, María Dolors Jiménez, en la qual es recorda la trajectòria personal i professional d'este soldat destinat en el Regiment de Cavalleria Lusitània, amb base a Marines (València), que va perdre la vida a l'Iraq en el mes de setembre de 2016

    Pujar