elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dansa València 2018 reivindica el paper de les dones creadores i s'obri a nous públics

Dansa València 2018 reivindica el paper de les dones creadores i s'obri a nous públics
  MÉS FOTOS
  Dansa València 2018 reivindica el paper de les dones creadores i s'obri a nous públics - (foto 2)
  Dansa València 2018 reivindica el paper de les dones creadores i s'obri a nous públics - (foto 3)

  L'Institut Valencià de Cultura ha presentat la nova edició de Dansa València, que se celebra de l'11 al 15 d'abril a València. El festival compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de València, la Diputació de València, l'Aula d'Arts Escèniques del Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Teatre El Musical, Carme Teatre, Espai Inestable, Circuito Danza a Escena de la Red Española de Teatros, Auditorios, Circuitos y festivales de titularidad pública i el Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música.

  La venda d'entrades i la programació completa estaran disponibles en els pròxims dies a l'espai web del festival a dansavalencia.ivc.gva.es.

  Aquesta edició reivindica el paper de les dones creadores en el món coreogràfic i busca incorporar-hi un públic intergeneracional, que s'aprope a les activitats del festival i gaudisca de la dansa, en els seus diferents formats i mirades.

  Dansa València 2018 continua amb la línia de l'edició passada per a consolidar la cita com a punt de trobada del sector, als àmbits autonòmic, estatal i internacional i enceta una nova dècada de vida amb l'objectiu de donar-li un nou impuls.

  Per a Roberto García, director adjunt d'Arts Escèniques de l'Institut Valencià de Cultura, «el Festival Dansa València es consolida definitivament en la present edició i guanya en coherència gràcies al treball de Mar Jiménez, persona escollida per dirigir i coordinar el festival gràcies a un procés obert de selecció fet en col·laboració amb el sector valencià de la dansa».

  «La programació de la present edició», explica la directora de Dansa València, Mar Jiménez, «s'ha estructurat al voltant de quatre eixos centrals: una representació del panorama coreogràfic de l'Estat espanyol, una mostra de la dansa valenciana actual, la recuperació de la secció 'La Danseta', dedicada al públic infantil i familiar, i un fort vessant de gènere, amb una especial atenció cap a les dones creadores».

  Durant els cinc dies del festival es presentaran obres recents que dibuixen el panorama de la dansa a l'Estat espanyol. El públic valencià podrà gaudir de referents com ara Sol Picó, Rosángeles Valls (amb una nova producció de l'Institut Valencià de Cultura), Mariantònia Oliver, Israel Galván o Daniel Abreu.

  A més, també tindran el seu espai propostes incipients com les de Las Hermanas Gestring, Judith Argomaniz i la seua companyia Lasala o la companyia Koria.

  Seran un total de nou espectacles provinents de Catalunya, les Illes Balears, Andalusia, Madrid, les Illes Canàries i el País Basc.

  El festival també cobrirà una mostra representativa de la varietat de les companyies valencianes, amb propostes coreogràfiques de companyies com Proyecto Titoyaya, Otra Danza, Marea Danza o les emergents Compañía Improvisada o el Col·lectiu de Dones Dunatacá.

  Dansa València 2018 té un clar enfocament de gènere, amb una mirada a les dones creadores. Dels 15 espectacle programats, 11 estan dirigits per dones, i 9 aprofundeixen sobre aquesta temàtica.

  Finalment, el festival recupera la secció 'La Danseta', amb espectacles adreçats al públic infantil i familiar. En l'edició d'enguany, es programaran dos espectacles. La companyia Marea Dansa presentarà 'Amelia. Que no te corten las alas'. Al seu torn, Panicmap oferirà un espectacle infantil per a xiquets i xiquetes d'edats entre 18 mesos i 4 anys.

  Amb la voluntat de potenciar la programació de dansa a diferents punts de la ciutat de València, en aquesta edició s'han ampliat els espais escènics on es presentaran les propostes. A més dels habituals espais públics com el Teatre Principal de València o el Teatre Rialto, s'incorporen el Carme Teatre, Espacio Inestable, la Sala Matilde Salvador de la Universitat de València i el TEM Teatre El Musical.

  Activitats paral·leles

  Aquesta edició de Dansa València aposta per una gran varietat d'activitats paral·leles, dirigides tant a professionals del sector de la dansa com al públic general.

  Entre altres activitats professionals, el festival acollirà la presentació del projecte de l'Associació d'Empreses de Dansa (AVED) i l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) 'Misión Inversa: plataformas y redes de internacionalización', la reunió semestral de la Comissió de Dansa de la Xarxa de Teatres i Auditoris de Titularitat Pública, la trobada 'Perspectivas de futuro: transiciones profesionales' (organitzat per l'Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana, ADCV).

  També es realitzaran diverses classes magistrals destinades a ballarins i ballarines perquè coneguen i aprofundisquen en el llenguatge i vocabulari coreogràfic d'alguns dels creadors que participen en el Festival. La companyia Humanhood Practice presentarà la seua metodologia basada en la investigació del moviment de Rudi Cole i Julia Robert. Olga Pericet serà l'encarregada de realitzar l'altra sessió magistral.

  Per al públic general, l'Academia de Artes Escénicas de España organitza una trobada entre Asun Nogales i Olga Pericet, dues corògrafes amb formes i metodologies diferents d'entendre la creació d'un espectacle. Una activitat que té l'objectiu de fer entendre les eines i el procés de creació d'una coreografia per a apropar el públic a la dansa.

  De la mateixa manera, la presència d'espectacles al carrer serà nombrosa amb l'objectiu de generar nous públics.

  La dansa també dialogarà amb altres disciplines en aquesta edició de Dansa València. La Filmoteca acollirà la presentació d'un avanç del documental 'Siete Leguas' dirigit per Marcia Castillo-Marín i que compta amb la participació del projecte Balletvale+. Un audiovisual que ens mostra com un grup de menuts i menudes amb diversitat funcional participa de la societat gràcies a la dansa.

  Pujar