elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cultura València presenta el catàleg de l'exposició del Premi Senyera d’Arts Visuals 2024

Cultura València presenta el catàleg de l'exposició del Premi Senyera d’Arts Visuals 2024
  • Des d'el mes de desembre passat, l'obra guanyadora i les peces finalistes s'exhibixen en una mostra col·lectiva al Museu de la Ciutat

  • El regidor d’Accó Cultural, José Luis Moreno, ha destacat la qualitat de les propostes presentades a este certamen, que supera ja els 60 anys d'història

  • El Premi Senyera és un referent per a artistes consolidats i emergents que reconeix la innovació i el compromís social, i amb el qual l'Ajuntament de València reafirma el suport a l'art com a ferramenta de reflexió i canvi

MÉS FOTOS
Cultura València presenta el catàleg de l'exposició del Premi Senyera d’Arts Visuals 2024 - (foto 2)
Cultura València presenta el catàleg de l'exposició del Premi Senyera d’Arts Visuals 2024 - (foto 3)

El Museu de la Ciutat acull esta vesprada la presentació del catàleg de l'exposició “Premi Senyera d’Arts Visuals 2024”, una publicació que arreplega informació gràfica i documental de les peces presentades a l'edició de l'any passat d'estos guardons, així com de l'obra guanyadora, la proposta titulada Pavelló 6. Hospital psiquiàtric de Bétera. Plec I, de Mª Jesús González i Patricia Gómez, que forma part del projecte Espejo del mundo, iniciat en 2017.

El regidor d'Acció Cultural, José Luis Moreno, presidirà la presentació del catàleg, que tindrà lloc, precisament, en l'espai en el qual poden contamplarse, des del passat 5 de desembre, les obres destacades en esta edició: el Museu de la Ciutat, on estaran obertes al públic fins el pròxim dia 9.

L'obra guanyadora, Pavelló 6. Hospital psiquiàtric de Bétera. Plec I, de Mª Jesús González i Patricia Gómez, forma part d'una investigació artística que explora la memòria de llocs en procés de desaparició. En este cas, la creació se centra en l'antic Hospital Psiquiàtric de València, i les artistes han registrat les petjades i les marques del temps en els murs de l'hospital per a rescatar la memòria de les persones més vulnerables i desfavorides, tal com elles mateixes han explicat.

L'exposició Premi Senyera d’Arts Visuals 2024, compta amb esta peça, així com la resta de les obres classificades com a finalistes en la convocatòria: Los días, de José Luis Cremades; Nubes y previsiones, de Rocío Garriga; Pintura Cover, de Jorge Julve; Oxidised copper, de Silvia Lerín; Tribut, de Eva Martí; S/T, de Claudia Pastomás; 39° 59′ 44.558″ N, 0° 5′ 20.078″ W - 4 agosto 1979. El tiempo suspendido, de Carlos Sebastiá; Amortiguar y dispersar, de M. Reme Silvestre; i Paisaje en cuerpo girado, de Agustín Serisuel.

També s'han inclòs en la mostra altres obres classificades en el certamen, com Memòria d’una escola, de Vicent Carda; El camino de Eshter, de Alexis Hernández; Rusc, de Laura Salguero; La peau, l’écorce, de Nuria Ferriol; Espectros, de Josep Tornero; Nuevo ser ecofeminista, de Concha Ros Gabarda; T-20 (Terrorisme ’20), de Ana Beltrán; Un árbol contemplado, de Marta Blasco; La teoría y el todo, de María Tena; Insight 1.12, de Lucía Moya; i Enigma, de Jaume Cremades

Un guardó referent per a artistes consolidats i emergents

El Premi Senyera és un referent per a artistes consolidats i emergents que reconeix la innovació i el compromís social, i amb el qual l'Ajuntament de València reafirma el suport a l'art com a ferramenta de reflexió i canvi. Es tracta d'una convocatòria que data de l'any 1957, quan la corporació municipal va iniciar una sèrie de concursos artístics per a fomentar temes relacionats amb la ciutat i estimular jóvens artistes de l'escola valenciana. Eixe mateix any es va convocar el primer certamen de pintura, que és l'origen del Premi Senyera, i l'èxit del qual va ser determinant per a tindre continuïtat. Amb el temps, este guardó s'ha consolidat com un dels premis més longeus d'Espanya en l'àmbit de les Belles Arts.

Al llarg de la seua història, el premi ha experimentat canvis en requisits i disciplines. En els inicis, l'Ajuntament establia tema, tècnica i mesures però, posteriorment, va passar a ser de temàtica lliure. Algunes edicions es van centrar exclusivament en pintura, mentres que unes altres van incloure escultura, gravat o ceràmica. En 2017, va passar a dir-se «Premi Senyera d'Arts Visuals», per tal d’integrar totes les disciplines.

El jurat d'enguany ha estat compost per la vicedegana de Cultura de la Facultat de Belles Arts, Laura Silvestre García; Vicente Samper Embiz, tècnic del departament d'exposicions del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana; Reyes Martínez Fuentes, doctora en Belles Arts i directora de la galeria Set Espai d’Art; Cristina Mulinas Pastor, cap del departament de registre de l'IVAM; i Marta López Ricarte, directora del Museu de la Ciutat.

Pujar