elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Crim de Patraix: condemnats a 22 i 17 anys de presó Maje i Salva

Crim de Patraix: condemnats a 22 i 17 anys de presó Maje i Salva
  • La vídua de Patraix ha estat condemnada a més anys a l'influir a Salva perquè cometés l'assassinat del seu marit

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha confirmat íntegrament les condemnes de 22 i 17 anys de presó, respectivament, d'una dona i un home per assassinar el marit d'ella en un garatge del barri de Patraix (València) el 16 d'agost de 2017.

La resolució, notificada aquest dimecres a les parts i que pot ser recorreguda en cassació davant del Tribunal Suprem, desestima els recursos d'apel·lació interposats pels condemnats, María Jesús MC, i Salvador RL, contra la sentència dictada per la Secció Segona de l'Audiència Provincial de València el 16 de novembre de l'any passat.

Respecte de la primera, la Sala Civil i Penal no aprecia la vulneració de drets fonamentals com la presumpció d'innocència, al·legada per l'advocat defensor davant la influència que, al seu parer, havia tingut en el veredicte del jurat popular un possible " judici paral·lel "per la transcendència informativa de la vista.

Els magistrats destaquen en aquest sentit el "lloable i constant esforç" realitzat pel magistrat que va presidir el Tribunal de Jurat a l'Audiència per recalcar als membres de jurat "l'absoluta necessitat d'atenir-se en la seua valoració probatòria de manera exclusiva en la prova practicada en el plenari ".

A més, "la pròpia motivació de l'objecte del veredicte (per més que no siga compartit per la recurrent) és també expressiu que no va existir afectació alguna als esmentats drets fonamentals ni les plurals referències contingudes en els mitjans de comunicació van afectar la valoració probatòria realitzada pels jurats i la sentència ", precisen.

La Sala conclou que el jurat popular "va realitzar una motivació més que suficient" sobre la participació de Maria Jesús M.C. en la mort dolosa del seu marit.

El Tribunal tampoc estima els motius de el recurs d'aquesta penada per infracció de llei en relació a l'aplicació del delicte d'assassinat i l'agreujant de traïdoria, així com per la pena finalment imposada, "que si bé no és la mínima tampoc és la màxima ", de manera que no pot ser qualificada "d'arbitrària".

Els magistrats també han desestimat el recurs interposat per la representació processal de l'altre condemnat, Salvador R.L. La Sala rebutja que la sentència d'instància incorre en infracció legal per considerar com a lleu, i no com a molt qualificada, l'atenuant de col·laboració amb la Justícia i confessió tardana, o per no aplicar l'atenuant de reparació de dany.

Així, el TSJCV considera ajustada a dret la pena finalment imposada a aquest acusat i que el magistrat president de Tribunal de Jurat va fonamentar en "la gravetat dels fets" i en la forma en què aquests es van cometre.

El judici més mediàtic

El crim, conegut com el cas de la 'Vídua de Patraix', es remunten a l'agost del 2017 i podria costar als acusats 22 i 18 anys de presó per a ella i ell respectivament.
Salva, l'amant, està acusat de ser el presumpte autor material de l'assassinat. Hi hauria propinat un total de sis ganivetades al cor de la víctima sorprenent-mentre aquest es trobava al garatge de l'habitatge que compartia la parella.

Per la seua banda, Maje - que s'havia casat feia poc més d'un any - està acusada de planejar i facilitar l'assassinat. Al principi, el mòbil pel qual hauria planejat l'homicidi seria econòmic. Ella, assegura el fiscal, no va dormir a casa aquesta nit ni es trobava a la finca quan van succeir els fets ja que, després de fer creure al seu marit que tenia guàrdia, va passar la nit al domicili particular d'una altra parella sentimental.

Els dos acusats es van conèixer el 2015 al treballar junts en el mateix centre hospitalari de València i van iniciar una relació sentimental a la fi d'aquest mateix any.

El fiscal manté que el 2017 la dona li va explicar a l'acusat els greus problemes que tenia amb el seu marit i va aconseguir convèncer-lo perquè ho matés per ella, després de fer-li creure que la situació que vivia amb el seu marit era insostenible.

Pujar