13 de novembre de 2019 13/11/19

Compromís i Unides Podem volen saber quin impacte ambiental tindria l'ampliació del Port de València

Compromís i Unides Podem volen saber quin impacte ambiental tindria l'ampliació del Port de València - (foto 1)
  • Consideren que les conseqüències ambientals del projecte modificat no han sigut avaluades ni són equiparables a les de l'alternativa constructiva aprovada

 

Els grups parlamentaris de Compromís i Unides Podem han presentat en les Corts Valencianes una proposta de resolució instant al Consell que reclame al Govern d'Espanya la realització d'una anàlisi ambiental integral de l'ampliació nord del Port de València, en considerar que les conseqüències ambientals del projecte modificat no han sigut avaluades ni són equiparables a les de l'alternativa constructiva aprovada.

Aquests grups parlamentaris reclamen que s'incloguen en aquest estudi totes les actuacions territorials derivades i vinculades a la viabilitat econòmica d'aquesta ampliació, tenint en compte les condicions actuals d'emergència climàtica i les exigències de protecció ambiental i territorial.

La iniciativa proposa també la creació d'un grup de treball amb els municipis que puguen resultar afectats pels projectes d'infraestructures de transport vinculats a l'increment del trànsit derivat de l'ampliació del Port de València.

Els grups signants de la iniciativa han recordat que s'ha produït una modificació substancial del projecte d'ampliació del Port de València que afecta a la ubicació de la terminal de contenidors i preveu l'eliminació d'un contradic, prolongar 500 metres l'actual dic d'abric, l'augment d'àrids de farciment i el canvi de localització del canal d'accés dels grans vaixells mercants i, per tant, de la zona de dragatge.

Igualment, han explicat que l'Autoritat Portuària de València afirma explícitament que aquesta terminal de contenidors necessita, per a poder ser operativa i viable, la construcció d'un accés viari diferenciat pel nord per a trànsit pesat al Port de València.

En aquest sentit, han recordat que la Declaració d'Impacte Ambiental d'aquest projecte no avalua els impactes sobre la contaminació de l'aire ni dels impactes vinculats al trànsit rodat derivades d'aquesta necessitat de nou viari necessari per la viabilitat del projecte d'ampliació.

La diputada de Compromis, Papi Robles, ha indicat que “demanem al Govern central que tinga en compte que el projecte de l'ampliació nord del Port de València no pot ser valorat sense tindre en compte tot el seu accés i tot el canvi en les infraestructures de la ciutat. Vivim una situació d'emergència climàtica declarada i ara cal fer efectives totes les polítiques públiques que s'han posat en marxa per a no acabar destruint tot el nostre territori”.

Per part seua, la diputada d'aquest mateix grup parlamentari, Graciela Ferrer ha manifestat que “fa falta un debat obert, transparent i en profunditat del projecte d'ampliació del Port. Un debat que en 2007 no es va produir. La modificació del projecte requereix una nova avaluació ambiental perquè no s'ajusta a l'avaluat en 2007. El Port forma part de la ciutat de València i del territori que l'envolta. Què es faça i com es faça en el Port té implicacions territorials irreversibles sobre l'Horta, sobre el litoral i sobre la qualitat de vida i la salut de les persones. S'ha de garantir l'interés general. No valen les presses que puguen tindre interessos particulars”.

Per part de Unides Podem, Beatriu Gascó, ha assenyalat que “una vegada més, des del Govern Central s'aposta per infraestructures del passat que comporten uns danys ambientals irreparables, i que no solament representen mesures del segle passat, sinó que atempten contra el futur del planeta i de les generacions més joves. València necessita que s'òbriga un debat ampli sobre quin model de ciutat volem per a la majoria, no en benefici d'uns pocs, que siga respuetuosa amb la gent i amb els ecosistemes tan valuosos dels quals estem circumdats, com el mar, l'Albufera, el riu, i l'Horta”.

Finalment, la diputada de Unides Podem, Estefanía Blanes, ha remarcat que cal “proposar projectes que afavorisquen el desenvolupament econòmic però sempre respectant al mitjà, la salut dels veïns i veïnes, i el model de ciutat que defensem. Davant això, proposem la creació d'una taula de treball per a aconseguir un projecte que aposte per la convivència, perquè el desenvolupament econòmic i empresarial no pot estar renyit amb la sostenibilitat, i una infraestructura tan important i estratègica com el port té un impacte que cal analitzar, sempre partint d'un consens amb els agents econòmics i socials”.

ocultar
Compromís i Unides Podem volen saber quin impacte ambiental tindria l'ampliació del Port de València
Pujar