17 d’octubre de 2019 17/10/19

Compromís reclama a l'Estat les competències en Rodalies per revertir la 'desastrosa' situació actual

Compromís reclama a l'Estat les competències en Rodalies per revertir la 'desastrosa' situació actual - (foto 1)

La candidata de Compromís a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, el cap de llista al Congrés Joan Baldoví i els candidats Fran Ferri i Joan Ribó han participat este matí a València en una acció de campanya per a reivindicar uns serveis ferroviaris de rodalies dignes. Els alcaldes de Compromís de Catarroja, Puçol, Sueca i la Font de la Figuera, poblacions afectades pel mal servei de rodalies, també s’han sumat a este acte celebrat a l’entrada de l’Estació del Nord.

En esta acció, a la qual han volgut assistir també alguns membres de la Plataforma Indignats amb Renfe, els candidats i candidates han tingut l’oportunitat de repartir als usuaris de les rodalies uns fullets explicatius i exposar-los les propostes de millora que planteja Compromís per a este mitjà de transport públic.

Segons ha assenyalat Oltra a preguntes dels mitjans de comunicació “quan parlem de les rodalies estem parlant del tren que usen dia a dia milers de persones. El tren més usat, el mitjà de transport més sostenible i que menys contamina, i en canvi, el que menys diners rep en els pressupostos de l’estat”.

“Davant esta situació els valencians i valencianes ens hem cansat i diguem prou. Però a la vegada volem fer un pas endavant, i volem fer una proposta valenta. Des de Compromís reclamem la transferència de la competència de rodalies per a la Generalitat junt a un Pla d’Inversions. A més, apostem per crear un únic títol de transport públic que siga assequible i que incentive l’ús d’este mitjà de transport, volem garantir el dret a la mobilitat de totes les persones que viuen a la nostra Comunitat”.

“Hem demostrat estos últims 4 anys que els valencians sabem gestionar les nostres competències. Hem posat a les persones en el centre de les nostres polítiques en educació, en sanitat, en dependència, en serveis socials, en l’economia... I ara volem fer el mateix també amb les Rodalies”, ha conclòs Oltra.

Per la seua banda Baldoví ha explicat que “reclamar unes rodalies dignes ha sigut una de les prioritats del nostre treball al Congrés. També hem portat a Madrid les reivindicacions de la plataforma que han creat els propis usuaris farts de tants retards i cancel·lacions, d’arribar tard a classe o a la faena”.

“El 71% d’inversions es fa en trens d'Alta Velocitat, que utilitzen un 4% de la població mentre que el 29% de inversions es fa a Rodalies o Mitja Distància que són els que utilitza el 96% de la població. Com a conseqüència d’açò tenim moltes línies sense electrificar, amb trams de via única o amb vies que ja han superat més dels 30 anys de vida, i per això pateixen avaries de forma constant”.

“Les pròpies estadístiques de RENFE reconeixen que tenim el pitjor servei de rodalies de tota Espanya. L’únic servei que està per baix del 90% en puntualitat i amb rècord en número de trens suprimits. I això s’ha d’acabar ja”, ha assenyalat el candidat al Congrés.

Joan Ribó, ha volgut destacar com Compromís va presentar a l’Ajuntament de València una moció en un ple municipal el passat mes de març amb la qual demanava al pròxim Govern central que mantinga el projecte de pressupostos que preveu una partida de 174 milions per a les Rodalies de València i prioritze la inversió en la millora d'estes línies.

ocultar
Compromís reclama a l'Estat les competències en Rodalies per revertir la 'desastrosa' situació actual
Pujar