29 de setembre de 2020 29/9/20

Compromís qualifica d’irresponsables les declaracions del comissari europeu d’agricultura Phil Hogan en la seua visita electoralista a València

  El 2016 el Partit Popular Europeu va proposar l’irlandès Phil Hogan com a candidat al lloc de comissari d’agricultura de la Comissió Europea. En la compareixença prèvia davant els membres del Comitè d’agricultura del Parlament Europeu, l’eurodiputat de Compromís, Jordi Sebastià li va preguntar quines eren les seues propostes per posar remei a la crisi de l’agricultura mediterrània i en concret al sector citrícola del sud d’Europa. Hogan va contestar que no tenia coneixement de la situació de l’agricultura mediterrània i que “es posaria les piles”. Compromís va decidir no votar la seua candidatura com a comissari davant el desconeixement palès de la nostra problemàtica que havia mostrat.

  Hui, el comissari Hogan ha arribat a València en una visita partidista, de la mà del PP local, sense reunir-se ni amb les autoritats autonòmiques d’agricultura ni amb el sector, i ha tornat a mostrar el seu total desconeixement de la situació el sector citrícola negant la influència molt negativa que causen el acords comercials entre la UE i tercers països que inunden el mercat europeu amb cítrics cultivats sense els nostres estàndards socials, mediambientals i de protecció al consumidor.

  El comissari Hogan ha tornat a menysprear el agricultors valencians i ha esgrimit unes xifres que diuen que les importacions de països com Marroc, Sudàfrica o Egipte estan baixant quan les dades del DATACOMEX, de la Secretaria d’estat de Comerç, indiquen tot el contrari. Compromís ja va presentar fa mesos una pregunta en el Parlament Europeu demanant explicacions a Hogan sobre l’origen de les xifres estranyíssimes que utilitza la Comissió però encara no ha rebut resposta.

  “La Comissió d’agricultura –recorda Sebastià- ja va mentir davant del Parlament Europeu quan va dir que no hi havia solapament entre les vendes de taronges de Sudàfrica i les valencianes en el mercat europeu. Qualsevol consumidor va veure que en el mes d’octubre hi havia taronges dels dos orígens en els nostres supermercats”.

  A proposta de Compromís, el grup dels Vers-ALE en el Parlament Europeu ha sufragat un informe sobre l’impacte de l’acord entre la UE i els Països del Sud d’Àfrica, elaborat per la Universitat Politècnica de València. Les conclusions indiquen clarament que la política d’acords de lliure comerç ha perjudicat notablement els nostres productors (i no els d’altres productes com el plàtan, les creïlles o les pomes que sí han estat protegits) i ha fet que les taronges importades des de Sudàfrica a principi de temporada i des d’Egipte o Marroc al final, se solapen amb les nostres i rebenten els preus del mercat. “Hogan hauria de conèixer aquest informe, perquè és públic, però en tot cas esperem que el pròxim comissari d’agricultura el tinga en compte”, recorda Sebastià.

  Compromís demana també al PP valencià que aclarisca la seua postura, ja que el passat mes de gener va dir que demanaria que s’activara la clàusula de salvaguarda en el tractat amb els països del sud d’Àfrica per protegir la taronja valenciana i ara es dedica a passejar a un comissari del mateix partit que diu que no té cap coneixement del tema.

  Pujar