14 de novembre de 2019 14/11/19

La complicitat del Rialto es veu esguitada pel frau de l'EMT

La complicitat del Rialto es veu esguitada pel frau de l'EMT - (foto 1)
  • PSPV nega qualsevol tipus de crisi en el govern municipal, però prenen posicions separades respecte a Compromís en la comissió d'investigació

MÉS FOTOS
La complicitat del Rialto es veu esguitada pel frau de l'EMT - (foto 2)

Des que fa una setmana es destapara un possible frau de 4 milions d'euros en l'EMT, els corredors de l'Ajuntament de València han sigut testimoni de com la complicitat entre els socis del Rialto es veu esguitada en mantindre postures contraposades en la manera d'afrontar aquest assumpte.

Es veia vindre, però no va ser fins a la primera sessió de la comissió d'investigació celebrada el dimecres a la vesprada quan es va fer patent. “Una crisi en el govern local sense precedents”, així ho descrivia el vicealcalde segon, Sergi Campillo, a la seua eixida d'aquesta comissió.

Visiblement decebut per l'actitud dels seus socis de govern als qui acusa de seguir “interessos partidistes (…) per a humiliar a un regidor de Compromís i vetar-lo sistemàticament en determinades compareixences de la comissió”. Unes paraules que tenien, i tenen, una justificació: el suport del PSPV que *Grezzi no aquest present en la comissió d'investigació del frau produït en l'empresa de la qual és responsable com a part de les seues responsabilitats com a regidor de Mobilitat.

La posició presa pels socialistes els situa al costat del Partit Popular, Ciutadans i Vox, i els allunya del seu soci de govern amb el qual afronten la segona legislatura units. “És alguna cosa que no havia ocorregut fins ara des de juny de 2015” recorda Campillo en declaracions als mitjans de comunicació.

Unes declaracions no han tingut la seua corresponent resposta des del PSPV, des d'on neguen qualsevol tipus de crisi: “No existeix una crisi de govern, sinó una crisi en l'EMT que hem de solucionar junts” Així han demanat a través d'un comunicat, prudència i han explicat que qualsevol diferència s'emmarca en la comissió d'investigació sobre la gestió de la crisi ocorreguda en el si de l'empresa de transport.

En referència a la seua postura respecte a Grezzi, els socialistes consideren que és de “sentit comú” i que l'únic objectiu final que té aquesta comissió és “esclarir els fets i estar a l'altura de l'exigència que com a partits polítics hem de tindre en la gestió dels recursos públics”.

A més, a través d'aqueix mateix comunicat, fan una crida a la “responsabilitat i la prudència” recalcant que “existeix una crisi en l'EMT, però no una crisi de govern” restant-li així importància a les declaracions del número dos de Compromís.

Ple extraordinari

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat aquest matí establir un protocol d'obligat compliment per als Organismes Municipals sobre metodologies i responsabilitats d'autorització de despeses, ordenació de pagaments, signatures mancomunades, arquejos de caixa i conciliacions bancàries, que haurà de ser aprovat per la Junta de Govern Local.

La Corporació s'ha reunit en sessió extraordinària per a tractar sobre el frau patit per l'Empresa Municipal de Transports, EMT. L'acord final del Plenari ha sigut recolzat únicament per l'equip de Govern, mentre que els grups de l'oposició s'han abstingut en la votació. El text aprovat assenyala expressament el compromís del Govern Municipal de «assumir les conclusions a les quals arribe la Comissió de Treball per a la investigació del frau de l'EMT, que s'ha creat en l'empresa, independentment de les conclusions a les quals arriben les investigacions de la Policia Nacional i el jutjat».

Així mateix, se subratlla l'assumpció també pel Govern Local de qualsevol mesura que es propose per a millorar els sistemes de control financer i de pagaments. A més, la Corporació ha aprovat la realització d'una auditoria de seguretat sobre els sistemes informàtics i les seues possibles vulnerabilitats.

Segons el text del compromís plenari, «s'establiran plans sobre la responsabilitat penal de les diferents empreses i organismes mitjançant la implantació de programes de prevenció de riscos (compliance penal), que seran obligatoris per a totes les empreses, organismes i fundacions municipals.

ocultar
La complicitat del Rialto es veu esguitada pel frau de l'EMT
Pujar