elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Comissió Port-Ciutat garanteix un accés a la zona esportiva de Natzaret sense envair el barri i un concurs d’idees per al Parc de Desembocadura i l’eixida del riu al mar

La Comissió Port-Ciutat garanteix un accés a la zona esportiva de Natzaret sense envair el barri i un concurs d’idees per al Parc de Desembocadura i l’eixida del riu al mar
  • L’Ajuntament presentarà demà a l’Autoritat Portuària els informes relatius a l’ampliació Nord del Port

L’accés rodat a la futura zona esportiva de Natzaret es farà sense envair el barri, per tal de no saturar-lo, i evitant també el camí de la Punta. Així ho ha explicat este matí l’alcalde de València, Joan Ribó, en concloure la reunió del Comitè Assessor del Port de València (conegut com a Comissió Port-Ciutat), que ha acordat reunir-se almenys 3 vegades l’any, i que hui també ha conclòs la convocatòria d’un concurs d’idees per al Parc de Desembocadura definitiu que incloga l’eixida de l’antic llit del riu Túria a la mar.

En la reunió han estat presents, entre altres, el president de l’Autoritat Portuària, Aurelio Martínez, i representants de la Generalitat com la secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Imma Orozco. Joan Ribó ha expressat la voluntat d’obrir a la ciutadania el Parc de Desembocadura en els primers mesos de l’any 2020. Es tracta d’un parc configurat de manera transitòria mentre es du a terme el seu disseny definitiu. Per això, ha dit l’alcalde, «convocarem un concurs d'idees per a la configuració definitiva del parc». Un concurs que també inclourà «quina solució li donem al final del riu», amb la mirada posada en finalitzar l’antic llit en una eixida a la mar.

Encara sobre els accessos al barri de Natzaret, tant l’alcalde com l’Autoritat Portuària s’han mostrat d’acord en “sol·licitar conjuntament la connexió de la nova línia L10 de Natzaret a la Marina i el Cabanyal, amb un recorregut que travesse el pont de les Drassanes», ha indicat l’alcalde. Joan Ribó ha explicat que l’arribada de creuers ha d’estar condicionada “a la instal·lació d’una estació elèctrica que permeta als vaixells apagar els seus motors mentre estiguen atracats al Port de València”. Una instal·lació que ja ha passat pels departaments d’Indústria de la Generalitat, i ara estan en mans de Medi Ambient.

L’AMPLIACIÓ NORD DEL PORT

A preguntes dels periodistes, l’alcalde Joan Ribó ha explicat que demà es remetrà l’Autoritat Portuària el resultat d’una moció que es durà demà a la Junta de Govern Local. La moció arreplega els informes que han elaborat diferents servicis de l’Ajuntament davant la petició de l’Autoritat Portuària d’un document que aborde la construcció i explotació, en règim de concessió administrativa, d’una nova terminal de contenidors que implicaria l’ampliació Nord del Port.

En la moció presentada per l’alcalde se sol·licita al Govern central, a través del ministeri competent, una Declaració d’Impacte Ambiental prèvia a la concessió administrativa que el Port pretén aconseguir de l’Ajuntament. Alhora, també se sol·licita a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat que comunique a l’Autoritat Portuària la rellevància de seguir l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana, que estableix que s’han d’”evitar les actuacions que suposen un detriment de la qualitat del front litoral per la gran importància estratègica del mateix”. Eixa afecció se sustenta a través dels 7 informes que acompanyen la moció d’Alcaldia, i que preveuen possibles impactes sobre la ciutat i el seu entorn natural i paisatgístic.

Els informes els ha elaborat el secretari de l’àrea d’Urbanisme (que al seu torn acompanya un informe de la Universitat Politècnica de València), de l’Oficina Tècnica d’Urbanisme, del Servici de Platges, Qualitat Acústica i de l’Aire, del Servici de Devesa-Albufera, de la Gerència de Parcs i Jardins Singulars, de l’Àrea de Mobilitat i Espai Públic, i del Servei d’Emergència Climàtica i Transició Energètica.

Tots estos informes detallen les possibles afeccions, i l’informe del secretari conclou que “procedeix a instar l’Autoritat Portuària de València a que, en qualitat d’òrgan promotor, s’adrece a l’òrgan competent del Ministeri de Transició Ecològica perquè [...] es pronuncie de forma expressa sobre la necessitat d’una nova avaluació d’impacte ambiental del projecte”.

Així, la resta d’informes, segons l’àrea de treball de cada servici que l’emet, expliquen les possibles afeccions sobre les platges de València (i en especial sobre la Malva-rosa), els problemes que pot provocar sobre la qualitat de les aigües, el sòl, i l’aire, derivats de l’activitat portuària, industrial, de càrrega i descàrrega, de l’extracció de terrenys, de càrrega de combustible, d’atracament de vaixells, la seua eliminació de residus, la neteja de cisternes o bodegues, el trànsit de camions, l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, contaminació acústica...

El Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària del 27 de setembre passat acordà seleccionar una oferta per a la construcció i explotació per a una nova terminal de contenidors en l’ampliació Nord del Port. En aquell Consell d’Administració, l’alcalde Joan Ribó ja expressà la necessitat d’un pronunciament per part del Ministeri de Transició Ecològica d’una Declaració d’Impacte Ambiental, ja que el projecte inicial (de 2007) es modifica substancialment. El 23 de novembre passat, es va publicar en el ButlletÍ Oficial de l’Estat la sol·licitud del Port d’una concessió administrativa per a eixa explotació, donant així inici al tràmit d’informació pública perquè en 20 dies es puguen presentar al·legacions i, en el cas de l’administració, els informes oportuns, tal i com farà demà l’Ajuntament de València.

Pujar