elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cinema Jove atorga el seu premi Lluna de València a Miguel Gomes, punta de llança del nou cinema portugués

Cinema Jove atorga el seu premi Lluna de València a Miguel Gomes, punta de llança del nou cinema portugués

    Hui s’ha presentat en roda de premsa la 34 edició de Cinema Jove. Albert Girona, secretari autonòmic de Cultura, i Carlos Madrid, director del Festival Internacional de Cinema de València, han revelat davant dels mitjans de comunicació la programació d’enguany i han donat a conéixer el nom del guardonat amb el premi Lluna de València, que ha recaigut en el director portugués Miguel Gomes.

    A l’acte també han assistit el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, el director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia, José Luis Moreno, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, la tinent d’alcalde i coordinadora de Cultura de l’Ajuntament de València, Gloria Tello, a més de representants d’algunes de les seus del festival com la directora de l’Institut Francés de València, Marie-Cécile Le Luec, i el gerent de Radio City, Luis Padilla.

    Carlos Madrid ha anat desgranant una programació l’eclecticisme de la qual ha destacat com a senya d’identitat d’un festival destinat al públic més jove: “Cinema Jove necessita atendre els gustos dels seus espectadors amb una oferta variada. D’aquesta manera, l’audiència acudeix a les sales atreta per la seua afinitat amb cicles especialitzats com els que enguany hem dedicat als germans Coen, a la caiguda del mur de Berlín o a l’anime, i l’experiència els porta a interessar-se per altres propostes”.

    La marcada personalitat de Miguel Gomes

    El cinema portugués viu un moment d’esplendor en festivals internacionals que no sempre es reflecteix a les sales comercials. Les seues propostes transgressores, entre la realitat i la fantasia, són tota una lliçó de com afrontar la crisi econòmica a partir d’imaginació i ofici. Cinema Jove ha volgut reconéixer aquesta nova i brillant generació de realitzadors concedint el premi Lluna de València al seu màxim exponent, el director Miguel Gomes (1972, Lisboa, Portugal).

    “Gomes és una de les veus més personals, inquietes i trencadores del cinema contemporani. La seua presència en el festival aporta una gran dosi de qualitat a la programació, perquè les seues pel·lícules transcendeixen el producte narratiu per a esdevindre obres d’art”, ha valorat el director de Cinema Jove, Carlos Madrid.

    La Filmoteca programarà un complet cicle que constarà dels sis llargs dirigits fins hui pel director i dos curts que han sigut seleccionats pel mateix Miguel Gomes: ‘Inventario de Natal’ (2000), nodrit dels records personals dels sopars nadalencs al Portugal dels huitanta, i ‘Cântico das criaturas’ (2006), on actualitza en un viatge musical la figura de Sant Francesc d’Assís.

    Cinema dins del cinema

    El lisboeta va exercir de crític de cinema entre 1996 i 2000. En arrancar el segle, es va decantar per la direcció i va estrenar un assortiment de curts refrescants i excèntrics que van ser seleccionats en festivals com Locarno, Rotterdam, Buenos Aires i Viena.

    Aquells primers treballs ja van revelar diverses de les claus del seu cinema; d’una banda, el seu acostament visual, estilitzat i sensual a relats que fonen el gènere documental amb la ficció pura; d’una altra, la seua inspiració tant en el cinema musical com en el mut amb un enfocament lúdic únic, en què els diàlegs resulten tan rellevants com la música; i, finalment, els relats fragmentats en dues o més parts.

    El seu pas al format llarg es va produir en 2004 amb la comèdia musical ‘A cara que mereces’, en què se servia de personatges dels contes de fades clàssics per a retratar amb sarcasme el pas a la vida adulta.

    En 2008 va estrenar ‘Aquele querido mês de agosto’ en la Quinzena de Realitzadors de Cannes, on va sorprendre per la seua destresa en difuminar les fronteres entre realitat i ficció en un relat estiuenc que és tant un triangle amorós com un exercici juganer de cinema dins del cinema. El seu pas per la prestigiosa secció li va obrir les portes a més de 40 festivals, en els quals es va alçar amb diversos guardons.

    També va ser àmpliament reconeguda la seua següent pel·lícula, ‘Tabú’ (2012), que es va alçar amb els premis Alfred Bauer i FIPRESCI en la Berlinale i els de millor pel·lícula a Gant i Cartagena d’Índies. Aquesta vegada, el director portugués evocava el títol del clàssic de 1923 de Murnau sobre els mars del Sud, per a contar una història d’amors impossibles en el context de la colonització africana.

    “A mi m’interessen tant les històries comunes com aquelles de caràcter fantàstic i m’agrada passar d’un element a un altre, fins i tot enfortint les seues contradiccions. El que m’avorreix de bona part del cinema contemporani és que s’assembla a una partitura que té una sola nota, tocada repetidament”, va declarar Gomes durant l’estrena de la pel·lícula a Buenos Aires.

    Ambicioses mil i una nits

    La cinefília es va rendir definitivament als peus del portugués en 2015 amb l’estrena de la seua trilogia metadiscursiva ‘Les mil i una nits’. Les tres pel·lícules sumen un total de sis hores que poden veure’s com a propostes independents. Els seus títols són ‘L’inquiet’, ‘El desolat’ i ‘L’embadalit’. El conjunt llança una mirada àcida a la crisi política, econòmica i social a Portugal a partir de la reescriptura dels contes tradicionals d’Orient Mitjà.

    Per la trama desfilen banquers que han abusat de la viagra, balenes que esclaten, sirenes en fugida, gossos fantasma, incendis forestals, tradicions rurals en crisi, crítiques al sistema sanitari, lloes al Benfica, supervivents desocupats, immigrants xineses amistançades de policies portuguesos…

    “No m’importa tant la perfecció sinó filmar el que més m’interessa en un cert moment de la meua vida”, s’ha justificat Gomes, que en aquests moments prepara la seua pròxima pel·lícula, ‘Selvajara’, en què adapta la novel·la de l’autor carioca Euclides da Cunha ‘Os Sertões’. El seu nou experiment fílmic revelarà un episodi sagnant succeït en 1897 entre els habitants del llogaret de Canudos i l’armada de la jove República brasilera.

    Un futur de cine

    El festival Cinema Jove premia enguany Pol Monen i Nuria Herrero com a joves talents en l’apartat ‘Un futur de cine’, guardó que van rebre en edicions passades actors hui consagrats com Elena Anaya, Marta Etura, Carlos Areces, Leticia Dolera i Adrián Lastra.

    Pol Monen va interpretar el seu primer protagonista en 2016 en ‘Amar’ (Esteban Crespo, 2017) juntament amb María Pedraza, paper pel qual va estar nominat al Goya al millor actor revelació. Van seguir ‘Tu hijo’ (Miguel Ángel Vivas, 2018) i el retrat generacional recentment estrenat ‘¿A quién te llevarías a una isla desierta?’ (Jota Linares, 2019), que es projectarà durant el festival.

    Nuria Herrero l’hem vista en pel·lícules com ‘El amor no es lo que era’ (Gabi Ochoa, 2013) i ‘Toc Toc’ (Vicente Villanueva, 2017), en sèries de televisió com ara ‘Bienvenidos al Lolita’ o ‘Los misterios de Laura’, i en teatre en produccions com ‘La pechuga de la sardina’ (CDN) o ‘La Llamada’ (Javier Ambrossi i Javier Calvo).

    El Festival Internacional de Cinema de València – Cinema Jove està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura – IVC i està reconegut per la Federació Internacional de Productors de Films (FIAPF).

    Pujar