El CIDE analitza les aigües subterrànies afectades per la DANA de València
Un equip dde recerca amb participació del Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, UV-CSIC-GVA) ha començat els treballs d'anàlisis de les aigües subterrànies en la zona afectada per la DANA de València. Després d'analitzar mostres de pous, fonts, canals i basses, els resultats permetran determinar si les aigües subterrànies han sigut afectades per contaminants, i dissenyar futures mesures de protecció dels aqüífers davant aquests esdeveniments climàtics.
Les greus inundacions del passat octubre van provocar la deterioració o destrucció d'edificis urbans i instal·lacions industrials que albergaven components i substàncies contaminants, com ara aparells electrònics, vehicles, hidrocarburs, olis, productes fitosanitaris i disruptors endocrins derivats de medicaments. Totes aquestes substàncies podrien haver sigut arrossegades per l'aigua i infiltrades en els aqüífers. L'anàlisi preliminar de la situació apunta al fet que les aigües subterrànies podrien haver quedat afectades tant en la seua hidrodinàmica com en la seua qualitat.
Un equip integrat per personal de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC), l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME-CSIC), l'Estació Experimental del Zaidín (EEZ-CSIC) i el Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, UV-CSIC-GVA) ha pres mostres d'aigua en pous, fonts i canals, en la zona més intensament afectada per la DANA, i també en l'entorn pròxim al Parc Natural de l'Albufera. Les anàlisis inclouen la determinació de la presència de plaguicides, PFAS, retardants de flama, fàrmacs, metalls i compostos volàtils i productes de cura personal.
“L'objectiu és determinar quin tipus de contaminants poden haver arribat. No ho sabem, però podria haver-hi des d'àcid de bateries de cotxes, contaminants d'origen industrial o compostos farmacèutics. Per això prenem diferents tipus de mostres, per a analitzar la presència d'un ampli espectre de contaminants en les aigües subterrànies”, explica Estanislao Pujades, investigador de l’IDAEA.
Investigadors del Grup d'Investigació en Seguretat Alimentària i Mediambiental de la Universitat de València (SAMA-UV), adscrit al CIDE, està donant suport mitjançant la realització d'anàlisis complementàries de les mostres arreplegades després de la DANA al Parc Natural de l’Albufera de València. Les anàlisis inclouen la determinació de la presència de plaguicides, substàncies perfluoroalquilades, retardants de flama, fàrmacs i productes de cura personal. “Les aigües subterrànies poden mostrar els efectes de pertorbacions, com les inundacions conseqüència de la DANA, a llarg termini. Per això, amb aquestes anàlisis pretenem establir una línia base amb la que comparar l'evolució en el temps de les concentracions de contaminants al Parc Natural”, explica Julián Campo, investigador del CIDE.
Atesa la magnitud de la catàstrofe i l'elevat volum de fangs i residus, el projecte també estudiarà la repercussió que, sobre la qualitat de les aigües subterrànies, han tingut les zones triades per a la seua acumulació i processament. En aquesta última fase, l'anàlisi de l'impacte real permetrà el disseny de recomanacions i protocols d'actuació per a minimitzar els seus efectes sobre els recursos hídrics subterranis, amb la finalitat que puguen ser incorporades a futurs esdeveniments de riuades i inundacions.
Aquesta és la primera campanya de mostrejos del projecte, que preveu repetir-se cada dos mesos. Els treballs han sigut coordinats amb el Grup d'Assessorament en Desastres i Emergències (GADE) del CSIC.