elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Cicle Escena Diversa reuneix contes de Grimm, una rondalla sobre el bullying i dansa per la igualtat

El Cicle Escena Diversa reuneix contes de Grimm, una rondalla sobre el bullying i dansa per la igualtat
    MÉS FOTOS
    El Cicle Escena Diversa reuneix contes de Grimm, una rondalla sobre el bullying i dansa per la igualtat - (foto 2)
    El Cicle Escena Diversa reuneix contes de Grimm, una rondalla sobre el bullying i dansa per la igualtat - (foto 3)
    El Cicle Escena Diversa reuneix contes de Grimm, una rondalla sobre el bullying i dansa per la igualtat - (foto 4)
    El Cicle Escena Diversa reuneix contes de Grimm, una rondalla sobre el bullying i dansa per la igualtat - (foto 5)
    El Cicle Escena Diversa reuneix contes de Grimm, una rondalla sobre el bullying i dansa per la igualtat - (foto 6)
    El Cicle Escena Diversa reuneix contes de Grimm, una rondalla sobre el bullying i dansa per la igualtat - (foto 7)
    El Cicle Escena Diversa reuneix contes de Grimm, una rondalla sobre el bullying i dansa per la igualtat - (foto 8)
    El Cicle Escena Diversa reuneix contes de Grimm, una rondalla sobre el bullying i dansa per la igualtat - (foto 9)

    El Teatre Escalante s'instal·la en la Sala Russafa, de l'11 de febrer a l'1 de març, amb una oferta de tres espectacles que responen a tres disciplines teatrals diferents i complementàries. La proposta, agrupada sota el nom Escena Diversa, convoca a un trio de companyies que combinen la reflexió amb l'entreteniment a partir del teatre d'objectes, els visuals, la música clàssica, les titelles i la dansa.

    Així, la prestigiosa formació granadina La Maquiné visita la ciutat de València amb una recreació estilitzada de contes tradicionals. Caputxeta Roja, Patufet, Blancaneus i Ventafocs s'alternen i entrecreuen en El bosque de Grimm de l'11 al 15 de febrer. El punt de partida i fil conductor d'aquest espectacle sense paraules és la suite de Maurice Ravel Ma mère l'Oye, inspirada en els contes de fades. "La música és la paraula de l'espectacle", explica Joaquín Casanova, cofundador de la companyia al costat d'Elisa Ramos.

    Per a documentar el projecte, tots dos van realitzar lectures sobre psicoanàlisis i contes populars, i van revisar l'obra d'artistes romàntics i de fotògrafs contemporanis interessats en l'univers dels contes de fades, en una fugida de "l'edulcoració Disney".

    "La Maquiné té una sensibilitat extraordinària per a integrar les titelles i els objectes en els seus espectacles i la posada en escena sempre és original i innovadora. La seua modernitat i voluntat d'actualitzar-los a través d'un llenguatge personal inclou un nou concepte de titella i del moviment", destaca el director artístic de Teatre Escalante, Josep Policarpo.

    La companyia va ser reconeguda per aquest treball amb el Max 2014 al millor espectacle infantil i el premi Teatro Andaluz/SGAE en la mateixa categoria en 2013. Així mateix, l'espectacle està recomanat per a xiquets majors de sis anys i hi haurà una funció per al públic general el diumenge 11 de febrer a les 18 hores.

    El lleó que no sabia rugir

    La Baldufa Companyia de Teatre se servirà dels animals de la sabana africana per a apuntar solucions per al bullying en Safari, programada del 18 al 22 de febrer. L'obra manté als dos protagonistes d'un muntatge previ de la companyia, Lío en la Granja: Pinyot y Carabassot. Ara, aquests dos personatges ens expliquen el conflicte amb el qual s'han trobat després d'haver rebut la notícia de la misteriosa desaparició d'un lleó.

    "Tenim el convenciment que per mitjà de l'educació i el treball es poden potenciar actituds i comportaments en positiu, que permeten una convivència dolça i tranquil·la", valoren des de la companyia lleidatana.

    Un cocodril abusiu i un lleó que no sap rugir serviran d'exemple sobre la ferocitat i la crueltat amb la qual sovint es tracten els xiquets. Per la seua banda, la preocupació de Pinyot i Carabassot és similar a la dels pares i els mestres.

    "Safari és un espectacle per als més xicotets, amb un missatge clar i amb una estètica molt suggeridora. La companyia fa un treball de cos molt delicat i inclou també referències literàries en el context de l'ecologia i el respecte a la naturalesa", avança Policarpo.

    L'espectacle està recomanat per a xiquets majors de quatre anys. A més, hi haurà una funció per al públic general el diumenge 18 de febrer a les 18 hores.

    La solidaritat de l'aigua

    Completa aquest cicle Agua de Luna, una rondalla ecologista de Compañía Improvisada. A través de les aventures de dues gotes d'aigua salada, els xicotets descobriran els valors de la col·laboració, el respecte a la igualtat, la diversitat i l'amistat.

    L'espectacle està format per 10 escenes introduïdes per un text en àudio, que evoca la lluna o l'aigua, de cinc grans escriptors de la literatura hispànica i universal. La peça de dansa narra el viatge d'una gota d'aigua arrossegada fins a les profunditats marines després d'una tempestat. Allí començarà el seu periple cercant el camí de tornada a casa a través dels diferents paisatges de l'aigua en el nostre planeta: el fons de l'oceà, les grutes i aigües subterrànies, les deus, els rius, les llacunes, les tempestes, la pluja tranquil·la, els tolls infinits, els canals i el mar. Durant la seua aventura, es trobarà amb éssers màgics, cadascun dels quals li ensenyarà com conviure de forma més ecològica i sostenible amb l'aigua.

    L'espectacle està recomanat per a xiquets majors de quatre anys, i hi haurà una funció per al públic general el diumenge 25 de febrer a les 18 hores.

    D'altra banda, tant en Safari com en Agua de Luna es plantegen reflexions més enllà de l'entreteniment. Aquesta combinació ha pesat en la selecció dels espectacles. "Educar en valors a través del teatre és una de les nostres responsabilitats. Creadors i gestors hem de ser conscients de la repercussió que té el nostre treball en la formació de xiquets i xiquetes i en la possibilitat d'anar responent a la seua curiositat i inquietuds", recolza Josep Policarpo.

    Pujar