elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre del Carme presenta les noves residències de 'Graners de creació' que es projecten cap a l'exterior

El Centre del Carme presenta les noves residències de 'Graners de creació' que es projecten cap a l'exterior
  • Les residències d'arts escèniques 'Graners de creació', que tenen el suport del programa 'Cultura Resident' del Consorci de Museus, posen en marxa el seu nou projecte 'Connexions'

El director del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) i del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, acompanyat per Jacobo Pallarés i Maribel Bayona, coordinadors de 'Graners de creació', i per Laura Pastor i Elisa Matallín, de l'equip de mediació de 'Graners de creació', ha presentat aquest matí els 12 projectes seleccionats per a les residències de 'Graners de creació' de 2022.

Amb aquests últims seleccionats són ja 34 les i els residents que han participat en 'Graners de creació', en el seu programa 2019-2022, consolidant un treball desenvolupat a mitjà i llarg termini.

'Graners de creació' té la col·laboració del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, amb el suport del programa de residències de creació 'Cultura Resident'.

Pérez Pont ha assenyalat que "en aquests últims anys el nostre programa de residències de creació, 'Cultura Resident', ha contribuït a transformar el context cultural valencià, i ha generat, a través de convocatòries públiques, residències que impulsen la producció i la investigació artístiques i la mediació cultural, així com fomentat el desenvolupament d'altres projectes de residències com 'Graners de creació', en l'àmbit de les arts escèniques, a què continuem donant suport en una edició que evoluciona i es projecta cap a l'exterior".

Jacobo Pallarés ha destacat el suport fonamental del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del Centre del Carme com a institucions que sustenten la visió d'un futur millor per a les arts escèniques a través de 'Graners de creació'.

Maribel Bayona ha destacat la visió excepcional de 'Graners de creació', ja que es tracta d'una inversió en creació i cultura a mitjà i llarg termini (la majoria dels creadors treballen en dos projectes amb un duració prevista de quatre anys). Durant aquest període, 'Graners de creació' ha oferit, i ofereix, estabilitat per a crear a 34 creadors, la qual cosa implica un gran esforç logístic i professional per diversificar i acollir bona part dels creadors i creadores d'arts escèniques de la Comunitat Valenciana.

Es tracta d'un plantejament consolidat i amb projecció que ofereix estabilitat i perspectives professionals dins del precari i vacil·lant ambient cultural actual. 'Graners de creació' fa un treball d'acompanyament al llarg del delicat procés de la creació, i aporta assessorament, mediació, disseny i comunicació, espais de treball i economia als creadors.

Residents 2022

Els artistes seleccionats per a les residències de 2022 són La Lola Boreal, Taninna Teatre i Gota fría, Companya Nerval, Javier Hedrosa, Companyia Arritmados, Dacsa Produccions, Caterva Teatre, Alberto Cortés, Ladyfunta, Sandra Gómez, Paula Serrano, Teatre Corrent, Migrats Dansa 2022, El invernadero del Festival Russafa Escènica, la proposta 'site specific' del Festival 10 Sentidos i La Rambleta.

Amfitrions

El treball de 'Graners de creació' se sustenta en els socis del projecte que actuen com a amfitrions dels residents: Sala Russafa, La Mutant, Teatre El Musical, La Rambleta, espai Inestable, Teatre Círculo, Sala Off, Teatre del Raval, Benamil, Casa de la Cultura de Bellreguard, Paranimf de la Universitat Jaume I, Dansa València, Festival Russafa Escènica, Circuito Bucles, Festival 10 Sentidos.

Connexions

Durant la presentació s'ha donat a conéixer el projecte 'Connexions', un conjunt d'acords per a la cura, la projecció i la mobilitat de les residències creatives.

Jacobo Pallarés ha explicat què és 'Connexions', un pilar nou de 'Graners' desenvolupat fonamentalment durant l'últim any que projecta i arrela 'Graners de creació' dins i fora de la Comunitat Valenciana.

El treball desenvolupat s'ha concretat en acords amb sis institucions i empreses: amb Nau Ivanow s'ha tancat un acord per a compartir residents. Aquest espai de residències de Barcelona és un projecte pioner a Espanya, una 'fàbrica' de creació i acompanyament als processos creatius.

El segon acord és amb Tantarantana teatre i fàbrica de creació (Barcelona), que ha posat a disposició les seues instal·lacions, acompanyament professional i una quantitat econòmica per a una de les companyies residents de 'Graners de creació'.

Acompanyament

La tercera 'connexió' ha sigut amb La Granja, Burjassot. El centre s'ofereix com a centre públic per al desenvolupament de residències d'arts en moviment i acompanyarà amb diferents activitats les residències de 2021 i 2022.

Mobilitat

Dins de l'àmbit de la mobilitat (circuit d'exhibicions de les residències) s'han tancat tres acords més: amb la Casa de la Cultura de Bellreguard, amb la Universitat Jaume I (Castelló de la Plana) i amb el Museu Universitat de Navarra, aquest últim se centrarà en les propostes de dansa amb la intenció de programar-ne una la tardor de 2022. Es tracta d'acords que fomenten una descentralització de la cultura, que ajuden a acostar propostes d'avantguarda a llocs fora de circuit establit i que eixamplen el panorama d'exhibició dels residents de 'Graners'.

e-mediació

Laura Pastor i Elisa Matallín, de l'equip de mediació de 'Graners de creació', han destacat que han treballat i treballen per a recuperar la confiança en les trobades presencials, que s'han vist molt afectades per la COVID-19. D'altra banda, la situació provocada per la pandèmia ha generat nous mecanismes d'acció. S'ha incorporant Internet com una eina més de la mediació (e-mediació).

Les responsables de mediació han insistit en la importància de la mediació per a fomentar l'educació en l'àmbit de les arts escèniques del públic i per a motivar la generació de pensament i sabers disruptius; unir el treball creatiu dels artistes amb l'experiència de cada espectador.

Llista del total de companyies residents en 'Graners de creació' de 2019-2022

La Lola Boreal, Taninna Teatre i Gota fría, Compañía Nerval, Javier Hedrosa, Companyia Arritamados, Dacsa Produccions, Caterva Teatre, Alberto Cortés, Ladyfunta, Sandra Gómez, Paula Serrano, Teatro Corrent, JULIA IRANGO, La República del lápiz, Coletivo Miss Panamá, Frágiles i Mou Danza, Fil d'arena, Onírica Mecánica, La Subterránea, David Franch, Alejandra Mandli i Maribel Bayona, Groc Teatre, Hongaresa de Teatre, Alarcón y Cornelles, Companyia Irene Cortina, Anna Albaladejo, Perros Daneses, Bullanga Teatro, Begoña Tena, Jorge Picó i Christine Cloux, Lucía Jaén, Migrodanza, Vivirei Teatro, Dels Altres, Julia Irango, Companyia La Negra.

Pujar