elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre del Carme presenta el festival Circuito Bucles Dansa més feminista

El Centre del Carme presenta el festival Circuito Bucles Dansa més feminista
  • Quinze companyies valencianes i huit nacionals, amb sis estrenes absolutes, i catorze activitats paral·leles, es donaran cita en aquesta edició

El Centre del Carme Cultura Contemporània presenta la VII edició del Festival Circuito Bucles Danza, que se celebrarà del 17 al 20 d’octubre i del 26 d’octubre al 2 de novembre en diversos punts de València. La dona com a centre inspirador, esperit revolucionari, referent en la creació i en el treball, serà l’eix central sota el lema ‘Tú eres un icono’.
El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, acompanyat per la regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez, i la directora del festival Circuito Bucles Danza, Isabela Alfaro, ha presentat aquest matí la programació del festival.

A la presentació han assistit també Leo Santos, per part de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Javier Martí, cap de secció-coordinador de Museus i Monuments i Exposicions del Servei de Patrimoni Històric i Artístic de l’Ajuntament de València; Margarita Albors, patrona de la Fundació Cañada Blanch, i alguns dels artistes i col·laboradors d’aquesta setena edició, com Rafael Arnal i Blas Payri, directors de la VI Trobada de Videodansa i Videoperformance.

Pérez Pont ha manifestat que “aquest mes d’octubre el Centre del Carme xafa l’accelerador amb la presentació de diversos festivals i trobades que aglutinen algunes de les formes d’expressió de la nostra cultura contemporània des de la música amb Sona el Deleste, passant per la videocreació amb la sisena edició de la Trobada de Videodansa i Videoperformance o la biennal internacional d’art digital The Wrong, el cinema amb Mostra la Ploma i amb una vintena de propostes amb les quals ens sumem també al festival Circuito Bucles Danza”.

“El nostre compromís amb la dansa i amb les arts escèniques ha anat creixent alhora que festivals com Bucles van fent-se grans a València. Amb Bucles compartim objectius comuns com treballar per l’accessibilitat i per la visibilitat des de l’àmbit de la cultura”, ha assenyalat el director del Centre del Carme i del Consorci de Museus.

Isabela Alfaro, directora del festival Circuito Bucles Danza, ha destacat aquest matí que “la dansa com a expressió creativa ha de fer-nos reflexionar sobre el context social que rodeja les nostres vides i, en aquest sentit, ha d’expressar píndoles de reflexió. En aquesta edició, l’evolució femenina i el seu caràcter icònic és el pilar vertebrador”. A més, ha afegit que “no hem d’oblidar el caràcter social del qual cal dotar iniciatives culturals com a instrument de difusió cultural, sense descuidar els col·lectius més desfavorits socialment. Per això, ens acostarem al barri de Natzaret per a oferir diversos tallers”.
Aquest festival no seria possible sense la col·laboració d’entitats públiques i privades com el Consorci de Museus a través del Centre del Carme, de l’Inaem, la Generalitat Valenciana, l’Institut Valencià de Cultura, l’Ajuntament de València, la Diputació de València, Fundació Cañada Blanch, Cajamar, Caixabank i Convent Carmen.

Vertebració de barris i espais de representació

El festival continua apostant per espais oberts en diversos punts de la ciutat, continuant amb el seu caràcter itinerant. En aquesta edició s’acostarà al barri del Carme, la plaça dels Pinazos i el barri de Natzaret. Aquest enfocament es combina enguany amb la participació de sis centres i sales: Sala Off, Carme Teatre, Sala Ultramar, La Mutant i Convent Carme, així com el Centre del Carme Cultura Contemporània. “Es tracta de continuar acostant la dansa a la societat, però també d’incentivar la col·laboració per a impulsar les diferents sales de la ciutat on es promou la creació artística”, apunta Alfaro.

Vint-i-tres companyies, sis estrenes i catorze activitats paral·leles

La selecció de les companyies i les seues creacions ha tingut un marcat caràcter femení i icònic, i ha dotat de més presència i visibilitat la creació, direcció i producció de peces de dones. Quinze companyies valencianes i huit nacionals, amb sis estrenes absolutes de produccions artístiques de dansa, entre les quals hi ha una producció pròpia, integren el cartell.

Les sis estrenes són les següents. El ballarí del País Basc Itxa Sai estrenarà la peça ‘Nix’. Entre les companyies valencianes que presenten les seues noves creacions destaquen: Fanny De Funny, amb ‘Dance is my Heroine’; Dance Explorer estrenarà l’espectacle familiar ‘El Iceberg de Greta’; Ladifunta presentarà ‘...Imagen y semejanza’; Fil d’Arena estrenarà ‘Cos-a-cos-o’, espectacle que sorgeix d’una de les residències de Graners de Creació amb què col·labora el festival; la companyia Moments Art representarà ‘(I + O = JO)’ i Metafashion estrenarà ‘Mos, te como! Plastic eater’, que és la primera producció pròpia del festival.
A més, comptarà amb catorze activitats paral·leles entre tallers formatius i participatius, espectacles per a xiquets i xiquetes (‘Nanobucles’), tallers de dansa inclusiva, classes magistrals, videodansa, espais de debat, una mostra de ‘dansa al carrer’ o el cicle de joves creadors, així com projectes socials, un certamen de dansa i música en directe.

Soleá Morente i sis artistes convidats, el 26 d’octubre. ‘Plat central’

La cantant de flamenc i pop ‘rock’, actriu i guanyadora del Premi Fundació Princesa de Girona d’Arts i Lletres 2018 actuarà el 26 d’octubre a les 20.30 hores al claustre gòtic del Centre del Carme Cultura Contemporània per a interpretar el seu segon disc, ‘Ole Lorelei’, una fusió que combina una nova mirada al pop i el flamenc ple de sensualitat.
Aquell mateix dissabte, les companyies i artistes de dansa Richard Mascherin, Cia. Dance Explorer, Itxa Sai, Héctor Plaza & Agnès Sales, i Cia. Prácido Domingo i Cia. Extremus Danza interpretaran sis espectacles de dansa, en una combinació de dansa espanyola i contemporània al Centre del Carme. Per a completar un dia replet de talent i creativitat, a La Mutant s’ha organitzat una classe magistral a càrrec de la ‘bailaora’ valenciana Verónica Pulido.

Certamen de dansa, el 20 d’octubre

D’altra banda, Circuit Bucles, en col·laboració amb la Mostra Viva del Mediterrani, ha organitzat un certamen de dansa que tindrà lloc el 20 d’octubre a les 11.00 hores al parc Central de València. L’objectiu és impulsar joves intèrprets i creadors novells i professionals per a ampliar la seua formació (nou beques formatives, dues residències i sis premis).

Videodansa i videoperformance, el 20 d’octubre

L’últim dia de la programació de la setena edició de la Trobada Internacional de Videodansa i Videoperformance (EIVV), dirigida per Rafel Arnal i Blas Payri, se celebrarà dins del marc del festival, el dia 20 d’octubre al Centre del Carme Cultura Contemporània.

Cicle icòniques, el 27 d’octubre

En una jornada en què se centralitzarà el caràcter icònic del festival, dues classes magistrals per la Cia. Héctor Plaza i Agnès Sales, i per La Taimada, a la sala La Mutant, així com una peça creativa familiar (‘Nanobucle’) de dansa inclusiva al Centre del Carme Cultura Contemporània compondran el programa matinal. A la vesprada tindrà lloc un cicle de dansa icònic i feminista per a gaudir-ne al Centre del Carme amb la participació de les companyies: La Taimada, Colectivo Sin Par, Metafashion i Labjam Contact amb la col·laboració del grup musical Penja’m.

Pujar