elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre del Carme presenta una exposició i una investigació sobre els 'xiquets robats' a Espanya

El Centre del Carme presenta una exposició i una investigació sobre els 'xiquets robats' a Espanya

    El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha presentat aquest matí la mostra 'Duerma en ti', un projecte d'investigació d'Aránzazu Borrachero Mendívil i Pedro Lange-Churión sobre els xiquets i xiquetes robats a Espanya.

    El projecte realitzat a través de la Universitat de San Francisco (Califòrnia) i de la City University of Nova York (CUNY) pren forma en una publicació i una exposició en la qual els autors han treballat amb diverses associacions de víctimes, per a deixar un llegat que permeta avançar en aquesta difícil recerca.

    A la presentació han assistit representants de les associacions de víctimes, com l'Asociación Camino para la Justicia, Asociación de Víctimas d'Alacant i l'associació 'Todos los niños robados son también mis niños'.

    El director del Centre del Carme ha explicat que "l'art és una potent eina de denúncia i de compromís social. Emmarcat dins de la nostra política d'obrir el centre d'art a projectes de caràcter social, exposicions com aquesta que ocupa la sala Contraforts, són una via per a visibilitzar, a través de l'art, aspectes de la nostra societat que no han rebut l'atenció suficient per part de l'Administració i que han quedat injustament esborrats de la nostra memòria històrica".

    Pérez Pont s'ha referit a la col·laboració amb les universitats estatunidenques, d'on parteix el projecte i ha recordat que "la programació del Centre del Carme per a enguany mira l'exterior amb projectes com aquest que arriba de l'altra banda de l'Atlàntic o amb exposicions d'artistes internacionals com Xu Bing".

    Entre 1939 i la dècada dels 90, un nombre ingent de nounats i de xiquets i xiquetes van desaparéixer de les presons de dones, de les maternitats i dels hospitals públics i privats d'Espanya. 'Duerma en ti' -títol inspirat en el poema 'La madre triste', de Gabriela Mistral- presenta vint casos de víctimes d'aquestes desaparicions a través de fotografies, testimoniatges i documents. El projecte, resultat de la col·laboració entre Lange-Churión, Borrachero Mendívil i diversos col·lectius de víctimes, convida a buscar respostes sobre els successos, les seues conseqüències i el silenci de l'Estat.

    Els seus testimoniatges dibuixen incessants recerques que xoquen amb arxius tancats, amb dades manipulades i que parlen de la renuència dels jutges que cal investigar. La narració personal de cada cas va acompanyada de la documentació que les mateixes víctimes han compilat amb un enorme esforç econòmic i personal.

    En les fotografies preses per Lange-Churión, els retratats apareixen il·luminats segons les pautes del retrat barroc. Els subjectes en aquestes imatges resplendeixen amb llum pròpia sobre un fons negre. Revelen la profunditat psicològica del barroc en la posa, en el gest i, sobretot, en la mirada. Aquests elements estètics assumeixen un significat al·legòric. El fons fosc des d'on emergeixen les seues figures resplendents els aïlla i els afirma simultàniament.

    "Així és la seua recerca: malgrat la foscor a la qual els releguen societat i Estat, les víctimes d'aquest crim -mares, pares, fills, germanes- resplendeixen en la seua reclamació de justícia. Evitar les seues mirades carregades de dolor i de denúncia és impossible", assenyalen responsables del projecte.

    Coincidint amb l'obertura de l'exposició s'ha presentat també la publicació que reuneix la investigació duta a terme.

    Memòria històrica

    L'exposició 'Duerma en ti' està vinculada amb la mostra 'On germinen els silencis', que es pot veure també al Centre del Carme, dos plantejaments sobre la recuperació de la memòria històrica des d'una perspectiva de gènere.

    Pujar