elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre del Carme activa el Nadal amb més de 20 plans culturals gratuïts

El Centre del Carme activa el Nadal amb més de 20 plans culturals gratuïts
  • Del 20 de desembre al 5 de gener s’oferiran activitats per a tots els públics com ara cinema, contacontes, tallers intergeneracionals, activitats per a bebés i visites especials, entre altres

  • El Centre del Carme posa en marxa la seua primera ‘Aula d’hivern’ per a xiquetes i xiquets de 6 a 14 anys

El Centre del Carme Cultura Contemporània activa el Nadal amb més de 20 plans culturals gratuïts durant aquestes dates. Del 20 de desembre al 5 de gener s’oferiran en total més de 50 sessions entre les quals es podrà gaudir del cicle de cinema ‘Universos infantils’, en què el Centre del Carme convida a veure el món a través dels ulls de la infància; ‘Contamón’, el primer Festival de Contacontes de la Ciutat de València; ‘Aula d’hivern’, la primera escola d’hivern gratuïta en un centre d’art valencià; a més de tallers intergeneracionals i adaptats a totes les edats en els quals trencar barreres i perdre la por d’expressar-se sent creatius, plans específics per a bebés, visites especials, etc.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que “a més de la seua tasca artística i cultural, el Centre del Carme compleix una funció social a través de diferents accions que el converteixen en un espai inclusiu i integrador. Defensem la gratuïtat per a afavorir l’accés i perquè l’art fluïsca de manera natural i en llibertat en la vida diària de les persones, qualsevol que siga la seua edat, sexe o condició social”.

Pérez Pont ha afegit que “durant aquestes festes, la nostra programació especial de Nadal es converteix en un pulmó artístic que cada dia, al llarg de deu hores d’intensa activitat insuflarà creativitat en el cor de la ciutat”.

Contacontes: ‘Contamón’ i CCCContes

Els dies 21 i 22 de desembre el Centre del Carme s’omplirà de màgia durant tot el dia de la mà dels millors contacontes valencians en el festival ‘Contamón’ com Dani Miquel, Almudena Francés, Laia Serna, Jauría, Domingo Chinchilla, Filip Kervarec, L’Esglai Teatre, Andrea Ríos o Rebombori Cultural.

L’esdeveniment està organitzat per Prosa Elàstica en col·laboració amb el Consorci de Museus i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. ‘Contamón’ és el primer Festival de Contacontes de la Ciutat de València, un festival íntegrament en valencià i un espai per a reivindicar la tradició oral.

A més, al llarg d’aquest Nadal s’oferirà un especial del programa CCCContes de la mà de Rebombori Cultural amb alguns dels seus contes clàssics com ‘La història interminable’ o ‘El xicotet príncep’. S’oferiran diverses sessions els dies 26 de desembre, a les 12 i a les 17 hores, i també el 27 de desembre, 2 i 3 de gener a les 17 hores.

CCCCinema: ‘Universos infantils’

Del 26 al 29 de desembre i del 2 al 5 de gener, a partir de les 18 hores, el Centre del Carme convida els assistents a veure el món amb mirada infantil. En el cicle ‘Universos infantils’ es podrà gaudir de clàssics immortals dirigits per Chaplin com ‘El chico’ o ‘Viento en las velas’ d’Alexander Mackendrick, del món absurd de Lewis Carroll filtrat per la inventiva visual de Walt Disney en ‘Alicia en el país de las maravillas’, els mons d’imaginació desbordant de Hayao Miyazaki i Tim Burton en ‘El viaje de Chihiro’ o ‘Frankenweenie’, o les visions més realistes del trànsit a l’edat adulta a càrrec de cineastes contemporanis tan rellevants com Jeff Nichols o Céline Sciamma dels quals es podrà gaudir de ‘Mud’ o ‘Tomboy’.

‘Aula d’hivern’

Així mateix, el Centre del Carme Cultura Contemporània posa en marxa la seua ‘Aula d’hivern’, la primera escola de Nadal gratuïta en un centre d’art valencià. La iniciativa segueix la dinàmica de l’‘Aula d’estiu’ que va complir aquest estiu la seua quarta edició. ‘Aula d’hivern’ convida les xiquetes i xiquets d’entre 6 i 14 anys a viure una experiència singular al Centre del Carme, amb tallers lúdics d’arquitectura per a xiquets i xiquetes i recorreguts que conviden a descobrir el centre i les seues exposicions.

L’‘Aula d’hivern’ estarà oberta els dies 26 i 27 de desembre, 2 i 3 de gener de 10 a 14 hores. La inscripció és gratuïta i es pot realitzar de manera completa o per dies.

Tallers: ‘Arquilecturas’ i  ‘Somiadors’

Cada dissabte i diumenge, d’11.30 a 13 hores s’ofereix el taller ‘Arquilecturas’ dirigit a xiquetes i xiquets de 6 a 14 anys. L’arquitectura estimula la nostra curiositat espacial, la nostra imaginació, i incrementa la capacitat d’observació i exploració.

Aquest Nadal el ‘Laboratori d’experiències creatives. Somiadors’ del Centre del Carme convida a reflexionar i desenvolupar la creativitat a través d’una proposta lúdica i didàctica sobre el nostre lema ‘Ens declarem en estat d’emergència climàtica’. A més de personalitzar les ‘tote bag’ del CCCC, aquest taller intergeneracional treballarà en l’elaboració d’una gran pancarta comunitària composta per les successives intervencions de tots els participants. El taller es durà a terme del 26 al 29 de desembre i del 2 al 5 de gener a partir de les 11 hores.

Activitats per a bebés: ‘Mus’n’ Babies’ i ‘Espai de Telles’

El divendres 27 de desembre, a les 17.30 hores s’oferirà una nova sessió del taller ‘Mus’n’ Babies’ per a bebés de 0 a 3 anys, en l’exposició ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana. Preguntes i respostes’. ‘Mus’n’ Babies’ és una activitat pionera a Espanya en l’àmbit de l’educació artística que uneix els conceptes de música, museu i bebé i que introdueix els infants, que acompanyats per les seues famílies s’endinsen en el context de l’exposició, a través de la música i l’experimentació.

A més, l’‘Espai de Telles’, l’espai permanent d’experimentació per a bebés del Centre del Carme romandrà obert en l’horari habitual del centre, d’11 a 21 hores.

Música: ‘Escucha! València’ i Concert Suzuki

‘Escucha! València’, l’Exposició Internacional d’Arts Efímeres i Experimentació Sonora arriba al Centre del Carme aquest divendres 20 de desembre, a les 18.30 hores, per a presentar ‘Situacions II’, una trobada interdisciplinària entre els artistes Mario Montoya, Kira Pérez i Lorena Izquierdo, investigadors de la plataforma artística ‘Diàleg Obert’, juntament amb la trompetista russa Carina Khorkhordina i el compositor alemany Axel Dörner.

Dirigit al públic familiar, aquest dissabte 21 de desembre, a les 18 hores se celebrarà el Concert Suzuki de Nadal a càrrec de l’alumnat de l’Aulameda Escola de Música de violí i piano. A més, en els pròxims dies el Centre del Carme serà seu d’un concert solidari secret, només 24 hores abans es revelarà el seu contingut.

Exposicions i visites guiades

El Consorci de Museus inaugura el 20 de desembre la mostra ‘Fuencisla Francés. Punt de fugida’. El projecte, seleccionat dins de la convocatòria ‘Trajectòries’ de revisió de trajectòries d’artistes o col·lectius valencians, podrà veure’s a la Sala Ferreres del Centre del Carme.

Al llarg d’aquestes festes també es podran visitar les exposicions ‘Babalunga i Kamolongos. Exposició Internacional d’Il·lustració Editorial’ a la sala Zero, fins al 2 de gener; ‘Imago Vocis. Eco de lo visible’ a la Sala 2, fins al 12 de gener; ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana. Preguntes i respostes’ a les sales Refectori i Carlos Pérez, fins al 19 de gener; ‘Em veus?’ dins de la convocatòria ‘Altaveu’ d’inclusió i cohesió social, fins al 19 de gener i ‘Ernesto Casero. Una història no tan natural’ a la Sala 1, fins al 2 de febrer.

A més, l’equip de mediació del Centre del Carme realitzarà diverses visites comentades sobre la història i arquitectura de l’edifici. A través d’aquest recorregut es convidarà els participants a explorar el creixement del barri, la consolidació de l’arquitectura actual i la relació del centre d’art amb el seu entorn cultural. Les visites s’oferiran els dissabtes 21 i 28 de desembre i 4 de gener, a les 17 hores.

Altres activitats

Aquest diumenge 22 de desembre, a les 11.30 hores, el Centre del Carme muntarà un ‘esmorzaret’ col·lectiu en el seu claustre renaixentista amb música en directe. Es tracta de la presentació del projecte ‘Tasta’l d’ací’, una plataforma web per a donar valor a la saviesa de la cuina valenciana de tots els temps.

A tot aquest conjunt de propostes se suma un any més el festival ‘Tenderete’. El festival d’autoedició gràfica i sonora per excel·lència a València, que compta amb la col·laboració del Consorci de Museus, s’instal·larà els dies 4 i 5 de gener al Centre del Carme. El més longeu dels actuals festivals d’edició independent compleix el seu desé aniversari amb una selecció de 115 projectes provinents de tots els racons del món.

Pujar