elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre del Carme activa la cultura amb una macroinauguració l’11 de setembre

El Centre del Carme activa la cultura amb una macroinauguració l’11 de setembre
  • El centre de cultura contemporània obrirà cinc exposicions de manera simultània

El Centre del Carme Cultura Contemporània inaugura temporada el pròxim 11 de setembre amb l’obertura simultània de cinc exposicions i l’organització d’una sèrie d’activitats paral·leles que es presentaran a partir d’aquesta data.

És la primera vegada que el centre d’art realitza l’obertura de totes les sales al mateix temps per a celebrar l’inici de temporada, després de la pròrroga de les exposicions que van estar tancades durant el confinament per la COVID-19.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que “el Centre del Carme inicia temporada d’una manera intensa renovant totes les seues sales excepte la Sala Ferreres, en la qual encara podrem gaudir de la mostra de Maribel Domènech fins a l’11 d’octubre”.

Pérez Pont ha explicat que “el nostre objectiu és activar la cultura, amb la presentació de cinc projectes diversos en els quals continuar reconeixent el paper de la dona en la cultura amb la commemoració de l’Any Carmelina Sánchez-Cutillas, sota la direcció de l’AVL; denunciant la violència masclista amb el projecte ‘Opressió’ d’Elisa M. Matallín; impulsant iniciatives entorn del disseny, amb motiu del nomenament de València com a capital mundial del disseny 2022 a la Sala Carlos Pérez, o presentant dos projectes d’investigació i de producció artística dels artistes valencians Fermín Jiménez Landa amb ‘El apartamento’, que ha resultat de la convocatòria ‘Escletxes’, i Edu Comelles, amb un projecte d’experimentació sonora i visual, ‘Spectre’”.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha designat Carmelina Sánchez-Cutillas escriptora de l’any 2020. Entorn de la seua figura i obra té lloc una sèrie d’activitats acadèmiques i divulgatives en tot el territori valencià, amb la intenció de fer arribar una visió moderna i actual de l’autora. El Centre del Carme presentarà la mostra ‘Des de les fronteres del silenci: Carmelina Sánchez-Cutillas’ a la Sala Zero, en què es mostraran poemaris, fotografies i treballs d’investigació desconeguts fins al moment.

L’exposició ‘Opressió’ és un projecte de mediació d’Elisa M. Matallín que ha resultat de la convocatòria ‘Altaveu’, per a projectes d’inclusió i cohesió social. Elisa M. Matallín aborda, a través de la mediació cultural, qüestions invisibilitzades en relació amb l’opressió de les dones en diferents àmbits: físic, psicològic i social. L’exposició mostra el resultat del treball realitzat amb un grup de dones, a través de dinàmiques pròpies de l’educació artística, de la dansa i del teatre, que les participants mateixes posaran en escena.

En el marc de la celebració de València com a capital mundial del disseny 2022, l’ADCV (Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana) i el Consorci de Museus presenten la mostra ‘Prohibit fixar cartells. REA - Cartells valencians 2000-2020’ a la Sala Carlos Pérez del Centre del Carme.

El cartell, una arma important de difusió massiva de final del segle XIX i principi del XX, va perdre l’hegemonia que tenia amb els nous mitjans com la televisió. En l’actualitat, l’ampli avanç de les xarxes socials ha modificat la nostra manera de comunicar-nos en l’espai i temps digitals. L’exposició repassa l’evolució del cartell en els últims 20 anys com a memòria gràfica d’una societat.

En la proposta de Fermín Jiménez-Landa un apartament és llogat a pocs carrers del Centre del Carme durant el temps que succeeix la seua exposició. Aquest espai és buidat i convertit en un espai mental afegit al de la sala. En aquest escenari succeiran diferents accions que difuminen la línia entre la realitat i la imaginació.

‘Spectre’ és una investigació artística i formal sobre el so i la representació gràfica d’aquest a través d’espectogrames de freqüències. El muntatge d’Edu Comelles per a la Sala Dormitori del Centre del Carme explora la necessitat d’imaginar a què sona el nostre context i amb això reflexionar sobre l’escolta.

Pérez Pont ha assenyalat que “totes aquestes exposicions estaran acompanyades de diferents accions, xarrades, tallers, visites amb artistes i altres activitats, tant presencials com virtuals, que busquen oferir noves formes d’aproximació dels públics a la cultura promovent la seua participació i fomentant el seu pensament crític”.

Pujar