elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cebrián subratlla la millora dels nivells de diòxid de nitrogen a València

Cebrián subratlla la millora dels nivells de diòxid de nitrogen a València

    La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha destacat la baixada dels nivells de diòxid de nitrogen a València, des de 2017, en situar-se per davall dels valors legalment establits. Ja no hi ha valors fora del normal en cap de les estacions de control, la qual cosa, per contra, era habitual des de 2013 en alguns d'aquests punts.

    S'ha manifestat en aquest sentit en la inauguració de la jornada informativa "El repte d'un aire més saludable a les nostres ciutats" que ha acollit el centre esportiu-cultural, La Petxina, amb la participació del tinent d'alcalde de València Giuseppe Grezzi i la intervenció en vídeo de l'alcalde Joan Ribó, absent per haver hagut de viatjar a Nova York. També han estat presents en l'acte els directors generals de Canvi Climàtic i Educació Ambiental, Joan Piquer i Delia Álvarez respectivament. En la jornada ha tingut representació el Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani, la col·laboració del qual és clau en aquest àmbit.

    En la cita, la responsable d'Agricultura i Medi Ambient de la Generalitat, ha valorat la millora d'aquestes xifres com a conseqüència de l'actualització del Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire de València i el seu entorn metropolità, fruit de la col·laboració entre les administracions autonòmica i local.

    En qualitat de l'aire és important mantindre la representativitat d'una xarxa en relació amb el territori que es pretén avaluar i en aquest context, Cebrián ha destacat el treball realitzat a reforçar la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica, que compta amb 72 punts fixos en les 3 províncies mesurant de forma automàtica, en continu, i que poden consultats en la web de la Conselleria.

    Mesuren 24 paràmetres sobre 18 contaminants atmosfèrics, principalment diòxid de sofre, monòxid de carboni, monòxid de nitrogen, diòxid de nitrogen, material particulado, ozó i metalls, a més de 6 paràmetres meteorològics. Aquests punts registren diàriament 93.000 dades, que, al costat de les analítiques de laboratoris suposen més de 33 milions de dades a l'any.

    Només en 2016 i 2017, la Conselleria ha invertit més de 700.000 euros a actualitzar i ampliar la xarxa, a la qual a València s'ha afegit la nova estació addicional localitzada en la plaça de l'Ajuntament i s'han adoptat mesures addicionals com els diagnòstics trimestrals de les concentracions de diòxid de nitrogen a través d'aparells de dosimetria distribuïts a través de més de 90 punts de mesurament i que complementen d'una manera més detallat als mesuraments de les estacions.

    Aire, salut pública i qualitat de vida

    En tot cas, l'esforç pressupostari en matèria de qualitat de l'aire ha de continuar mantenint-se, ha incidit Elena Cebrián, que ha recordat, així mateix, el programa Previozó de la Conselleria, per a vigilar l'ozó troposfèric, un servei disponible per a la ciutadania per SMS, basta subscriure's simplement enviant un missatge des del seu telèfon mòbil.

    Millorar les condicions de qualitat de l'aire és "una qüestió fonamental de salut pública i per a millorar la vida de les persones", ha subratllat la consellera, per això és important reduir "els focus d'emissions". En aquest sentit ha valorat les actuacions de l'Ajuntament de València orientades a la reducció del trànsit rodat a la ciutat, per ser a causa de la major part de les emissions de contaminants, perquè la millor mesura per a aconseguir un aire net, és evitar o limitar en la mesura del possible l'emissió de contaminants a l'atmosfera generats per l'activitat humana.

    En la jornada, Cebrián ha incidit també en els esforços de la Generalitat per a incrementar la transparència en la informació sobre qualitat de l'aire. D'altra banda, per a donar un millor servei, una de les actuacions de la Conselleria incloses en l'actualització del Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire consisteix en la posada en marxa d'una aplicació per a telèfons mòbils: GVAire, que estarà disponible enguany i que facilitarà als ciutadans els índexs de qualitat de l'aire que s'està respirant a temps real.

    Pujar