19 de gener de 2020 19/1/20

Cebrián advoca per reforçar les polítiques europees d'incorporació de joves al camp

Cebrián advoca per reforçar les polítiques europees d'incorporació de joves al camp - (foto 1)

  La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha incidit en la necessitat d'aplicar mecanismes de flexibilitat en l'avaluació dels plans estratègics -un per a cada estat membre- de la futura Política Agraria Comú (PAC) post 2020 perquè la seua gestió siga assumible, al mateix temps que ha insistit que la nova PAC reflectisca la singularitat de l'agricultura valenciana.

  Ho ha fet al fil del Consell Consultiu de Política Agrícola per a Assumptes Comunitaris celebrat aquest dimecres en el Ministeri d'Agricultura. La trobada s'ha celebrat en el marc del procés obert per a l'elaboració del Pla Estratègic de la PAC per a Espanya, d'acord amb una sèrie d'objectius específics.

  Representants de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient formen part del grup que treballa sobre l'objectiu de "atraure els joves agricultors i facilitar el desenvolupament empresarial del medi rural". Les dades obtingudes per a elaborar el document sobre la situació de partida la necessitat d'incidir en polítiques de rejoveniment de la població agrícola per a Espanya en general i, en particular, per a la Comunitat Valenciana, tal com ha fet la Generalitat, segons ha apuntat Elena Cebrián.

  La ratio espanyola de titulars d'explotació menors de 40 anys respecte a majors de 65 anys està per davall de la mitjana de la Unió Europea. La Comunitat Valenciana, d'altra banda, i al costat del País Basc, presenten els percentatges més baixos de joves titulars d'explotació. Cebrián ha destacat l'esforç de la Conselleria en el marc de l'actual Programa de Desenvolupament Rural, amb tres convocatòries d'ajudes a la instal·lació de joves agricultors per valor de 52 milions d'euros.

  Amb les dues primeres s'han concedit ajudes a la incorporació de 618 joves i amb la tercera s'espera aconseguir la incorporació d'altres 500 joves agricultors.

  D'altra banda, i en referència als acords comercials de la UE que també han sigut abordats aquest dimecres i seràn tractats en el pròxim Consell de Ministres comunitari, Elena Cebrián ha recolzat la necessitat de defensar la reciprocitat en les condicions de producció respecte a països tercers, especialment pel que fa a l'ús de productes fitosanitaris.

  Actuacions locals i regionals enfront del canvi climàtic

  Davant la Comunicació 'Un planeta net per a tots: la visió estratègica europea a llarg termini d'una economia pròspera, moderna, competitiva i climàticament neutra' que presentarà la Comissió Europea, la consellera d'Agricultura i Medi Ambient ha posat en relleu la importància de les actuacions desenvolupades a nivell local i regional, reflectides en el nostre cas en l'Estratègia Valenciana d'Energia i Canvi Climàtic.

  També ha posat l'accent en el paper de la investigació aplicada, per a l'adaptació i mitigació del canvi climàtic en el sector agrari, en particular pel que respecta a recursos tan valuosos com el sòl i l'aigua. En aquests àmbits destaquen els treballs de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) i de la Fundació Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani.

  En la mateixa línia, ha recordat el important paper agroambiental dels marjals, com s'està posant de manifest aquests dies a València en la 15 Conferència Internacional Living Lakes.

  ocultar
  Cebrián advoca per reforçar les polítiques europees d'incorporació de joves al camp
  Pujar