elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Càtedra de Nova Transició Verda co-organitza a la Universitat de València un congrés sobre la lluita contra el canvi climàtic

    L’equip de la Càtedra Interuniversitària de Nova Transició Verda a la Universitat de València, encapçalat per la seua directora, Aurora Pedro, co-organitza el congrés ‘La lluita contra el canvi climàtic i el reconeixement dels drets de la natura: sinergies de la cooperación mediterrània’, que tindrà lloc dimecres 29 y dijous 30 de juny a la Facultat de Dret de la Universitat de València. Les sessions es podran seguir també a través d’Internet a través de https://www.uv.es/eventos/.

    La primera jornada es dedicarà al canvi climàtic i será inaugurada pel degà de la Facultat, Francisco Javier Palao, juntament amb Carmen Lloret-Catalá, directora de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament; Ignacio de Julián, director adjunt per a les Relacions Institucionals de Casa Mediterráneo; Aurora Pedro, secretària del Congrés, i Rubén Martínez Dalmau, director. A la conferència inaugural, Jorge Olcina, de la Universitat d’Alacant, parlarà sobre ‘Canvi climàtic al litoral mediterrani espanyol: la necessitat urgent d’adaptació’.

    Al seu torn, la professora Pedro intervendrà amb la ponència ‘La Mediterrània com a escenario de nous instruments d’acció en el procés de transició verda’, i seguidament, Marco Aparicio, de la Universitat de Girona, desenvoluparà una intervenció amb el títol ‘Transició energètica i (in)justícia climàtica. Anàlisi crític del model d’implantació de les renovables al context mediterrani’. Per la vesprada, Margarita Miñarro, de la Universitat Jaume I, parlarà sobre ‘Obstacles i motors de l’ocupació verda a l’arc mediterrani’, amb especial referencia a Espanya. A continuació, Adoración Guamán, de la UV, pronunciarà una ponència sobre ‘La lluita contra el canvi climàtic i del medi ambient en les normes de diligència deguda en drets humans’. La jornada finalitzarà amb una comunicació de Karla Georgina Martínez, de la Università degli studi di Brescia, sobre ‘Anàlisi del canvi climàtic com a causa de la migració’.

    Els drets de la natura a la Mediterrània seran l’eix del segon i últim dia del congrés. Silvia Bagni, de la Universitat de Bolonya, obrirà la jornada amb la ponència ‘Els aports dels drets de la natura en la construcción d’un paradigma relacional dels drets’. A continuació, José Chofre, de la Universitat d’Alacant, parlarà sobre ‘Canvi climàtic i drets de la natura: una perspectiva des de la Mediterrània’. Seguidament, Ainhoa Lasa, de la Universitat del País Basc (UPV-EHU) desenvoluparà una ponència sobre ‘La Mar Mediterrània com a subjecte de drets: l’encaix jurídic constitucional en la proposta de Carta de drets fonamentals de la natura en la UE’. La següent intervenció correspondrà a José Ángel Camisón, de la Universitat d’Alacant, qui es referirà a ‘La Unió per la Mediterrània: una via per aconseguir el reconeixement del ‘Mare Nostrum’ com a subjecte de drets?’. Rubén Martínez Dalmau, professor de la UV i director del congrés, parlarà a continuació sobre ‘El gir ecocèntric en Nacions Unides i en la Unió Europea: l’Agenda 2030 i el Pacte Verd Europeu’. Finalment, Teresa Vicente, de la Universidad de Murcia, pronunciarà la conferència de cloenda, sobre ‘Els drets de la natura i la Iniciativa Legislativa Popular per reconèixer personalitat jurídica a la Llacuna del Mar Menor i la seua Conca’.

    Impulsada per la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica de la Generalitat Valenciana, la Càtedra compta amb participació de les 5 universitats públiques valencianes.

    Pujar