21 de gener de 2021 21/1/21

Les carpes falleres eixiran als carrers de València el 12 de març

Les carpes falleres eixiran als carrers de València el 12 de març - (foto 1)
  • A més l'Ajuntament ha acordat amb fallers i veïns prioritzar les revetles en cap de setmana

MÉS FOTOS
Les carpes falleres eixiran als carrers de València el 12 de març - (foto 2)

La tercera reunió de la Mesa de Diàleg de les Falles, presidida pel regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha servit perquè els representants del consistori, del col·lectiu faller i de les associacions veïnals i empresarials reforcen el consens aconseguit l’any passat al ban faller. Entre els assumptes abordats hi ha hagut tot allò que afecta les comissions falleres per tal de poder avançar les disposicions que recollirà el ban faller de 2020 i agilitzar la gestió dels permisos com l’any passat, quan més de la meitat de les falles ja disposaven de les autoritzacions un mes abans de la Plantà.

En concret, l’acord aconseguit hui entre agents fallers, veïnals i municipals afecta a un dels punts històricament més complex, com són les dates d’instal·lació als carrers dels envelats i a la distribució en el calendari de les cinc nits tradicionals d’orquestres i discomòbils durant la festa fallera. Tot i els posicionaments inicialment llunyans de la Federació d’Associacions Veïnals, les diverses entitats empresarials, d’hostalers i consumidors i els agents fallers -representats per la Interagrupació, els delegats de sector i les federacions presents-, finalment els integrants de la Mesa de Diàleg han secundat de manera unànime la proposta de l’Ajuntament, amb la voluntat d’arribar al consens en un acord que Fuset ha qualificat com a “gran pacte ciutadà pel bé comú de la nostra festa gran”.

D’esta manera, segons allò acordat hui, els envelats fallers eixiran al carrer de manera progressiva i amb una notable millora en la conciliació respecte a anys anteriors; com a norma general ho faran el dia 12 de març amb l’objectiu de garantir que estiguen disponibles per al cap de setmana de la Plantà i inici oficial de la festa; excepcionalment es permetrà l’eixida al carrer el dia 11 d’aquells que no afecten al trànsit públic i privat i el dia 10 únicament en solars.

També hi ha hagut acord pel que fa a les cinc nits de revetles que tradicionalment s’han autoritzat del 15 al 18 de març i el dissabte anterior a la Plantà. En esta ocasió, la decisió col·lectiva ha sigut mantindre els horaris establits a les ordenances i les cinc nits però modificant la seua distribució per tal de reduir les molèsties en dies laborables  i optimitzar les oportunitats del cap de setmana. D’esta manera les comissions falleres podran celebrar les seues revetles el dissabte 7 i també les nits dels dies 16, 17 i 18, però no la del diumenge 15 -vespra de jornada laborable i nit de la Plantà-, que passaria a celebrar-se el dissabte dia 14, afavorint així tant la conciliació amb la resta del veïnat com els propis interessos de les comissions falleres. Es continuarà autoritzant també una nit d’amenització musical, només dins dels envelats, el divendres 13, una data que, previsiblement, moltes comissions dedicaran als sopars dedicats als fallers i falleres d’honor.

Igualment, la Mesa de Diàleg també ha avançat una millora pel que fa a l’organització i la seguretat de la festa al carrer, ja que d’ara endavant, a banda de les autoritzacions de zones d’activitats, les comissions falleres es comprometen a informar amb anterioritat a Protecció Ciutadana d’aquelles activitats per a les quals esperen una afluència major a mil persones. Eixa comunicació permetrà a Polícia i Bombers una millor planificació i prevenció dels centenars d’activitats que tenen lloc a la ciutat durant la setmana fallera.

Fuset també ha avançat que a les pròximes reunions de la Mesa de Diàleg es preveu abordar altres aspectes relacionats amb la millora de la seguretat i la neteja, així com les mesures especials que puguen requerir espais BIC d’especial rellevància com la zona de la Llotja. La Regidoria de Cultura Festiva té previst mantindre diverses reunions específiques amb les diferents comissions falleres per tal d’estudiar cas per cas.

La d’este dimarts ha sigut la tercera reunió celebrada entre representants de l’Ajuntament i els agents fallers, veïnals i empresarials que venen conformant la Mesa de Diàleg Faller des de la primera cita al mes d’abril. Tot, ha afirmat Fuset, amb l’objectiu de “reforçar els consensos de tots els agents entorn a la festa aconseguits l’any passat”. El regidor ha agraït “l’esforç pel diàleg, la corresponsabilitat i l’empatia dels agents fallers, veïnals i empresarials implicats, que representen el conjunt de la societat valenciana” i ha destacat que “una festa com les Falles, que és Patrimoni de la Humanitat i festa gran de la ciutat, necessita consensos per a ser sentida com una oportunitat i mai com un problema”.

Les noves mesures abordades hui se sumen a altres ja adoptades en reunions anteriors com ara les relatives a la prohibició del botellot, l’obligatorietat de les orquestres i discomòbils de comptar amb limitadors de decibels per tal de complir les ordenances de contaminació acústica i evitar sancions i també la prohibició dels gots de plàstic d’un sol ús i l’aposta pels gots reutilizables per tal de millorar la neteja i guanyar en sostenibilitat.

Igualment els agents veïnals, fallers i empresarials integrants de la Mesa de Diàleg han mantingut els criteris incorporats en anys anteriors relatius a la millora del civisme, la convivència i la seguretat com els referents als mercadets i els llocs d’alimentació.

Pujar