26 d’octubre de 2020 26/10/20

Càritas València va acompanyar a més de 30 000 persones migrants en els seus projectes en 2019

Càritas València va acompanyar a més de 30 000 persones migrants en els seus projectes en 2019 - (foto 1)

  Càritas València va atendre el passat exercici a més de 30 000 persones migrants, la majoria en els projectes d'Acolliment parroquials o els específics per a l'atenció de persones migrants. En aquest sentit, el 61 per cent de les persones ateses per l'entitat l'any passat en tota la diòcesi eren estrangeres, havent-se incrementat aquest percentatge en huit punts en l'últim any.

  Així mateix, l'entitat compta amb cinc habitatges per a persones migrants en situació de vulnerabilitat, quatre per a homes i una per a dones, en les quals, en 2019 es van allotjar 45 persones procedents de Costa d'Ivori, Mali, Nigèria i el Senegal, majoritàriament.

  Habitatges per a famílies

  A més, durant el passat exercici, Càritas va gestionar en la diòcesi de València 38 habitatges, de les quals huit són propietat de l'entitat i la resta són cessions gratuïtes. En elles, es van allotjar 144 persones membres de famílies en situació de vulnerabilitat. D'elles, el 51 per cent eren persones migrants. El programa d'Intervenció social en habitatges atén famílies de vint nacionalitats, procedents d'Amèrica Llatina, Àfrica, Europa de l'Est i Orient Mitjà.

  De la mateixa manera, més del 60 per cent dels menors d'edat atesos per l'entitat són d'origen estranger o les seues famílies ho són, encara que molts d'ells han nascut a Espanya.

  En el marc de la mobilitat humana forçosa, Càritas València ha continuat atenent famílies migrants en risc social i sol·licitants de protecció internacional quan esgoten o queden fora del sistema d'acolliment oficial i es troben en situació d'especial vulnerabilitat.

  Acollir, protegir, promoure i integrar

  L'Església celebra, aquest pròxim diumenge la Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat. En el seu missatge per a aquest dia, el papa Francesc assegura que: «la pandèmia ens ha recordat que tots estem en el mateix vaixell. Adonar-nos que tenim les mateixes preocupacions i temors comuns, ens ha demostrat, una vegada més, que ningú se salva només. Per a créixer realment, hem de créixer junts, compartint el que tenim».

  En el seu missatge el papa, recorda els quatre verbs que ja va utilitzar en el seu missatge de 2018: acollir, protegir, promoure i integrar, als quals afig «ara altres sis parelles de verbs, que es corresponen a accions molt concretes, vinculades entre si», i que són: conéixer per a comprendre, fer-se proïsme per a servir, escoltar per a reconciliar-se, compartir per a créixer, involucrar per a promoure i col·laborar per a construir.

  Així mateix, el papa ens convida a «motivar espais on tots puguen sentir-se convocats i permetre noves formes d'hospitalitat, de fraternitat i de solidaritat».

  El director de Càritas València, Ignacio Grande, ha destacat la importància d'aquests verbs en el treball que l'entitat realitza, ja que «en Càritas treballem cada dia per a acollir, protegir, promoure i integrar a les persones migrants i refugiades en cadascun dels nostres programes i accions. Totes les persones que formem Càritas Diocesana estem involucrades en aquesta gran tasca».

  Pujar