elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA

Dr. Campo, metge en el Peset: “Cada guàrdia canvia, hem d'estar sempre alerta”

Dr. Campo, metge en el Peset: “Cada guàrdia canvia, hem d'estar sempre alerta”
  • El Doctor Álvaro Campo Jiménez, metge adjunt d'Urgències, ens compta com és el dia a dia des de dins de l'hospital tractant amb pacients de coronavirus i com estan vivint els sanitaris aquesta situació extrema

MÉS FOTOS
Dr. Campo, metge en el Peset: “Cada guàrdia canvia, hem d'estar sempre alerta” - (foto 2)
Dr. Campo, metge en el Peset: “Cada guàrdia canvia, hem d'estar sempre alerta” - (foto 3)

Treballar sota pressió, extremant les precaucions per a no contagiar-se, amb menys recursos dels que faria falta i adaptant protocols a les circumstàncies canviants. És el dia a dia dels nostres metges, infermers i altres sanitaris que estan deixant-se la pell -literalment- per a fer front a la pandèmia del coronavirus.

Hem parlat amb un d'aquests professionals, el Doctor Álvaro Campo Jiménez, metge adjunt en Urgències de l'Hospital Doctor Peset de València perquè ens done un testimoniatge directe de la situació que s'està vivint. El 20% dels seus companys estan de baixa per *coronavirus i hi ha fins i tot algun ingressat. A més, els falten recursos i viuen guàrdies extenuants que obliguen a estar en constant alerta: “És esgotador psicològica i físicament” ens reconeix.

Com està vivint-se la pandèmia des de dins d'un hospital? Quins són els protocols que estan realitzant-se? Quina és la situació dels hospitals valencians? Ens ho explica des de dins aquest metge:

Com és el teu dia a dia en urgències?

Jo vaig a guàrdies de 17 o 24 hores i el meu treball és atendre a tot pacient que entra en urgències siga de la gravetat que siga.

I com ha canviat el teu dia a dia des que va començar la pandèmia?

Ha canviat molt. La veritat és que la direcció de l'hospital es va posar molt ràpid en el tema i van canviar protocols, van reestructurar el servei i van fer dues espècies de circuit: d'una banda s'assisteix a pacients no infecciosos i, per un altre, a pacients infecciosos. S'ha modificat l'estructura i ara hi ha consultes específiques per a atendre a cadascun dels dos tipus de pacients de manera que s'evite el contacte i, per tant, possibles contagis.

Esteu notant un increment de pacients?

No, no hem incrementat les consultes. De fet, des que va començar la quarantena s'ha reduït el nombre de pacients atesos en urgències. Hem passat d'atendre les 500 urgències de mitjana que entrarien en aquesta temporada de grip a unes 250 diàries. El que sí ha canviat és el perfil del pacient a l'haver un gran cas d'infecciosos, la qual cosa implica més recursos, més mitjans i cal estar molt damunt per a evitar que el personal també s'expose.

La gent que abans anava a urgències evita anar llevat que siga necessari?

Això és. Ara mateix, del que s'intenta conscienciar a la població, i crec que així està sent, és l'ús raonable de les urgències. El que va a urgències ha de fer-ho per una emergència de debò i crec que la gent s'ha conscienciat sobre aquest tema. De fet, pràcticament nou de cada deu pacients que entren per urgències és pacient infecciós respiratori amb sospita d'infecció per *coronavirus.

I quin és el perfil d'aquest pacient infecciós?

En el Doctor Peset la majoria de pacients que atenem són d'edat avançada, pluripatològiques o amb patologia crònica. També tenim bastant població estrangera i gent sana amb problemes aguts. Ara mateix, el principal pacient és població major, són els pacients més fràgils i que més pateixen per culpa del *coronavirus.

Explica'ns com tracteu a aquests pacients.

La nostra cap, a la qual admirem per la seua gestió, ens envia diàriament estadístiques i punts per a poder millorar. Però és cert que és difícil. Si de normal l'estada de mitjana d'un pacient en urgències és de 2 a 4 hores, actualment pot arribar a ser fins de 5 a 6 hores si necessita un ingrés. Perquè encara que hi ha menys població que atendre, són pacients que costen més pel protocol establit: cal prendre més mesures, la sol·licitud de proves, l'exploració i l'ingrés… costa molt.

Existeix una saturació?

Ho estem veient en guàrdies consecutives. Cal reubicar pacients en unitats destinades a infecciosos perquè no pots mesclar en la mateixa sala a infecciosos i no infecciosos.

Teniu mitjans?

Si però fan falta més. Tractem d'optimitzar els EPIs i explorar a diversos pacients amb aquest, posant-nos altres vestits deshechables damunt d'ells. Crec que els contagis entre professionals no naixen d'un mal ús dels recursos sinó de la falta d'aquests, la qual cosa fa que la nostra exposició siga molt més elevada. Han hagut contagis entre professionals? Ara mateix tenim a un 20% de la plantilla de baixa per infecció de coronavirus. Diversos sanitaris han necessitat ingrés hospitalari per les pneumònies provocades per la pròpia infecció.

Com es manifesta el coronavirus en els pacients que estàs tractant?

Veig que els símptomes predominants en gent greu i que després té radiografies patològiques a partir del seté dia seria la febre, la tos i la dificultat respiratòria. Ara s'aquesta parlant de la disgeusia o l'anòsmia, és a dir, l'alteració del gust i falta d'olfacte. Encara que no és un factor 100% relacionat, és a dir, no tots els que presenten aqueixes alteracions clíniques tindran coronavirus.

Quin és el moment més crític que estàs vivint en aquestes guàrdies?

La pressió assistencial ha disminuït en el nombre total de pacients que s'han de valorar però la complexitat dels mateixos -pel fet d'haver d'estar en alerta contínua davant una possible infecció per al pacient i per al personal que l'atén- fa que estiguem més desgastats psicològica i físicament. Perquè implica estar canviant-te, posant-te els *EPIs, atendre pacients greus ràpidament amb uns mitjans als quals no estem acostumats… Cada guàrdia canvia i has d'afrontar-la d'una altra manera. Sabem que és puntual i per damunt de tot sentim el suport de tot el món. Crec que tot el col·lectiu estem molt orgullosos de la població i de com l'està afrontant.

Us sentiu volguts amb els aplaudiments de cada dia?

Si. I això per favor que no ens falte. Fins i tot estant treballant, si la guàrdia ens ho permet, eixim a la porta de l'hospital. Els aplaudiments dels veïns, les autoritats i les forces de seguretat… l'altre dia van vindre l'UME, els bombers i la Policia Nacional. És molt bonic que se'ns reconega el nostre treball encara que entenc que el focus no ha d'estar sol en els sanitari. Molts col·lectius estan ajudant-nos a fer el nostre treball tan bé com siga possible i tant de bo continue sent així.

Pujar