19 de setembre de 2020 19/9/20

Una biblioteca “salvatge” amarra a La Marina de València

Una biblioteca “salvatge” amarra a La Marina de València - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Una biblioteca “salvatge” amarra a La Marina de València - (foto 2)
  Una biblioteca “salvatge” amarra a La Marina de València - (foto 3)
  Una biblioteca “salvatge” amarra a La Marina de València - (foto 4)
  Una biblioteca “salvatge” amarra a La Marina de València - (foto 5)

  Una biblioteca “salvatge” que trenca el silenci s'inaugura a La Marina de València hui a les 18h. S’anomena BED (Biblioteca Expandida Deslocalitzada) i és una iniciativa del col·lectiu Bibliotecàries Salvatges amb la finalitat de transformar les biblioteques en un punt de trobada on compartir coneixement a través d'activitats com a jocs, xerrades o tallers creatius (de música, narrativa, il·lustració, construcció, elaboració d'un escape room o alfabetització digital). El Consorci València 2007 (CV07) habilita un espai situat a L’Esplanada de l’Aire (sobre la superfície del pàrquing de l'edifici Veles e Vents) per a allotjar esta biblioteca revolucionària i efímera, un motor que impulse a la ciutadania a l'acció i el pensament crític. BED obrirà els caps de setmana de la primera quinzena de juny, de divendres a diumenge.

  La biblioteca, un “tercer lloc”

  Bibliotecàries Salvatges proposa a La Marina de València la creació d'una “Biblioteca Expandida Deslocalitzada” (BED) amb la finalitat de convertir la biblioteca pública en el “tercer lloc” (casa, treball, biblioteca), un centre on treballar, reflexionar, crear i jugar.  “L’espai públic i districte d’innovació de La Marina requereix usos diversos, infraestructura social i persones inquietes i amb ganes d’experimentar com Bibliotecàries Salvatges. Per a La Marina, acollir la BED és un pas molt important en el seu procés d’obertura. Les noves biblioteques són punts neuràlgics de la ciutat contemporània”, assenyala Ramon Marrades, director estratègic del CV07.El local on se situarà BED va ser una oficina d'informació durant la America’s Cup i punt de venda de merchandising. Tancat durant anys, esta vesprada obri les seues portes reconvertit en una biblioteca revolucionària al servei dels veïns i veïnes de Poblats Marítims i de la ciutadania en general. 

  Una biblioteca expandida a La Marina

  Bibliotecàries Salvatges pretén explorar totes les maneres de transmissió del coneixement més enllà dels llibres. “Amb BED volem donar visibilitat a les biblioteques com a moviment que reflecteix els interessos de la societat civil” assegura Néstor Mir, un dels integrants de Bibliotecàries Salvatges. “M'agradaria canviar en l'imaginari de les persones el concepte del que és una biblioteca estàtica on l'edifici, els llibres i el silenci són els eixos del seu funcionament” afirma María Díaz, i afegeix que “el Salvatge del nom del grup és per la idea de muntar una biblioteca mòbil que es pugui adaptar a qualsevol altre lloc o necessitat”. 

  Una programació dinàmica i sorprenent

  BED ofereix una programació diversa durant els dies 31 de maig i els caps de setmana de la primera quinzena de juny. La biblioteca s'inaugura hui a les 18h amb una lectura en veu alta. Els dissabtes 1 i 8 de juny, de 11h a 13h, tindrà lloc el taller de construcció “Vaixell o submarí” per a xiquetes i xiquets de 8 a 15 anys, a càrrec de Javier Molinero. El dissabte 1, a les 17h, començarà la conferència d'Alicia Sellés titulada “Biblioteques s. XXI: Agenda 2020-2030”, dirigida a professionals de la informació. I a les 20h, un taller d'elaboració d'una escape room, per part de Homoludicus. Els diumenges 2 i 9 de juny es realitzarà el taller infantil de música “Sons de la Marina”, per Néstor Mir i Susana Monteagudo. El divendres 7 i el dissabte 15, de 10h a 13h, s'oferirà un taller d'alfabetització digital crítica, dirigit per Ana Álvarez, Maria Díaz i David Azorín. També el divendres 7, de 18h a 20h, Aitana Carrasco conduirà el taller d'il·lustració “El senyor Larsen en el fons del mar”. El dissabte 8, David Crespo i Antonio Ortiz organitzaran un taller sobre jocs de taula actuals, dirigit a bibliotecaris i docents (de 17h a 19h) i, de 19h a 21h, serà el torn del popular joc “La fallera calavera.” La tarda del divendres 14, l'espai BED acollirà diferents activitats relacionades amb els jocs de taula, les construccions, els llibres i l'ordinador. I el dissabte 15, de 17:30h a 20:30h, es desenvoluparà el taller sobre noves narratives contemporànies “A què fan olor els núvols?”, a càrrec d'Inés Bebea. Finalment, BED es clausurarà el diumenge 16 de juny a les 11h, amb un espectacle sonor protagonitzat pels participants del taller “Sons de la Marina” i l'avarada de les embarcacions creades en el taller “Vaixell o submarí.” Per a participar en els tallers és necessari la inscripció prèvia des de la web www.bibliotecariesalvatges.com

  Sobre Bibliotecàries Salvatges

  Bibliotecàries Salvatges són un grup multidisciplinari de professionals format per tres bibliotecaris, una arxivera i un arquitecte: María Díaz, Néstor Mir, Ana Álvarez, Javier Molinero i David Azorín. Preocupats pel que les biblioteques podrien oferir a la ciutadania i aquesta desconeix, el seu objectiu és canviar la imatge de les biblioteques implicant la societat en el procés. L'espai BED compta amb la col·laboració de La Marina de València, la Universitat de València, la Biblioteca de Ciències de la Salut Pelegrí Casanova i Homoludicus.

  Pujar