21 de febrer de 2020 21/2/20

La Fe atén 14 pacients oncològics amb l'equip capdavanter donat per Amancio Ortega

La Fe atén 14 pacients oncològics amb l'equip capdavanter donat per Amancio Ortega - (foto 1)
  • Cinc són pacients de càncer de mama, però també hi ha dos pacients pediàtrics amb tumors germinals en pelvis

  • L'equip és capdavanter a Espanya i només es compara als dels hospitals Gregorio Marañón a Madrid o Marqués de Valdecillas a Santander

El Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital La Fe de València ha realitzat, durant enguany 2019, 15 tractaments de radioteràpia intraoperatòria en 14 pacients, inclosos dos infantils, amb l'equipament d'accelerador lineal portàtil donat per la Fundació Amancio Ortega.

Cinc pacients han sigut tractades per càncer de mama, dues en abdomen (tres tractaments), dos en pelvis, una en vulva, un en recte i, finalment, un altre en engonal. A més, els dos pacients de Pediatria han rebut tractament de radioteràpia intraoperatòria en pelvis per sengles tumors germinals en cèl·lules de l'aparell reproductor.

“L'Hospital La Fe és un dels pocs centres espanyols, juntament amb el Gregorio Marañón de Madrid, que realitza tractaments d'Oncologia Radioteràpica Intraoperatòria en pacients de Pediatria. Són casos poc freqüents i els protocols es van desenvolupant en els últims anys. No obstant això, suposa un important avanç, ja que permet una administració de radioteràpia en la mateixa intervenció quirúrgica, més delimitada en la zona afectada, fins i tot retirant òrgans que pogueren veure's afectats. Això redueix la toxicitat i efectes adversos, a més d'incrementar l'efectivitat”, ha explicat el doctor Alejandro Tormo, cap de servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital La Fe.

En aquest sentit, el doctor Francisco Celada, especialista del servei d'Oncologia Radioteràpica de la Fe, ha destacat la “rellevància de l'administració de radioteràpia intraoperatòria pediàtrica que, gràcies a la disponibilitat d'aquest accelerador lineal portàtil dins del quiròfan, permet conjuminar el tractament quirúrgic i radioteràpic en un mateix acte, amb els grans beneficis que comporta per a cada pacient”.

Característiques del nou accelerador lineal en La Fe

És un accelerador que produeix electrons, exclusivament, i que, per les característiques d'aquesta mena de radiació, per la profunditat de la seua energia (fins a 3-4 cm), per la protecció radiològica pel seu pes i manejabilitat es pot instal·lar en els quiròfans convencionals.

Aquests acceleradors irradien directament els tumors sobre el camp obert per l'o l'especialista en cirurgia. Després de llevar el tumor, es dóna una sessió única i es tanca el camp quirúrgic com en un procés estàndard.

En alguns casos, es finalitza el tractament i en altres casos es completa posteriorment amb radioteràpia externa. Amb la utilització d'aquest equipament, s'aconsegueix una millor relació entre el control local i les complicacions, en disminuir el volum del camp de dosi d'irradiació, mitjançant visualització i tractament directe del tumor.

Pujar