elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Arranca a València ‘Erasmus Scene European Festival’

Arranca a València ‘Erasmus Scene European Festival’

    La Universitat de València organitza, del 21 al 25 de maig, l''Erasmus Scene European Festival', un encontre de teatre europeu que reunirà a València, per primera vegada, totes les seus Escena Erasmus. Aquest festival, en el qual participaran estudiants de més de 25 països, té lloc en el marc del projecte cultural Erasmus+ Scene Network (E+SCN), una iniciativa pionera per a la integració de ciutadans refugiats, migrants i estudiants Erasmus a través de l'aprenentatge de llengües amb les arts escèniques com a vehicle de cohesió.

    'Eramus Scene European Festival', que tindrà com a seu el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, s'ha presentat als mitjans de comunicació aquest dilluns a la Sala Matilde Salvador, on s'escenificarà una obra de teatre cada dia durant tota la setmana. Han intervingut en la roda de premsa el vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño; Josep Valero, de CRIT Companyia de Teatre i coordinador tècnic del projecte E+SCN; Caterina Barone, coordinadora de Scena Erasmus Padova (Itàlia); Christina Bohle, coordinador de l'oficina Erasmus de la Universitat de Marburg (Alemanya); i el coordinador territorial de CEAR a la Comunitat Valenciana, Jaume Durà.

    El vicerector Antonio Ariño ha definit el projecte E+SCN com a "un salt qualitatiu" de la trajectòria d'Escena Erasmus, una iniciativa de la Universitat de València amb prop d'una dècada. Ha centrat el seu discurs en la idea de "teatre i ciutadania" i ha dit: "Construïm ciutadania europea a través del teatre, perquè aquest és el motiu pel qual hui es reuneixen ací estudiants de més de 25 països, que crearan llaços per a tota la vida". Així mateix, ha reivindicat el paper d'Europa com a continent receptor, acollidor i inclusiu de persones refugiades i migrants, "perquè ells també són Europa i, per tant, mereixen el reconeixement de ciutadans". I ha afegit: "Entenem el teatre com a un element d'unió d'Europa perquè les arts escèniques permeten la inclusió en tant que contribueixen a representar una imatge col·lectiva, dit això en un sentit transnacionalista, de ciutadania cosmopolita". En aquest sentit, ha apel·lat al "diàleg" com a eina de "convergència", una cosa que es fa mitjançant el teatre, "el qual és una oportunitat per a la realització i la dignitat com a persones individuals i com a projecte col·lectiu".

    Des de CEAR País Valencià, Jaume Durà s'ha referit a la part artística i humana del projecte E+SCN: "El teatre és una eina fonamental per a criticar l'actitud dels governs que no volen una Europa d'acollida i que tanquen fronteres".

    A la qual cosa ha afegit Caterina Barone: "La nostra Europa ha de ser una Europa de cultura, pau i inclusió, i Eramus Scene European Festival conjumina ambdós elements: el cultural i l'humà".

    'Eramus Scene European Festival' és l'activitat amb la qual culmina el projecte E+SCN, la primera xarxa de teatre universitari europeu, promoguda per la Universitat de València, que incorporarà en el seu repartiment a persones refugiades amb el suport de la delegació de CEAR (la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat) a la Comunitat Valenciana.

    El Festival inclou l'estrena de noves produccions teatrals dels grups Escena Erasmus de les universitats de València, Pàdua i Marburg: una trilogia que reflexiona sobre l'Europa passada, present i futura amb la crisi migratòria com a tema central; a més de conferències, tallers de dramatització, sessions de formació en projectes europeus, espais de solidaritat i recepcions a les institucions públiques valencianes, creant així un fòrum per a la trobada de noves sinergies de col·laboració internacional i interinstitucional.

    Les representacions teatrals

    La primera obra de la trilogia serà 'Les Troianes' d'Eurípides, com a passat d'Europa. Sota la direcció de Francesco Puccio, Scena Erasmus Padova (Itàlia) posarà en escena la tragèdia grega els dies 21 i 22. Es tracta d'una de les millors obres antibel·licistes de la història, que mostra el sofriment de dones i xiquets després de cada guerra, i que va ser utilitzada per a protestar contra la guerra i com a advertència per al públic espectador.

    El present serà a càrrec del grup de teatre alemany Dramarasmus Marburg. Amb direcció de Romy Semler, interpretarà 'Re.Un.Ion' d'Inga Dreger, un viatge nostàlgic pel camí de la memòria a la recerca d'una idea europea. També hi haurà dues representacions, els dies 23 i 24.

    I del futur donarà compte Escena Erasmus València, que preestrenarà el dia 25 'La Gran Final', la tercera part d'una altra trilogia sobre les migracions, 'Les Europes Menudes', que va començar a girar per la província de València fa dos anys amb l'obra 'El Circ de la Frontera' i va continuar amb 'La Fira Invisible'.

    Les representacions teatrals començaran tots els dies a les 19:30 hores, a la Sala Matilde Salvador de l'edifici històric de la Universitat. Les entrades tenen un preu de 2 euros i es poden adquirir a través de la venda anticipada en www.latenda.es/entrades o al Centre Cultural La Nau.

    Altres activitats

    El programa del Festival també es nodreix d'una sèrie d'activitats d'accés lliure per a tots els públics que tindran lloc a l'Aula Magna de La Nau, a les 10:30 hores. Dimarts dia 22, tindrà lloc la presentació dels resultats intel·lectuals del projecte E+SCN. Dimecres 23, se celebrarà la taula redona 'La cultura com a eina d'integració i desenvolupament europeu', que formaran el delegat de la Generalitat Valenciana per a la UE, Joan Calabuig; el diputat de Projectes Europeus de la Diputació de València, Bartolomé Nofuentes; i experts de la Universitat de València. I dijous 24, el col·loqui 'Cultura, Integració i Mediterrània. El teatre com a eina d'integració de refugiats', dirigit per l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED) i CEAR PV.

    Després del col·loqui, a les 13 hores, la Colla de Dolçaines i Percussió de la Universitat de València, dirigida per Juan Ramon Martí i Chulià, oferirà un recital musical al Claustre de l'edifici històric de la Universitat.

    Erasmus+ Scene Network

    La Universitat de València va posar en marxa el projecte Escena Erasmus fa ara quasi una dècada i des de llavors ha treballat en la dinamització i ampliació del projecte a altres ciutats europees a través de les seues universitats, donant lloc a Erasmus+ Scene Network, una iniciativa liderada per la Fundació General de la Universitat de València amb el finançament del programa europeu Erasmus+ i que integren quatre socis de tres països: la Fundació General i CRIT Companyia de Teatre (Espanya), Philipps-Universität Marburg (Alemanya) i Università degli Studi di Padova (Itàlia).

    Es tracta d'un projecte cultural europeu basat en el teatre i l'educació, dirigit als estudiants Erasmus, els estudiants valencians i els refugiats a València, que, a més, ha estat reconegut amb el Segell Europeu del Patrimoni Cultural. L'objectiu principal és establir un punt de trobada entre tots ells perquè puguen treballar conjuntament amb una finalitat comuna: la creació d'uns espectacles teatrals. Aquest procés conduirà a l'adquisició de competències lingüístiques, comunicatives, artístiques i expressives per a millorar alguns aspectes de la integració i l'ocupabilitat dels participants. Així doncs, el es pretén és la integració de ciutadans refugiats, immigrants i estudiants Erasmus, a través de l'aprenentatge de llengües, utilitzant el teatre i les arts escèniques com a vehicle de cohesió.

    Més informació i programa del Festival: https://www.escnetwork.eu/

    Un festival per a enriquir la ciutat de València

    Els estudiants Erasmus, professorat i autoritats universitàries han visitat l'Ajuntament de València on han estat rebuts per la regidora i primera tinent d'alcalde, Sandra Gómez, qui ha afirmat que "és un privilegi per a València acollir aquest programa, el qual va a enriquir a la ciutat en el seu conjunt".

    A l'acte també han assistit el vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño; el vicerector d'Internacionalització i Cooperació, Carles Padilla; i el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, líder del projecte E+SCN, Cristóbal Suria, qui ha agraït el suport de l'Ajuntament a un "projecte que posarà en valor la ciutat de València".

    Pujar