elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Arranca la Conferència mundial de museus de l'aigua de 2019 amb el lema ‘Un patrimoni comú per a un futur més sostenible’

Arranca la Conferència mundial de museus de l'aigua de 2019 amb el lema ‘Un patrimoni comú per a un futur més sostenible’
  • La rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, ha inaugurat hui la tercera edició de la Conferència Internacional de Museus de l'Aigua, que té lloc en la Facultat de Geografia i Història i la Nau de la Universitat de València

  • Aquesta trobada internacional se celebra a València coincidint amb el desé aniversari de la declaració del Tribunal de les Aigües com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO

La sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història ha acollit hui la inauguració de la 3rd International Conference of the Global Network of Water Museums, a càrrec de la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre; el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz; el president del Tribunal de les Aigües, José Font; Phillipe Pypaert (UNESCO) i el president de la Xarxa Global de Museus de l'Aigua, Eddy Moors.

La rectora, que és membre honorífic del Tribunal de les Aigües, ha agraït la confiança dipositada per aquesta institució en la Universitat de València, amb la qual té subscrits acords de col·laboració. Mª Vicenta Mestre ha destacat la importància del patrimoni hidràulic i “la importància de la investigació per a prendre consciència de la contribució del patrimoni hídric en el passat, el present i futur”. La rectora ha aprofitat la seua intervenció per a llançar un missatge de conscienciació destacant que “el futur estarà caracteritzat pel canvi climàtic”:

Per la seua banda, el conseller Manuel Alcaraz, ha destacat que és un orgull per a la ciutat de València i la Comunitat Valenciana acollir aquesta trobada internacional que “contribueix a fomentar la responsabilitat social en matèria de medi ambient i genera consciència social entorn de la importància de salvaguardar un valor tan preuat com és l'aigua”.

El president del Tribunal, José Font, ha agraït el suport de la Universitat en els nombrosos actes que s'estan organitzant per a celebrar el desé aniversari de la declaració del Tribunal com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat i ha posat l'accent en el programa del seminari del divendres 14, que es dedicarà en exclusiva a fer visibles a escala global els valors culturals i mediambientals de la cultura tradicional valenciana del regadiu que representa el Tribunal de les Aigües.

Hui hi ha programades quatre taules redones, que tractaran les claus generals del desenvolupament local relacionat amb l'aigua; les bones pràctiques de la Xarxa Global de Museus de l'Aigua; l'educació i els objectius de desenvolupament sostenible; i l'última, destinada als membres de la Xarxa Global de Museus de l'Aigua, sobre els seus estatuts i vincles institucionals.

El dijous 13 la programació inclou l'acte tradicional del Tribunal de les Aigües, que com cada dijous es reunirà en sessió pública a la Porta dels Apòstols. La sessió continuarà a la vesprada en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València amb dues taules redones, sobre comunicació i mitjans digitals, i sobre arts i aigua; que s'alternaran amb una xarrada sobre bones pràctiques dels Museus de l'Aigua i l'Assemblea Anual Plenària (només per a membres de WAMU-NET).

Finalment, el divendres 14 de juny se celebrarà el I Seminari Internacional Tribunal dels Aigües de la Vega de València – Universitat de València en la Facultat de Geografia i Història. Aquest seminari naix amb vocació de consolidar-se i convertir-se en una cita anual entre ambdues institucions, Universitat i Tribunal. Aquest primer seminari pretén abordar la reflexió i la discussió sobre temes relacionats amb la cultura de l'aigua. A través de quatre taules redones es tractaran qüestions com el desenvolupament local, els museus de l'aigua o el patrimoni cultural relacionat amb la gestió de l'aigua. En concret, la primera taula se centrarà en analitzar la singular trajectòria històrica del Tribunal de les Aigües i explorar el seu paper com a model internacional per a la resolució de conflictes per l'aigua, així com per a difondre els valors del Tribunal dels Aigües juntament amb la defensa del patrimoni hidràulic i de les hortes tradicionals.

La trobada ha sigut organitzat per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, el Tribunal de les Aigües de la Vega de València i la Xarxa Global de Museus de l'Aigua (WAMU-NET). Al llarg de les tres sessions participaran en l'esdeveniment prop d'un centenar d'assistents provinents de Canadà, EEUU, Equador, Mèxic, Perú, Brasil, Xina, Bangladesh, Índia, Marroc, Burkina Faso, Anglaterra, Holanda, Itàlia, Bèlgica, França, Portugal, Romania, Grècia, Àustria i Croàcia.

Pujar