Aprovat el Pla 2025 de formació específica de Bombers, Prevenció, Emergències i Protecció Civil a l'entorn del Port
La iniciativa es desenvolupa en el marc del conveni entre l'Ajuntament de València i l'Autoritat Portuària en matèria d'actuació contra els incendis en la zona de servici del Port de València
La Junta de Govern Local ha aprovat este divendres el Pla de Formació Específica per al 2025 del personal del Departament de Bombers, Prevenció, Intervenció en Emergències i Protecció Civil (DBPIEPC) en el marc del conveni entre l'Ajuntament de València i l'Autoritat Portuària. Es tracta d'una nova edició de l'acord en matèria de prevenció i extinció d'incendis en la zona de servici del Port de València signat entre l'Ajuntament de València i l'Autoritat Portuària.
El portaveu municipal i regidor de Bombers i Protecció Civil, Juan Carlos Caballero, ha explicat que esta iniciativa suposa l'aplicació, per quart any consecutiu, de tot el que es preveu en el conveni signat amb l'Autoritat Portuària a l'agost de 2021, per a actuar en matèria de prevenció i extinció d'incendis en la zona de servici del port de València, amb un termini de vigència de 4 anys.
La finalitat del conveni és establir les bases de col·laboració entre l'Ajuntament i l'Autoritat Portuària per a assegurar, en les superfícies d'aigua i terra de la zona de servici del Port de València, la resposta més eficaç i adequada de la intervenció contra incendis. Tal com s'assenyala en l'acord de la Junta, els objectius del conveni són dos: Assegurar la configuració del DBPIEPC com a equip o grup d'intervenció quan s'active el Pla d'Autoprotecció del Port de València. I establir els mecanismes que afavorisquen el foment del coneixement de les instal·lacions i activitat portuàries, la formació dels equips humans, així com l'adaptació dels mitjans materials necessaris en la intervenció.
L'acord subratllava el compromís de l'Ajuntament a formar al personal operatiu del Departament de Bombers, Prevenció, Intervenció en Emergències i Protecció Civil de l'Ajuntament de València (DBPIEPC) “en aquelles actuacions del seu catàleg de servicis que es puguen donar en el Port de València”, tal com s'arreplega en el text del conveni. Són “cursos de formació dirigits al personal del Servici de Bombers, Prevenció i Intervenció en Emergències, així com al personal de l'Autoritat Portuària i d'operadors instal·lats en la zona de servici del port de València”.
Per part seua, l'Autoritat Portuària aporta una quantia de 150.000 euros per a la realització dels cursos enguany (la mateixa quantitat que cada anualitat, excepte la primera, que va ser de 180.000 euros). I, així mateix, s'encarrega de l'adquisició i manteniment dels mitjans materials específics, així com del manteniment de les embarcacions i equips del Grup de Rescat Aquàtic (GRA) i del Grup de rescat en altura, entre altres aspectes, necessaris per al desenvolupament dels cursos.
Tal com ha explicat el regidor Juan Carlos Caballero en acabar la sessió de la Junta de Govern Local, amb la finalitat d'assegurar la màxima coordinació i col·laboració entre les parts, el conveni inclou la creació d'una Comissió responsable de l'administració, seguiment, interpretació i control de l'acord, amb les funcions avaluar la conveniència de formació i realitzar la proposta i aprovació dels cursos a realitzar, la programació i els continguts. I també de programar i avaluar els simulacres d'actuació.