elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple aprova la concessió de sis medalles d'or i tres nomenaments de Fill Adoptiu de la Ciutat de València

    En la sessió extraordinària del Ple de l'Ajuntament, s'ha aprovat la proposta que es va dur a terme el mes de juliol passat per nomenar Fill Adoptiu de la Ciutat de València a Avelino Corma, Teresa Meana i José García Poveda, 'el Flaco', a més de concedir la Medalla d'Or de la Ciutat al col·lectiu #QuieroCorredor, al Cottolengo del Pare Alegre, a la plataforma Salvem el Cabanyal-Canyamelar, a la Coordinadora de Societats Musicals Federades, a la Casa de la Dona i al Trinquet de Pelayo.

    Durant la sessió extraordinària del Ple, ha eixit avant la proposta de concedir sis medalles d'or i tres nomenaments de Fills i Filles Adoptives de la Ciutat de València. Han sigut aprovades per unanimitat la medalla al Trinquet de Pelayo, la Coordinadora de Societats Musicals Federades i el Cottolengo del Pare Alegre, mentre que el Grup Popular s'ha abstingut a la Casa de la Dona i ha votat en contra de la proposta per a Salvem el Cabanyal-Canyamelar. D'altra banda, també hi ha hagut acord en l'aprovació com a fills i filla adoptius del fotògraf José García Poveda, 'el Flaco', i el científic Avelino Corma; el Grup Popular s'ha abstingut amb l'activista feminista Teresa Meana.

    Avelino Corma Canós (Moncofa, la Plana Baixa, 1951) és doctor en Ciències Químiques i professor d'Investigació, desenvolupa la seua tasca professional en l'Institut de Tecnologia Química ITQ (CSIC/UPV). Premi Noves Tecnologies Jaume I (2000), Premi Nacional de Ciència i Tecnologia de Mèxic (2006), Mèrit Científic de la Generalitat Valenciana (2011), Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica (2014) i Premi de l'Amistat del govern xinés (2017), és, a més, doctor Honoris causa per les universitats d'Ottawa, Bucarest, Munic, Utrecht, Córdoba, Cantàbria i Jaén.

    També es declarará fill adoptiu de la ciutat José García Poveda, 'El Flaco' (Mula, Murcia, 1950), fotògraf traslladat a la nostra ciutat en 1969 per estudiar Ciències Econòmiques, encara que la fotografia era i és la seua gran passió. En 1985 va fer la seua primera exposició, i l'any passat la Universitat de València li va dedicar una exposició i un catàleg, «La València del Flac», que recull més de tres dècades fotografiant la nostra ciutat.

    Teresa Meana Suárez (Astúries, 1952) també serà filla adoptiva de la ciutat. És llicenciada en Filologia Romànica, ha sigut professora de Llengua i Literatura castellana en València, i milita en el moviment feminista des de 1975 (des de la dècada dels 80 es dedica especialment al tema del sexisme en el llenguatge). Ha impartit molts cursos, tallers i xarrades sobre este tema, i ara participa activament a la Casa de la Dona de València. Ha publicat diversos articles sobre temes referents a la situació de les dones, però fonamentalment treballa sobre la qüestió de la discriminació de les dones en la llengua.

    D'altra banda, es proposarà atorgar la medalla d'or de la ciutat a la plataforma Salvem El Cabanyal-Canyamelar, creada a l'abril de 1998 per evitar la prolongació de l'avinguda Blasco Ibáñez, moment en el qual comencen les accions de conscienciació de la plataforma. Al llarg dels seus vint anys d'existència, s'han presentat milers d'escrits en contra del pla municipal d'enderrocament de part del Cabanyal.

    També s'atorgarà la medalla d'or de la ciutat a la Coordinadora de Societats Musicals Federades de la Ciutat de València (Cosomuval), que es es remunta a 1983. En aquell moment eren sis societats amb 250 professionals i prop de 300 xiquetes i xiquets a les escoles; actualment, amb 25 societats musicals federades, realitzen una labor ingent de difusió i concerts.

    La Casa de la Dona de València també rebrà la medalla d'or de la ciutat, per les seues més de vint anys treballant a la ciutat, fent visibles situacions que ignoren, oprimixen i violentan a les dones, tant en la vida pública com en la privada. És un espai autogestionat que es finança exclusivament amb les quotes de les sòcies, la qual cosa li permet mantindre l'autonomia enfront del poder polític.

    Una altra de les propostes dels honors i distincions d'enguany serà la d'atorgar la medalla d'or de la ciutat al moviment #QuieroCorredor, impulsat per l'Associació Valenciana d'Empresaris. Aglutina més de 73.000 persones que busquen la culminació del Corredor Mediterrani, i planteja que la ciutadania pot influir en la definició de les infraestructures que vol per al seu país, tenint com a data en l'horitzó l'any 2025.

    També es concedirà la medalla d'or de la ciutat a la filial valenciana del Cottolengo del Pare Alegre. Els orígens es remunten a les fundacions primitives del prevere Giuseppe Benedetto Cottolengo, la primera d'elles fundada a Torí (Itàlia) en 1826. El Cottolengo del Pare Alegre de València va ser la primera filial del català. Fundat en 1943, ja existia en nostra capital un xicotet Hospital de la Miraculosa, amb huit malalts incurables i que tenia moltes dificultats per a subsistir.

    Pujar