elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Així volen els veïns de València que siga la nova plaça de l'Ajuntament

Així volen els veïns de València que siga la nova plaça de l'Ajuntament
  • Més arbres, banys públics i una major permeabilitat del sòl, entre les principals propostes

MÉS FOTOS
Així volen els veïns de València que siga la nova plaça de l'Ajuntament - (foto 2)

La regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, ha presentat hui en roda de premsa les conclusions de la fase de diagnosi del procés participatiu “Pensem la plaça”, en la qual més de 1.200 persones i 30 entitats han opinat sobre la reurbanització i conversió en zona de vianants de la plaça de l'Ajuntament de València. S'han establert un total de 27 criteris, dels quals els valencians i les valencianes hauran de prioritzar la importància de cadascun d'ells fins al 22 de desembre.

La regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, ha valorat molt positivament els resultats de la fase de diagnosi per “l'acceptació absolutament majoritària de convertir en zona de vianants la plaça de l'Ajuntament, així com de la necessitat de fer un procés participatiu per a definir els futurs usos”. “He de ressaltar l'actitud totalment propositiva dels ciutadans que han participat i destacar que el 70% pertanyen a altres barris de la ciutat, per la qual cosa hem aconseguit el nostre objectiu d’obrir este procés a la ciutat i plantejar-lo com un projecte de ciutat i no sols de barri”, ha agregat.

La corporació municipal ha recollit les idees de la major diversitat d'agents, així com també les propostes de millora, per a generar un diagnòstic de la situació de l'emblemàtica plaça de l'Ajuntament de València i la seua futura reforma. Han intervingut més de 1.200 persones i 30 entitats, de les quals el 70,25% són de la ciutat de València, el 18,25% de fora de València, i el 11,50% del barri de Ciutat Vella.

MÉS ZONES VERDS I PER ASSEURE’S

El procés s'ha articulat entorn de tres eixos: xarxa, espai, i activitat. En el primer, s'inclou la connectivitat i maneres de mobilitat; accessibilitat; i seguretat. En el segon, el benestar; el verd urbà i aigua; els servicis urbans; patrimoni i paisatge; i mobiliari urbà. I en el tercer i últim, i no per això menys important, persones usuàries; equipament; activitats econòmiques socials i culturals; i gestió i participació.

Com a resultat, s'han estipulat un total de 27 criteris, entre els quals destaquen crear múltiples zones per a asseure's; augmentar el verd de la plaça amb arbustos, arbres de fulla caduca i més permeabilitat del sòl; no ampliar el nombre de terrasses; millorar la temperatura en les zones d'estada amb més ombres a l'estiu i més sol a l'hivern, i augmentar la presència de l'aigua en la plaça; millorar l’accés de les bicicletes a la plaça i augmentar la freqüència del transport públic; assegurar l'accés al vehicle privat a residents, persones amb mobilitat reduïda i aparcaments públics; introduir equipament lúdic per a atreure als i les infants; dissenyar una infraestructura flexible per a la programació d'activitats culturals; i equipar l'espai amb banys públics i fonts per a beure, entre altres.

“Estem satisfets amb la combinació d'actors que han participat en cadascuna de les activitats, perquè hem garantit que persones amb interessos diferents hajan estat asseguts en una taula o participant en un taller, i podem arribar a uns criteris ciutadans que es consideren consensuats amb els actors més rellevants de la plaça i de la ciutadania en general”, ha remarcat la regidora Valía.

UNA PLAÇA ACTIVA I ESPONTÀNIA

Els valencians i les valencianes, que així ho estimen oportú, podran a través de www.valencia.es/pensem-la prioritzar la importància de cadascun dels 27 criteris amb les seues corresponents propostes de millora. Per a això, hauran de completar un qüestionari que s'ha habilitat fins el diumenge 22 de desembre. La conclusió, com ha reconegut la regidora de Participació Ciutadana, es tracta de “cinc reptes als quals hauran d'enfrontar-se els equips redactors” i que són “la naturalització d'un entorn històric; una plaça equipada de manera flexible; un espai accessible a dues velocitats; una oportunitat local i global; i una plaça activa, planejada i espontània”.

“Quan acabe el termini del qüestionari online i del taller en l'Ateneu Mercantil d'esta vesprada, es processarà la informació i s'elaborarà un document de criteris ciutadans per a incorporar al plec del concurs d'idees. Volem que a la fi d'any o a principis de 2020 estiga el document de treball per a incorporar-lo el més prompte possible al concurs d'idees”, ha conclòs Valía.

Pujar