26 de maig de 2020 26/5/20

Així viuen els transportistes la crisi del coronavirus

Així viuen els transportistes la crisi del coronavirus - (foto 1)
  • Quines mesures higièniques prenen en els seus camions? On paren a menjar i a dormir si està tot tancat? Transporten un altre tipus de productes davant l'alerta sanitària?

MÉS FOTOS
Així viuen els transportistes la crisi del coronavirus - (foto 2)

ls transportistes són dels treballadors que al costat dels caixers, sanitaris, periodistes i altres professionals continuen realitzant la seua labor habitual malgrat l'alerta sanitària. No obstant això, igual que a la resta, la seua rutina també s'ha vist afectada per aquesta situació.

Però, Quin tipus de mesures estan prenent?, Ha canviat el contingut què estan transportant durant aquests dies? Aquestes i altres preguntes seran respostes per elperiodic.com en aquest reportatge.

#Yomequedoencasa Et sona aquesta etiqueta? aquest s'ha fet viral des que va començar aquesta situació de confinament en la qual el Govern obliga a romandre en els seus domicilis a tots els ciutadans i al fet que no isquen en el cas que no siga extremadament necessari com per exemple anar a la farmàcia, a passejar a una mascota o a comprar aliments.

Això últim és el que els ha animat als transportistes a crear les seues pròpies etiquetes: #yomequedoenlacabina, #siyoparotunocomes, que han sigut difosos, segons ens compta Javier Cordones, un jove transportista de Eurotruck. L'objectiu: “conscienciar a la gent de la importància que té aquest treball per a la societat, ja que nosaltres no ens podem quedar a casa perquè si ho fem no arriba ni menjar als supermercats, ni molts productes de primera necessitat que en aquests moments són indispensables”.

Però, igual que en la resta de treballs, Amb els transportistes s'estan prenent les mesures necessàries? Ells mateixos denuncien que no, ja que tal com afirma Benjamí Sir, transportista de Transcont “amb nosaltres no s'estan prenent les precaucions necessàries, ja que no ens obliguen ni a portar guants ni màscares”. A més, lamenta que si ho porten és perquè ells mateixos volen protegir-se, però “no perquè hi ha ningú que estiga vigilant ni revisant que aquest tipus de mesures s'estiguen complint”.

Això mateix és el que també estableix Javier, qui a més afig que les fabriques sí que estan prenent algun tipus de precaució més com per exemple obligar a llavar-se les mans, prendre la temperatura o disposar de gel desinfectant.

No obstant això, el jove transportista explica que és necessari facilitar-los més material sanitari, ja que “nosaltres els entregarem els seus contenidors però ells no ens proporcionen ni guants ni màscares i no ens podem comprar material diferent per cada contenidor que carreguem, perquè no ens ix rendible”.

Ni desinfectar camions ni contenidors

Unes altres de les mesures que denuncien com que no s'estan complint degudament és la neteja dels contenidors, perquè “no he vist que es desinfecten excepte en un cas, en concret en una base de Riba Roja en la qual hi havia un home amb un vestit blanc, màscares i guants que estava fumigant el contenidor”, afirma Javier.

Benjamí, per part seua, estableix que el tipus de mesures de desinfecció dels contenidors és, per la seua pròpia experiència “exactament igual que abans” perquè el que fan és ficar-li un gas a l'interior per a esterilitzar tot el material. Però en l'exterior, lamenta, tant en carregar el contenidor en el port com en descarregar-lo a la fàbrica “no he observat que es prenguen unes mesures higièniques diferents, la qual cosa em sembla sorprenent”, al·lega.

Però aquest no és el tipus de mesura higiènica que tampoc s'està complint degudament ja que la desinfecció dels camions va de la mà dels propis transportistes i no de les fàbriques o del port “com hauria de ser” afirma el transportista de Transcont, qui a més lamenta que l'única cosa que han fet en la seua empresa és reexpedir-li un vídeo que els va manar una multinacional a la qual van anar a carregar aigua i en la qual expliquen com s'han de desinfectar els camions.

Javier, no obstant això afirma, que a ell “no li ha arribat cap vídeo” i que si porta el seu camió net i desinfectat és “perquè ell mateix ha volgut però no perquè ningú li haja obligat”, conclou.

On menjar i descansar: el que més els preocupa

A part de que les mesures d'higiene no s'estan complint degudament, la qual cosa més els preocupa els transportistes són els llocs en els quals poden efectuar una parada i menjar, perquè aquests també s'han vist afectats.

Això ha fet, segons ens explica Benjamí “que aquesta situació estiga resultant especialment difícil”, perquè com tots els treballadors, ells també necessiten parar, menjar i descansar (i més fins i tot si passen diverses nits fora de casa).

No obstant això, ara en tancar-se tots els restaurants i bars han de portar el menjar des de casa o prendre precaucions com per exemple en alguns restaurants en els quals donen facilitats als transportistes perquè puguen menjar calent, portant això sí un protocol especial de seguretat, ja que els entreguen el menjar des de l'interior a través d'una finestra “perquè així puguem agafar-lo des de l'exterior i que no hi haja cap mena de contacte” al·lega Benjamí, el qual estableix al seu torn que això només ho fan un número molt limitat de restaurants i bars de carretera.

No obstant això, les gasolineres “també són una bona opció per a poder anar al bany i comprar alguna beguda calenta o almenys un entrepà” conclou el transportista de Transcont.

Quant a la mena de material que han portat aquests dies en els seus contenidors ha variat “però no gaire” al·lega Javier, qui ha transportat en els contenidors va vindre, refrescos, botelles i aigua embotellada. No obstant això, si que és cert que ha observat com diversos companys seus han portat durant aquesta última setmana “bastant quantitat de bolquers i paper”.

Benjamí en canvi estableix que aquesta setmana l'única cosa diferent que ha portat al que sol transportar en els contenidors, han sigut els guants de làtex, ja que d'altra banda el contingut ha sigut beguda energètica, electrodomèstics i ninots, “gens diferent al que solc portar”, conclou.

Pujar