elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Així serà el protocol d'actuació dels servicis municipals per a atendre els intents de suïcidi a València

Així serà el protocol d'actuació dels servicis municipals per a atendre els intents de suïcidi a València
  • Els tres eixos principals són la seguretat del personal d'emergència, la mediació i el posterior acompanyament fins als servicis sanitaris

L'Ajuntament de València està ultimant un protocol per a combatre la xacra silenciosa del suïcidi. Personal tècnic especialitzat dels departaments de Policia Local, Bombers i de la Delegació de Servicis Socials estan dissenyant un procediment d'actuació conjunta per a atendre els casos de temptatives suïcides. El document final definirà clarament els objectius, la sistemàtica i el comandament en cada intervenció.

A l'hora de rebre un avís d'un intent de suïcidi tan important és la mobilització dels recursos com la recopilació de la informació personal rellevant. El protocol municipal detalla tres eixos fonamentals en la intervenció: la seguretat de tot el personal d'emergència, la mediació per a prioritzar el desistiment voluntari i el posterior acompanyament de la persona fins als servicis sanitaris.

En el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, que se celebra anualment el 10 de setembre, la regidora de Benestar Social, Marta Torrado, ha destacat la importància de "la mediació, que serà sempre la primera opció". La responsable municipal ha avançat que "liderarem una taula de prevenció del suïcidi, on estan implicades totes les regidories de l'Ajuntament de València amb competències en esta matèria".

Cal recordar que els servicis municipals han augmentat en un 7% les actuacions referides a temptatives de suïcidi. Al llarg de 2023 es van registrar 1.577 i enguany la xifra ja és de 1.918. D'ací la importància de comptar amb un protocol per a coordinar a tots els departaments implicats.

El fonamental en arribar al lloc és deixar els vehicles d'emergència fora de l'abast visual de la persona i no col·locar el matalàs de salvament fins que siga necessari. En paral·lel, el personal municipal recorrerà a les fonts d'informació presents (reunits, veïns o familiars) per a una primera avaluació del risc. S'evitarà la presència de curiosos i es mantindrà la distància prudencial per a evitar l'augment d'estrés.

La naturalesa de la pròpia temptativa suïcida comporta uns riscos derivats que definiran la configuració del Lloc de Comandament Avançat (PMA) de la intervenció, gràcies a l'intercanvi d'informació entre els responsables de tots els servicis o entitats intervinents. Estos riscos afegits a la mateixa conducta suïcida poden ser des de caigudes a distint nivell, fugues de gas, incendis, presència de sistemes elèctrics o violència fins a l'existència d'armes.

Una vegada configurat el comandament de la intervenció, este procedirà a realitzar la zonificació de seguretat prèvia en tres àrees:

Zona calenta: Aquella amb accés restringit on es troba el major risc i és imprescindible l'ús d'equips de protecció pel personal d'emergència.
Zona temperada: Àrea exterior a la zona calenta on no hi ha risc imminent.
Zona freda: Lloc on es poden produir operacions de suport logístic i es troben els familiars, veïns, reunits i ciutadans comuns.

La mediació

La intervenció amb la persona per a anul·lar la temptativa suïcida serà duta a terme per un integrant del servici que haja assumit el comandament de la intervenció. Sempre que la situació ho permeta la mediació serà la primera opció. La contenció serà l'últim recurs i es farà de manera segura, ferma i coordinada entre els intervinents, atés l'estat de seguretat i integritat física pertinents de la persona.

El protocol municipal arreplega amb detall la funció del mediador o mediadora. És qui s'encarrega de fer una primera avaluació, s'acosta a la persona, es presenta i facilita la descàrrega emocional amb una escolta activa i respectant els silencis, sense crear falses expectatives. Busca punts d'ancoratge que li puguen fer desistir de la conducta suïcida. En el procés, li convida que se situe en un lloc segur.

Una vegada neutralitzada la temptativa suïcida es realitzarà una primera intervenció psicològica abans del seu acompanyament fins als servicis sanitaris. Per a això es mobilitzarà al servici SAUS de l'Ajuntament de València. El personal municipal pararà atenció igualment a l'estat físic i emocional de familiars i afins, evitant analitzar les raons del succeït. Per a això s'intentarà emprar un lloc apartat i tranquil.

En eixos casos, el personal d'emergències sol patir un desgast en el seu estat físic i emocional. Per això els comandaments estaran al corrent dels estats d'afectació en els participants i facilitaran l'assistència sanitària o psicològica si fora necessària.

Per la seua pròpia naturalesa, la temptativa suïcida pot estar generada per múltiples causes i pot ser duta a terme per altres tantes múltiples formes en funció de la persona que la desenrotlla. Això fa que resulte pràcticament impossible definir les ferramentes que objectivament garantisquen el desistiment en la conducta suïcida en fase d'intervenció. Tal com destaca el protocol municipal, “les accions preventives i des de tots els àmbits de la societat són les que anul·len amb major efectivitat les potencials temptatives suïcides”.

Pujar