elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els agricultors valencians convoquen una gran manifestació: “Estem molt desesperats”

Arxiu
Arxiu
  • Ixiran al carrer a València i Madrid per denunciar la ruïna d'un sector que ja no és rendible: “No hi ha Déu que ens empare, fins i tot l'aigua estan posant en perill per a València”

“Estem vivint moments dramàtics, estem veritablement desesperats”. El camp valencià llança un crit d'auxili i demana sensibilitat política per solucionar els problemes que estan transformant el sector agrari en un sector ruïnós. És per això que els agricultors valencians convocaran grans manifestacions per lamentar la situació que viuen.

Sota el lema 'SOS: per la supervivència del camp valencià' i convocats per totes les organitzacions professionals agràries de la Comunitat Valenciana (AVA-ASAJA, L'UNIÓ de Llauradors i Ramaders, CCPP-COAG i UPA-PV, milers d'agricultors amb els seus tractors estan cridats a manifestar-se a València ia Madrid per llançar aquest crit de socor. La primera manifestació tindrà lloc el 25 de febrer a València, de la plaça de Sant Agustí a la Delegació del Govern, el 10 de març serà davant de l'oficina de la UE a Madrid i el 20 de març està anomenat tot el medi rural d'Espanya a Madrid.

Quins són els motius que els porten a aquestes macroconvocatòries? El president d'AVA-ASAJA, Cristobal Aguado, explica que són molts: la taronja té un preu ruïnós, els caquis han acabat molt malament la collita, el vi no té el preu que correspon, existeix una gran amenaça de perdre d'ajudes de la PAC, que podrien posar els arrossers valencians contra les cordes.

“Es donen massa circumstàncies per no estar veritablement desesperats. Perquè no tenim seguretat d'un preu just, ni segurs que ens cobrixquen les inclemències meteorològiques, perquè tenim les plagues destruint contínuament les collites i l'administració ens deixa sense armes per lluitar”.

En aquest sentit, Aguado lamenta que a Europa tot són exigències i acords que afavoreixen països tercers, “mentre que a nosaltres ens estan martiritzant”. A més, és molt difícil trobar mà d'obra qualificada, la fauna silvestre està causant molts danys, els roben les collites i els desfan les infraestructures: “No hi ha Déu que ens empare, fins i tot l'aigua estan posant en perill per a València”.

Totes aquestes qüestions, “i moltíssimes més”, són les que fan que els pagesos valencians convoquin aquests actes de protestes: “El camp llança un crit d'auxili perquè els polítics comencen a ser sensibles i a escoltar, que és la seua responsabilitat”, conclou Cristóbal Aguado.

Pujar