elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Adéu a unes falles històriques

Adéu a unes falles històriques
  • Rècord de visitants en les primeres falles Patrimoni de la Humanitat

MÉS FOTOS
Adéu a unes falles històriques  - (foto 2)
Adéu a unes falles històriques  - (foto 3)

700 monuments han sigut past de les flames. València es fa de dia despedint unes festes històriques i donant la benvinguda a la primavera. Com l'au fènix que ressorgix de les seues cendres, este matí València ha despertat com si res haguera passat. Volta a la normalitat per als fallers que han viscut uns dies inoblidables i que tornen hui a la rutina.

Però pesar d'eixa volta a la realitat, en la retina queda la imatge de les flames, la pólvora, la Geperudeta i el seu manto de flors, les cercaviles, el ball, la festa, el color... encara que queda també la imatge de la multitud, les aglomeracions, els col·lapses en el transport públic o la brutícia causada per l'incivisme.

Són la cara i creu d'unes falles acabades de declarar Patrimoni de la Humanitat. Circumstància que sumada a la coincidència del cap de setmana, que este dilluns siga festiu en algunes comunitats autònomes i que la veïna Castelló estiga en plena festes de la Magdalena, han fet que a València estos últims dies no cabera més gent.

Mostra d'això és l'ocupació hotelera d'este cap de setmana que ha superat el 97% de reserves. Molts hotels penjant el cartell de 'complet' a causa del milió de turistes que es calcula que han visitat les Falles durant estos dies. Unes dades que segons les institucions respon al nou posicionament que s'està intentant donar a esta festa fora de les nostres fronteres.

Així ho han assegurat des de l'Ajuntament de València la regidor de Turisme, Sandra Gómez, qui ha qualificat de "històriques" des del punt de vista turístic així com el president de la Generalitat. Ximo Puig insistix en estes dades de rècord i afig que al ser les primeres Patrimoni de la Humanitat, a l'haver començat amb pluges i a l'haver atret tanta gent són "històriques" també.

També l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha destacat que hi ha més gent que mai i ha reconegut que precisament açò ha ocasionat "problemes" al "no cabre ningú més". És positiu per a la festa i per a l'economia, segons Ribó.

Encara que no ho és tant per als que han patit les aglomeracions, els embossos i la brutícia generada. Són moltes les associacions veïnals que s'han queixat de la brutícia, sobretot en el centre de la ciutat. I és que encara que s'han augmentat els servicis de neteja també ho ha fet la quantitat de fem que s'ha arreplegat en els carrers degut a la major afluència de gent.

Un altre dels problemes, derivat també de la saturació, ha sigut en el transport públic, principalment en l'EMT. Autobusos complets, parats en els embossos o amb retards de fins una hora són alguns dels inconvenients que han patit els passatgers. Així ho ha denunciat el Partit Popular, que parla de qualifica de "desbordada" la situació viscuda en el transport públic en els últims dies.

Les Falles del 'tombe'

Així i tot es queda per a la història el record d'unes falles inoblidables, les primeres després d'haver sigut declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco; les falles de Raquel Alario i Clara Parejo, Fallera Major i Infantil de València respectivament; les del tombe, les dels cors il·luminats de Cuba - Literat Azorín; la d'Antiga de Campanar, guanyadora d'estes festes o les falles del monument infantil de Convent Jerusalem. Unes falles, en definitiva, que ho seran històriques, per a cada u per un motiu en especial.

Pujar